Šta je novo?

Acer Aspire 5710Z backlight problem

• Začetnik teme Začetnik teme Len0
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Len0

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2007
Poena
309
Pozdrav! Iz naslova se jasno vidi šta je problem i već sam vidio na forumu da su se javljali ljudi sa sličnim problemima. Želio bih sam utvrditi da li je došlo do kvara invertora ili lampe.
Pri samom paljenju jasno se vidi POST screen, a zatim je ekran crn i tek nakon boot-a mogu primjetiti wallpaper. Kačio sam CRT monitor na VGA port i jasno i poslije POST screen-a, ali nakon što se sistem podigne potrebno je prebaciti prikaz na vanjski monitor.

Osvjetljenje na ekranu počelo je "treperiti" jučer u par navrata, jutros nakon malo dužeg treperenja nestalo je osvjetljenja potpuno.

Da li je moguće razlučiti gdje je tačno došlo do kvara, da li je lampa ili invertor.

Teorijski može da bude i kabl.

Inače ovaj deo ti je mao vuše nejasan:

Kačio sam CRT monitor na VGA port i jasno i poslije POST screen-a, ali nakon što se sistem podigne potrebno je prebaciti prikaz na vanjski monitor.

Da li je na spoljnjem monitoru sve ok? Akoo jeste time samo isključuješ grešku na grafičkoj

Kontao sa da sve uključim pri prezentaciji problema. Kabl drugi nemam, vadio sam i ponovo spajao ali nije pomoglo. Pri otvaranju nisam primjetio lampu, nadam se da ako je do nje da ne moram mijenjati ekran.

Hvala na odgovoru, pozdrav.

U 99% slucajeva je neonka.
Neonka je unutar panela pa je zato nisi video. Otvaranje panela ti ne bih preporucio ako nisi iskusan u tome jer je vrlo osetljiv kad je van "sendvica".
Zamena neonke ce te kostati odprilike koliko i polovan display za tvoj lap tako da ti je mozda najbolje da odmah kupis drugi display, ili da probas da zamenis sam pa ako pukne kupis drugi display.

Ni ja nisam bas razumeo ovo sa externim monitorom, svakako cak i da si dobio normalnu sliku to ne iskljucuje kvar na grafici. Svakako bi ti najbolje bilo da proveris sa nekim drugim panelom ukoliko se desava isto najverovanije je problem sa invertorom. Lampa se mnogo redje kvari nego invertor i potpuno ti je neisplativo menjati lampu jer je jako pipav posao samim tim i skup.. Moze cak biti problem i u grafici ukoliko ti je blinkala slika. Sve ces najbolje znati kad zamenis panel pa invertor

Nazad
Vrh Dno