Šta je novo?

ACER Extensa 5210

ivahok

Slavan
Učlanjen(a)
22.08.2007
Poena
301
imam za sada neresiv problem. Laptop ACER Extensa 5210 ima kupovno instaliran neki Linux koji odlazi u tekstualni mod (kao nekada UNIX sto je bio) i nema graficki mod. Kada pokusam da instaliram WIN XP pokrene se ona standardna procedura ocitavanja itd. sve do trenutka kada treba da prikaze tabelu particija i da pita gde hocemo da instaliramo. E to ne pita nego kaze da nije pronadjen nijedan hard drajv i prekida instalaciju. Disk je Hitachi HTS541680J9SA00-(S1) i ja pretpostavljam da je problem sto je to neki SATA mobile i standardni XP ga ne prepoznaje. Cuo sam da treba podmetnuti neku disketu sa drajverima ali ne znam gde to mogu da skinem a i laptop nema mesto za flopi. Ima li resenja?

P.S. U SETUP-u nema nekih narocitih mogucnosti za podesavanja

Sa F2 ulazim u SETUP i imam samo Information-Main-Security-Boot-Exit i u svemu tome nigde nemam mogucnost da bilo sta promenim u vezi harda sem da li se sistem dize sa CD/DVD ili IDE0. :wall::crash:

Možda bi mogao pomoću Hiren's Boot CD-a da podigneš sistem, pa da iskoristiš neki od alata za particionisanje da pripremiš particije za XP.
Ukoliko je problem sa SATA drajverima, mislim da je moguće napraviti prilagođenu verziju instalcije XP-a pomoću program pod nazivom nLite (INFO), a bilo je reči o tome na benču i ranije. Pretraga :d

Pozdrav svima,

problem je u tome što Acer Extensa 5210 / 5610, kao i TravelMate 5310 imaju Intelov chipset novije generacije sa SATA kontrolerom koji nije podržan od strane standardne Windows XP instalacije (u vreme proizvodnje tog OS-a, ovaj chipset nije postojao), pa tako Setup program ne prepoznaje HDD-ove koji su povezani na taj SATA kontroler.

Problem se ne pojavljuje kod instalacije Windows Vista OS-a.

Rešenje je, ukoliko želite XP OS, da ili nabavite USB FDD i onda pomoću F6 metode "podignete" drivere za ICH7/ICH8 Intel chipset, ili da integrišete te drivere uz program kao što je NLite u vašu instalaciju XP-a. Druga varijanta samo na prvi pogleda izgleda komplikovana, ali je zapravo prilično elegantno rešenje.

Driveri koji su vam potrebni se nalaze (izmedju ostalih mesta) ovde http://tc.versiontracker.com/product/redir/lid/1038690/Intel_Matrix_Storage_Drivers_6.2.1.1002.zip

"Nlite" je shareware program koji možete naći na internetu.

Srdačan pozdrav!

Nazad
Vrh Dno