Šta je novo?

Acer Aspire ONE D250 1042

wladymeer

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poena
505
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-4690 (3.5GHz)
Matična ploča
MSI H97M Eco
RAM
Patriot 16GB DDR3 800 MHz
GPU
NVidia GTX 1060 3GB
Storage
Samsung 840 Evo 250GB • Gigabyte GP 480GB • Hitachi HDD 2TB
Zvuk
SSL 2+ • JBL LSR305
Monitor
Hisense H39A5100
Ostale periferije
Audio Technica M50x
Laptop
Apple Macbook M1 (16/256)
Tablet
iPad 2 / iPad 3
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S20 FE
Pametni uređaji
Soundpeats Sonic
Steam
djedroid
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Vidim da je ovaj laptop na sniženju trenutno u jednoj prodavnici pa me zanima sledeće - želim laptop koji ću:

koristiti pretežno za surf i gledanje filmova divX/Xvid formata (dakle onih od po 700mb/1.3gb u zavisnosti od trajanja filma)
u kućnoj upotrebi povezivati sa TVom/monitorom (piše da ima TV izlaz)
koristiti za igranje nekih "manjih igrica" (dakle, svestan sam da pixel shader 3.0 kompatibilne igrice neće moći da se igraju na njemu zbog GMA950)

E sad, pošto sam sasvim nov u celom ovom svetu netbook konfiguracija imam i nekoliko pitanja:

• Da li ima neki "mačka u džaku" razlog zbog čega bih trebao izbegavati ovaj model na akciji ili je jednostavno u pitanju rasprodaja ili jeftiniji lager?
• Da li netbook računari imaju opciju sa kojom se baterija ne troši već se koristi isključivo napajanje? Odnosno, kada sam kući, postoji li opcija da ga držim na nekakvom napajanju ili to nije preporučljivo?
• Kažu da se njegova 3-cell baterija može zameniti sa 6-cell. Da li treba da očekujem da će u tom slučaju raditi slično onim laptopovima koji dolaze fabrički sa 6-cell ili ne?

Poslednja izmena:
• Da li ima neki "mačka u džaku" razlog zbog čega bih trebao izbegavati ovaj model na akciji ili je jednostavno u pitanju rasprodaja ili jeftiniji lager?
Ја из више разлога никада не би' узео Acer производ, нисам имао лоша искуства, али слушајући ранија искуства других једноставно не би' мирно спавао :p неко други ће га дизати у небеса. У сваком случају оно што је НАЈБИТНИЈА ставка при куповини сваког notebookа или netbookа је ГАРАНЦИЈА :D
Џаба ти што си уштедео и 100 евра на јефтинијем моделу кад поправка или замена делова ван гарантног рока може да те кошта као пола или више новог уређаја. Значи ја би' увек јурио неког са 2 године гаранције, неки су чак спомињани да су купили Dellов netbook са 3 године гаранције, али ја још нисам нашао фирму која толико даје. Провери и да ли Acer омогућава продужење гаранције и код netbookова, мислим да не, али ваља проверити. (иначе је скоро 100е, али спомињали су људи некакву акцију па да је свега 3000 RSD).
• Da li netbook računari imaju opciju sa kojom se baterija ne troši već se koristi isključivo napajanje? Odnosno, kada sam kući, postoji li opcija da ga držim na nekakvom napajanju ili to nije preporučljivo?
Само прикачиш кабл и возиш. Још је боље што netbook рачунари обично имају мање струјне адаптере од notebookова.
• Kažu da se njegova 3-cell baterija može zameniti sa 6-cell. Da li treba da očekujem da će u tom slučaju raditi slično onim laptopovima koji dolaze fabrički sa 6-cell ili ne?
Радиће исто, али је посебна куповина батерија често неисплатива. Ако ти је битно да можеш више сати несметано радити узми обавезно 6-cell варијанту. Ја имам Asus 4G 701, пионира међу netbookовима и убедљиво ми највише смета то што му батерија траје само 2-3 сата. 6-cell модели могу да истерају и преко 5-6 сати, неки чак и 9!!!

Што се тиче филмова никакав проблем, успевао сам ја да у клокнут процесор и CoreAVC потерам и 720р нижег bitratea :-devil-:
Plants vs. Zombies, Doom1,2, Quake1,2, Zuma, Icy Tower, ово све код мене ради без проблема. За Crimsonlad морам смањити детаље, а World of Goo зна да засече кад их је баш пуно на екрану :D ма потер'о сам ја на овом чуду и GTA Vice City и радио је OK :banana:

Poslednja izmena:
Hvala na iscrpnom odgovoru. Ali, u cenovnom rangu sa kojim mogu raspolagati ovo mi deluje kao najbolja opcija. Što se tiče garancije, svestan sam rizika, ali moram priznati da bih pre pristao na plaćanje "200 + eventualnih 100" u dve godine nego da dam 300 odjednom. Da imam 300 odjednom, tražio bih notebook a ne netbook :)

Koliko su učestali kvarovi na netbookovima ako spadaš u relativno savesne vlasnike? Naravno, ako uopšte i postoji neko pravilo i na šta se obično treba "obraćati pažnja"?

Što se tiče grafike, spadam više u one old-school igrače kojima "besna" grafika ne predstavlja ništa posebno tako da nije neki problem igrati i sa "čiča-glišama" ako će raditi bez seckanja. Štaviše, uglavnom bih terao emulacije na njemu tako da verujem da bi MAME i PSX morale da rade :)

Za oko mi je bio zapao i ovaj MSI - Wind Netbook U123-010EU koji bi po tebi verovatno bio bolja kupovina s obzirom da je skuplji nekih 3.000din a daje 24 meseca garancije. Čak ima i N280 procesor umesto N270. Ono što me brine jeste da ima samo 1GB max. RAMa. Nekako se bojim da će vrlo lako doći period kada će to biti sasvim malo za čak i neke relativno elementarne stvari ili grešim?

I pošto vidim da ovaj Acer ONE jedini od entry-level netbookova ima zaseban TV izlaz, da li je to neka pogodnost ili postoji običan konverter koji DVI prebacuje na SCART ili koji je već ulaz potreban za povezivanje na TV?

Nazad
Vrh Dno