Šta je novo?

acer ASPIRE ONE D255 - 2DQkk par saveta i pitanja???

jabree

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2007
Poena
405
Moja oprema  
Tablet
ne
Mobilni telefon
Xiaomi Note 8 pro
Pametni uređaji
najn
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kupio sam danas ovaj netbook, jos ne mogu da se naviknem na velicinu ekrana ali to mi je najmanji problem....

po ukljucenju video sam da ima win7 starter, koji je toliko osiromasen da mi se vide isplati da ga preinstaliram.....
Hdd od 160 gb je podeljen tako sto je 150 gb dodeljeno sedmici a ostalo za Android....

e sad pitanje....

- ako instaliram drugi operativni sistem dal gubim garanciju,
- hteo bi da uradim kopiju od ovog sistema, nesto kao image da vratim kasnije po potrebi, kako, s cime?
- na zvanicnom sajtu nema drajvera za ovaj model gde mogu da ih skinem?
- hteo bi da zadrzim android, ali da postojecu particiju na kojoj je wni7 podelim na 2 dela.... jednu od 30-40gb za sistem, ostalo za podatke.... partition manager znam, radio sam s njim, ali nece li slucajno da mi zezne sistemsku particiju?
- jel ubacivao neko xp, ne bih ubacivao sedmicu zbog nekih starijih programa i komponeni koje nemaju podrsku za win 7....

Znam da mnogo pitam ali, ko pita stidi se 5 minuta, a ko ne, ceo zivot :D

- ako instaliram drugi operativni sistem dal gubim garanciju ------> NE
- hteo bi da uradim kopiju od ovog sistema, nesto kao image da vratim kasnije po potrebi, kako, s cime? ----> ACER RECOVERY MANAGEMENT, a može i Acronis True Image, ili slično

ostalo drugi nek pomognu

E a koliko slotova za ram memorije ima, 1 ili 2 ? Da znam sta da radim, jer bi ubacio jos 1 gb ako ima 2 slota.
I gde da odnesem da mi ugrade ram, kupio sam u Roda megamerketu ne verujem da tamo imaju servis....

Šta to fali win 7 starteru da bi normalno koristio računar???
Dodatne igrice?
Iste igrice su i na home basic, tek na premiumu su nešto dodate.
Kreiranje windows 7 mreže? mada može da se joinuje :)
Za većinu korisnika ove stvari nemaju nikakvog značaja
Nema aero? Aero na takvoj mašini će da uspori rad netbooka
Ne može da koristi više od 2 GB rama? - ionako ih ne možeš ubaciti više od 2 GB a i za to moraš da izbaciš taj koji je uboden i da ubaciš veću pločicu :)
ako se mene pita iritirajuće su 2 stvari (za relativno normalan rad):
- ukinuta podrška za multiple monitore
- nemogoćnost promene desktop slike (mada postoji oceanis http://www.sevenforums.com/tutorials/47294-desktop-background-change-windows-7-starter.html )

osim ako ti ne treba neka od drugih osobina koje su izbačene, a da si baš "navučen" na nju:
http://windows.microsoft.com/en-US/windows7/products/compare

sve u svemu najnormalniji windows jako ogoljen od strane microsofta :)

windows XP izumire. Neće postojati Internet explorer 9 za XP, a i mnoge mnoge druge stvari...

Poslednja izmena:
Sto se tice memorije ima jedan slot i mozes ubaciti najvise 2gb:( ja imam slican model 250D i ubacio sam u njega 2gb rama i instalirao Win7 home premium i netbook je prodisao punim plucima:D

Home premium je odlicna varijanta,sa 2gb RAM-a radi besprekorno.
-Probaj cisto iz dosade ubuntu netbook izdanje.Mnogo dobar sistem za netbook napravljen.Ako ti se ne svidi(sto je malo verovatno) vratis 7icu!

E a koliko slotova za ram memorije ima, 1 ili 2 ? Da znam sta da radim, jer bi ubacio jos 1 gb ako ima 2 slota.
I gde da odnesem da mi ugrade ram, kupio sam u Roda megamerketu ne verujem da tamo imaju servis....
Ako nema "waranty void if removed" nalepnicu na poklopcu za pristup RAM slotu zameni sam memoriju :)

kako do slot-a za ram, jel treba mozda prvo tastaturu da skidam, pa da osdsrafljujem ili kako? Ubuntu ce najverovatnije pored xp da ide, a vracam se na xp, zvog toga sto mi je najjednostavnije neke muzicke programe da podesim na njemu i kao i zbog drajvera za pojedine muzicke komponente koje imaju podrsku samo za xp. A mreza mi treba, jer imam jedan komp kod kuce koji mi sluzi kao skladiste za podatke, i na njemu cuvam sve bitnije pa mi je zato potrebna mreza jer non stop nesto mrdam iz jednog u drugi komp. Hvala svima na odgovorima.

kako do slot-a za ram, jel treba mozda prvo tastaturu da skidam, pa da osdsrafljujem ili kako?
Upravo tako
[YOUTUBE]6KYNTvF0-5M[/YOUTUBE]

Možda deluje komplikovano, ali nije, ja sam svoj netbook rastavljao u potpunosti kad sam ga čistio od prašine pre koji mesec, bukvalno sam držao njegovu matičnu ploču u rukama :D

Poslednja izmena:
Moram polako da skinem tastaturu da vidim ima li stiker za garanciju, ako nema ubacicu 2 gb..... a zanima me kako mi 3dmark pokazuje da moze maksimum 4 bg? I koliko mhz moze da ide max memorija, da ne ubacim neki najsporiju, ako moze malo brze...

za sad jos picim win 7 starter, mada cim nadjem vreme ubacicu xp... ovako u globalu nemam nekih zamerki lepo radi za funkciju koji ima, juce sam probao kubuntu sa fleske da podignem, malo je bagovao oko drajvera, ali to cu da se zezam kad ubacim xp....

i betarija 3cell za sad preko 2 i po sata drzi na wirellesu dok sam na netu... tako da ne zalim ni dinara koliko sam ga platio, ukoliko neko u dilemi dal da uzme ovaj netbuk, valjda ce mu ovo biti od koristi.

1) - ne gubis garanciju
2) - imas norton ghost mada ne znam sta ce ti back up 7-ce starter uopste
3) - ima sve samo treba znaci koristiti google :D http://support.acer.com/us/en/product/default.aspx?tab=1&modelId=2987
4) - ovo nisam najbolje razumeo.Ako je to sto zelis da zadrzis na posebnoj partciji onda obrisi sve ostale partcije i podeli kako oces a tu sto zelis ostavi.Za to ti ne treba nikakav poseban program.Mozes iz set up-a win7
5) - 7-ca podrzava skoro sve programe koje si koristio a one koje ne podrzava skini noviju verziju.Na primer ja sam nasao jedino nero i power dvd i gom player da ne podrzava starija verzija u 7-ci.Ali to sam skinuo noviju verziju i pici dalje.Sto se tice XP-a tvoj netbook podrzava XP.Kako oces.7-ca je lepsa medjutim netbook bas i nije za 7-cu.CPU mu je slab, ima 1 gb ram-a sto je premalo a grafika je isto kilava.Meni je netbook vise za XP.Starter mi se ne svidja i licno ispod home premijum ne bi stavio nista losije.Sto se tice ram-a kad bi mu stavio 2 gb radio bi mnogo bolje.Znam jer sam probao na jednom lenovo sa 1 i 2 gb ram-a.Razlika je neuporediva.U svakom slucaju stavi home premijum.Nemoj trpati ultimate jer prvo sto ti ne treba a drugo sto ce ti sisati sistemsku memoriju za nesto sto nikad neces koristiti.

Ma ovo sto sto si me pitao pod 4 sam i ja konfuzno napisao.... dobio sam netbuk bez particija, pa dok sam ukapirao kako da ih podelim, to sam uradio sa nekim programcicem koji se zove Mini Tool.... cim nadjem 2gb ubacicu vidim da kilavi cim otvorim nekoliko tab-ova u firefoxu, tako da 2gb prvo stavljam... A za osnovne programe je ok, tu vi ostavio ovaj starter, ali najvose zbog nekih muzickih za klavijatura mi treba xp, jer nisu izasle verzije koje podrzavaju 7-icu. A cubase mi ne radi uopste na sedmici dok na slabijem netbuku pici na xp.

XP je za netbook odlican.Sta vise bolji sigurno od 7-ce.Kod XP-a mozes jos da se nosis na 1 gb ram-a a kod 7-ce ne mozes jer pri dizanju ultimate uzima 900 mb i kad pokrenes 2 osnovna programa vuce se kao puz...Mislim nije sve u minimumu.Minimum 7-ce je predvidjen ako oces samo da upalis komp i ne radis nista.Firefox je velik potrosac resursa racunara.On je jedan od glavnih razloga sto sam kupio nov racunar.Sa 1.5 ghz CPu , 1 gb ram-a i novim ide HDD-om ja nisam mogao da teram posteno XP.Razlog je bio sto mi je CPU bio slab i 1 gb ram-a malo.XP nije se razvio medjutim jesu programi.Tako da je i kod njega vec 1 gb na neki nacin malo a zamisli tek 7-ca koja je normalno veci potrosac RAM-a.Normalno netbook po meni nije predvidjen da bude racunar koji ces koristiti kao 1 racunar tako da je sasvim OK staviti XP.Takodje ne razumem zasto jos nisu poceli da ubacuju 2gb za netbook?Mislim razlika izmedju 1 i 2 gb je mizerna a u koriscenju zaista velika razlika.Sa 2 gb ram-a netbook bi mogao sasvim lepo da se koristi.Jedino je CPu i grafika slaba ali opet ako iskljucis neke service i stavis laksu verziju 7-ce ne vidim sto ne bi moglo da se koristi.

Ma za sad jedino mozila pravi problem ali to je vec do procesora jer vidim da je mozila unistavac procesora.... sa chrome vec bolje radi ovaj netbuk sa win7 starter.... evo malo kasnije krecem u instalaciju nekog modifikovanog xp sp3 za netbuk.... pa javljam ima li neke ralike itd....

Ma ljudi ram je jeftin stavis 2giga i da vidis kako poleti lap na win7 premium pro i sta ce vam firefox kad mnogo lepse radi chrome;)

Jeste al garancija nije jeftina :D

Vrh Dno