Šta je novo?

ACER 5920g, (verovatno) riknjava graficka ... sta dalje?

shin-bojan

Čuven
Učlanjen(a)
14.10.2004
Poena
925
Uzeo sam laptop pre vise od 4 godine i do danas nisam imao vecih problema.
Racunar se iz cistog mira ugasio. Upalio sam ga i sacekala me je 640x480 rezolucija. Reinstalirao sam drajvere i posle toga je sve radilo jedno 2-3 sata. Slika je pocela da treperi i racunar se ponovo ugasio.
Device manager je za graficku prijavljivao error 43. Posle repaira windowsa laptop je radio jedno 15 minuta i opet je zakucao.

Za svaki slucaj sam pokrenuo Ubuntu, da bih bio siguran da problem nije softverski. Laptop je radio bez problema 20-tak minuta i ugasio se.
Po svemu sudeci problem je do graficke(8600m).

Na raspolaganju mi je par opcija:
1. Odlazak u neki dobar servis(ima neko preporuku?)
2. Reflow graficke
3. Kupovina nove MXM2 kartice. Pretpostavljam da kod nas niko nesto slicno ne prodaje :).

Svaki savet je dobrodosao.

Najverovatnije je u pitanju hladan lem izmedju GPU-a i stampane ploce mxm kartice. Kontaktiraj clana Bencha multipleX-a (nalazi se na mojoj listi prijatelja). On radi prekuglavanje velikih BGA chipova kao sto su GPU-i, chipsetovi itd... Radili smo zajedno tako da znam kako radi i od mene preporuka. :) Reflow je krpljenje i ne traje dugo. Reball (prekuglavanje) je trajno resenje za ovakve stvari. Kupovina nove mxm kartice je najskuplja varijanta.

Poslao poruku.
Hvala na pomoci.

Reball je odradio posao na krace staze.
Laptop je normalno radio neko vreme, a onda se ponovo pojavio isti problem.
Na kraju sam laptop koristio bez drajvera(i to samo na W7, ni W8 ni Xubuntu nisam uspeo da instaliram), jer samo u tom slucaju nije dolazilo do pregrevanja.

Odlucio sam da ipak okusam srecu sa narucivanjem nove MXM2 graficke sa ebay-a.
Odabrao sam ATI Mobility Radeon HD 3650 256MB DDR3 sa ACER 5920G biosom koji me je izasao oko 60e. Novac sam uplatio 23. oktobra, graficka mi je stigla 2. novembra.

Tutorial - http://www.scribd.com/doc/45662396/DIY-Guide-to-Replace-the-Graphics-Card-in-the-Aspire-5920-Model .
Buduci da je 3650 nesto niza od 8600, bilo je potrebno odraditi copper mod(http://forum.notebookreview.com/del...m1330-nvidia-geforce-8400m-gs-copper-mod.html).
Za sada sve sljaka bez problema.

Poslednja izmena:
Neka te barem sluzi u zdravlju i veselju. Pa da sledecu temu pravis kada budes radio obnovu laptop voznog parka. ;-)

Ako si radio reballing a riknula ti posle 6 meseci, onda sumnjam na reflowing. Jer reballing je malo trajnije rešenje, naravno ako se uradi profesionalno.

Meni je isti laptop sa reflowingom (rerna) radio 6 meseci.

Ako si radio reballing a riknula ti posle 6 meseci, onda sumnjam na reflowing. Jer reballing je malo trajnije rešenje, naravno ako se uradi profesionalno.

Meni je isti laptop sa reflowingom (rerna) radio 6 meseci.

Covek koji mu je radio reballing iz principa ne radi reflow. Cak ni reballing nije svemocan, narocito na tim nvidia chipovima.

To mi je svakako bilo prelazno resenje.
Zadovoljan sam sto je stara graficka izdrzala i tih par meseci.

Nazad
Vrh Dno