Šta je novo?

ACPI Pomoc?

• Začetnik teme Začetnik teme Kele
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kele

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2004
Poena
609
AMLI: ACPI BIOS is attempting to read from an illegal IO port address (0x71), which lies in the 0x70 - 0x71 protected address range. This could lead to system instability. Please contact your system vendor for technical assistance.

Guglo sam i svasta sam nasao ali problem nisam resio... Daklem imam 7AJA2E plocu, Ati radeon 9200 (omega drivers), i naravno XP sp2. Ono sto sam ja saznao da stare ploce (biosi) ne podrzavaju u potpunosti ACPI i onda mnogi ljudi imaju problema kada instaliraju XP. I jedino resenje je da se flash-uej BIOS, sto sam i uradio cak sam i reinstalirao XP ali i dalje kada naprimer gledam neki film bilo da je DVD ili DvX komp se blokira i moram na dugme da ga iskljucujem...
Da probao sam u Device Manager-u da iskljucim (odnosno postavim na standar) ACPI, ali to mi je poremetilo sve drajvere tako da windows nije hteo da mi prepozna HDD...

Ako je imao ovakav problem ili zna resenje bio bih mu jako zahvalan. Poz...

0x70-0x71 je oblast portova rezervisanih za BIOS i sistemski sat. Problem je u tome sto te oblasti smeju da se citaju, ali ne direktno. Moguce je dakle da imas neki stari program (ili cak drajver) koji "nije obavesten" i pokusava da pristupi tim oblastima direktno. Tj. desava se da istim oblastima pokusavaju istovremeno da pristupe i BIOS i OS*.

Gasenje ili paljenje ACPI-ja na vec instaliranom sistemu nije previse pametno. Ako hoces da ga disejblujes, prvo ga iskljucis u BIOS-u i onda na tako podesenu plocu instaliras svez sistem (i ne ukljucujes ga vise). I obratno - ukljucis u BIOS-u i reinstaliras sistem da bi ga imao.

Dakle, mozes na takav nacin da reinstaliras OS i dobijes sistem bez ACPI-ja, te instaliras (najsvezije) drajvere i samo program ili programe koji prave problem (takodje frisko pakovanje codeca i verzija tih programa). I testiras.

*)
Dobar deo BIOS-a ima i opciju "Plug'n'Play controlled by" [BIOS / OS], pa probaj i to da promenis.

Poslednja izmena:
Btw, koliko se secam, kada se na instaliran sistem promeni vrednost acpi-ja pa se rponovo podigne, desava se da (ukoliko je win u pitanju) win ponovo nalazi uredjaje, zato sto se menjaju irq-ovi koji se dodeljuju uredjajima. A stoji da nije pametno da se to uradi.

Ako se problem desava pri gledanju filmova, mozda bi uzrok mogao da bude to sto win pokusava da npr. uvede monitor u standby. Ja bih ovako na slepo probao da npr. prvo iskljucim power managment (u biosu, pa i u win). Mozda tada problem iscezne.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno