Šta je novo?

Acer Aspire 5100 blokira pri resetovanju

TazDeVil

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2002
Poena
619
Danas sam odneo laptop u servis radi kupovine memorije pa da se testira na licu mesta. Vratili su mi računar kao sve je ok, radi. Ali od tada imam probleme. Prvo se pojavio neki banalan error za winamp. S obzirom da je menjana memorija a stari je sistem bio jos, nisam previse paznje obracao na to. Ali onda su poceli problemi. Pokusao sam da pustim memtest, i u radu se odjednom iskljucio racunar. Nije se resetovao vec se skroz iskljucio. Mislio sam da je baterija, pa sam prikljucio na punjac, kad ono ista pojava. To sam protumacio da sigurno ima neki mehanizam za iskljucivanje koji ne detektuje memtest da radi u dos-u.
Krenuo sam ja sa instalacijom i tu ponovo ista prica. Stalno se iskljucivao.
Vratio sam nazad staru memoriju, kad ono ista prica. Sad nekako i radi, ali se stalno zakuca kad treba da se resetuje ili da se ugasi. Najveći problem je što računar nije ni moj, pa nemam pojma šta da radim, odakle da počnem, ne razumem se u laptopove.
Pa me zanima da li se neko vec sreo sa ovakvim problemima ili možda ima neki predlog ?

U pitanju je ACER Aspire 5101ANWLMi
Fabrička memorija: Hynix 512MB DDR2 667MHz
Nova memorija: Kingston 1GB DDR2 800MHz

to je najgora acerova serija ikada.
80% Aspire 5100 laptopova je crklo u roku od 1.5god.

prvi problem je pregrevanje. ocajno odradjen sistem hladjenja.
preporucujem zamenu termalne paste i ciscenje rebaraca hladnjaka,
koji su garant puna prasine, sloj od jedno 4mm debljine.

sledeci problem je otkazivanje southbridge-a (kod 75% primeraka) (ima da ti rikne tastatura i touchpad i USB portovi, u tezim slucajevima IDE "kontroler" itd..).

znaci, gasi ti se sad samo zbog pregrevanja.
ako ne umes sam to da resis, javi se na PM.

dakle, taj acer je pakao.
na servisu smo ih imali preko 10 komada istih.

p.s. o kom je "servisu" rec, ako nije tajna?
treba da ih bude sramota sto nisu testirali.

Poslednja izmena:
U servisu se nisu upustali u detaljno testiranje jer se ukljucio laptop i podigao sistem kod njih, i to je ok.
Resio sam problem pre 3-4 dana. U pitanju je bilo pregrevanje, valjda je poslednja kap za pojavu tog problema bio prelazak sa 667MHz na 800MHz. U svakom slucaju kad sam poceo sa kompresorom da cistim svasta je izlazilo iz hladnjaka. Od tada ne povecava broj obrtaja ventilatora cak ni prilikom instalacije.
Sto se tice samog laptopa, vec su menjali plocu u garantnom roku ali od tada radi ok.

Nazad
Vrh Dno