Šta je novo?

Acer 5920G crn ekran neće da bootuje, pomoć?

kriket

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2008
Poena
360
Došao je i taj dan. Uveče sam normalno koristio laptop, na kraju ga stavio kao i uvek u sleep, ujutru više ne radi.

Simptomi: kad ga upalim sve regularno zasvetli, blinknu one tri lampice (hd, capslock itd), zavrti dvd i tu stane. Ekran je sve vreme crn kao da nije ni upaljen. Znači nije upaljen pa prazan ekran već kao da je mrtav.

Sistem se ne bootuje u pozadini i mislim da nije prošao ni POST jer se ugasi odmah kad stisnem power, bez držanja 4 sekunde.

Taj Acer ima još jedan režim paljenja, tzv Acer Arcade gde na pritisak odr. Tastera podiže samo neki kao media centar za gledanje DVDova, bez podizanja OSa. Kad stisnem taj taster onda se kao nešto podiže u pozadini, ekran i dalje mrtav i nakon nekog vremena se ugasi, kao da je recimo poklopac spušten pa ide u shutdown.

Šta bi moglo da bude? Da li je možda flat kabl od displeja, mada ne znam zašto se ne bi podizao u pozadini?

Druga mogućnost je grafički adapter. Ovaj model ima dedicated Geforce 8600M-GT grafiku, znači nije integrisana. Ako je to, koliko može da košta servis? Nažalost više nije u garanciji.

Model je Acer Aspire 5920G sa Windows Vista HP.

Da li ima neko neki predlog šta da pokušam da probam da ga oživim, ili ideju šta je moglo da rikne?

Hvala

acer 5920G

Sto se tice tvog problema i ako je graficka u pitanju odmah da ti kazem da se ne isplati popravljati je.Ja imam upravo taj problem sa grafickom i da ti kazem posle par pokusaja i bacanja novca na polovnu odlucio sam da zovnem Acer-ov servis A1 sistem i narucio sam novu kartu koja ima garanciju godinu dana i cena joj je preko 200 evra.

Moj savet ti je da odes u PC kliniku i da ti oni tamo pregledaju komp i da vidis gde je problem.Mozda i nije toliko strasno koliko mislis.

Poslednja izmena:
@ kriket: Raskaci adapter i bateriju s laptopa i ostavi ga tako par sati, pa onda pokusaj da ukljucis (npr. samo sa baterijom ili punjacem). 'Oce Acer nekad da se zaglupi a da nije nista ozbiljno

ukoliko je graficka jedino da kupis neku polovnu ili da radis zagrevanje graficke sa fenom meni je to pomoglo sa desktop 8800gts koja mi je bila crkla pa sam je na taj nacin popravio. naravno ne obican fen vec fen koji je namenjen za to ja sam korisrio fen za skidanje farbe jer nisam imao drugi, i naravno ovo kao zadnja opcija kad sve drugo probas.

Da li si probao da nakacis neki monitor na VGA ili HDMI izlaz da vidis da li se pojavljuje slika?

Nisam još nemam kod kuće nikakav monitor a nisam ovih dana imao vremena da se cimam s tim. Javljam novosti

ukoliko je graficka jedino da kupis neku polovnu ili da radis zagrevanje graficke sa fenom meni je to pomoglo sa desktop 8800gts koja mi je bila crkla pa sam je na taj nacin popravio. naravno ne obican fen vec fen koji je namenjen za to ja sam korisrio fen za skidanje farbe jer nisam imao drugi, i naravno ovo kao zadnja opcija kad sve drugo probas.

Ovo prvi put cujem...:)To jedino moze da upali u slucaju ''hladnog lema''...mada mislim da je to *******cija isto kao stavljanje harda u zamrzivac :):):) i da od toga nema 'leba...:wall:

Znam da su GeForce 6800m (MXM) imale taj problem sa memorijskim čipovima, ono kad počnu linije na ekranu i sl. u 3D modu.
Ljudi su ih "popravljali" baš tako, fenom ili čak grejali u rernama. :D

Može da pomogne, a može i da se prepeče grafička :D i da se odleme čipovi, pošto nema rupica na ploči.

Znam da su GeForce 6800m (MXM) imale taj problem sa memorijskim čipovima, ono kad počnu linije na ekranu i sl. u 3D modu.
Ljudi su ih "popravljali" baš tako, fenom ili čak grejali u rernama. :D

Može da pomogne, a može i da se prepeče grafička :D i da se odleme čipovi, pošto nema rupica na ploči.

Iskreno cela serija GeForce 8600m je totalan pomor.Cak je i nVidia to priznala.Tj. da je ta serija uradjena sa greskom.

Poslednja izmena:
Ja sam napisao za 6800 seriju, ne za 8600. 6800m je 256-bitna kartica MXM 3 formata, dakle većih dimenzija. Čak je i sam čip dosta veći, pa troši više struje, dakle više se i greje.
8600 nema tih problema, koliko ja znam...

Meni slican problem sa FS samo crka maticna i to mesec dana posle isteka garancije. Traze za popravku ~300 evra. Reko nema sanse pre cu da uzmem nov.

Poslednja izmena:
ploča
imao isti problem...

Amilo Pa 1538, jos ga uzeo zbog 2 godine garancije kada se uglavnom davala jedna, proslo mesec dana i ode.

Moze da bude samo graficka (posto je u 5920G dedicated), moze da bude ploca, a moze da bude i "zaglupljen" BIOS...

Imam iskustva sa 3 slicna slucaja: jedan 5520G, 5920G i moj 6920G;
5520G i 5920G isti simptomi kao kod kriket-a, a 6920G jos gore - nikakvi znaci zivota, znaci nista LED-ovi, nista HDD, DVD, crn display.

5920G resen flash-om BIOS-a na slepo (raskacen HDD, CD u DVD-u i auto force flash);

6920G resen tako sto je ostavljen nekih 10-ak sati bez struje (baterije i adaptera, posto nema bateriju na ploci), pa uspesno ukljucen (na adapteru bez baterije) i odradjen flash BIOS-a. Btw. isto je bio u sleep-u pre "zaglupljivanja"

5520G prodat u delove, posto je konstatovano da mora da se menja ploca... :crash:

Tako da moze biti vise razl. stvari, valjda nije je*ena ploca...

Poslednja izmena:
Ja sam napisao za 6800 seriju, ne za 8600. 6800m je 256-bitna kartica MXM 3 formata, dakle većih dimenzija. Čak je i sam čip dosta veći, pa troši više struje, dakle više se i greje.
8600 nema tih problema, koliko ja znam...

Znam da si napisao za 6800.A ja ti govorim i za 8600.A ako mislis da nema problema, varas se :)
Kartica je ....... precutacu.

Meni slican problem sa FS samo crka maticna i to mesec dana posle isteka garancije. Traze za popravku ~300 evra. Reko nema sanse pre cu da uzmem nov.

Meni su u A1 sistemu trazili 27.000 din za graficku i to model 8600GS.Rekli su mi da je GT jos skuplji i to bas drasticno.
Bas je ova nasa zemlja divna...sve postenjacine.

@MMM-MMM:

Pa to je 300 evra!? Ccc... koje bacanje para. Možeš sam da naručiš delove za Acera, bolje nego da plaćas proviziju nekom tamo "ovlašćenom" servisu.

Ja sam odavde naručivao neke delove za Asusa, a imaju takođe i za Acera. Čekao sam oko mesec dana ali je sve stiglo bez problema...

@Geble:

A odavde sam naručivao za Fujitsu Siemens.

Poslednja izmena:
Auuu....pa ovde ubijaju sa ovim ciframa.Izgleda su ovi iz A1 sistema odavde i narucivali :)

Poslednja izmena:
Elem, što se tiče Acera, evo liste notebookova i kompatibilnih kartica:

Aspire 4520G - MXM-II, 8400M G, 8400M GS, Upgrade to 8600M GS Upgrade to 8600M GT
Aspire 4710G - MXM-II, HD 2400XT, Upgrade to 8600M GT
Aspire 4720G - MXM-I, 8400M G (unknown if MXM-II)
Aspire 4920G - MXM-II, HD 2400XT, Upgrade to HD 3650
Aspire 5520G - MXM-II, 8400M G, 8400M GS, 8600M GS, 9300M G, Upgrade to 8600M GT
Aspire 5530G - MXM-II, HD 3470, HD 3650
Aspire 5710G - MXM-II, Upgrade to HD 3650
Aspire 5720G - MXM-II, 8400M GS, Upgrade to 9500M GS, Upgrade to HD 3650
Aspire 5920G - MXM-II, 8600M GS, 8600M GT, 9500M GS, Upgrade to HD 3650, Upgrade to HD 4650 (Second), Downgrade to X1700, Upgrade to HD 4670 (link coming) [Note: The 9600M GT is NOT compatible with the 5920G]
Aspire 5930G - MXM-II, 9600M GT
Aspire 6530G - MXM-II, HD 3470, HD 3650, HD 4570, HD 4650
Aspire 6920G - MXM-II, 9500M GS, HD 3650, Upgrade to 9600M GT, Upgrade to 9600M GS
Aspire 6930G - MXM-II, 9300M GS, 9600M GS, 9600M GT, HD 4650, Upgrade to 8600M GT
Aspire 6935G - MXM-II, 9600M GT, Upgrade to HD 4650
Aspire 7520G - MXM-II, 8400M G, 8600M GS, Upgrade to HD 3650
Aspire 7720G - MXM-II, 8400M GS, 9300M G, 9300M GS, 9500M GS, Upgrade to 8600M GT, Upgrade to 9600M GT
Aspire 9920G - MXM-II, 8600M GT
Extensa 4630G - MXM-I(II?), 9300M GS
Extensa 5420G - MXM-II, HD 2400XT
Extensa 5610G - MXM-II, HD 2300
Extensa 5620G - MXM-II, X2500, HD 2400XT
Extensa 5630G - MXM-II, HD 3470
Extensa 7620G - MXM-II, HD 2400XT
TravelMate 4730G - MXM-I(II?), 9300M GS
TravelMate 5520G - MXM-II, HD 2400XT, HD 2600
TravelMate 5530G - MXM-II, HD 3470
TravelMate 5710G - MXM-II, HD 2300
TravelMate 5720G - MXM-II, HD 2400XT, X2500, Failed Upgrade to 8400M GS
TravelMate 5730G - MXM-II, HD 3470
TravelMate 6593G - MXM-II, HD 3470
TravelMate 7520G - MXM-II, HD 2400XT, HD 2600
TravelMate 7530G - MXM-II, HD 3470
TravelMate 7720G - MXM-II, HD 2400XT, X2500
TravelMate 7730G - MXM-II, 9300M GS, HD 3470, 9600M GT

Aspire 8730G - MXM-III, 9600M GT
Aspire 8920G - MXM-III, 9500M GS, HD 3650, 9650M GS
Aspire 8930G - MXM-III, 9600M GT, 9700M GT

Aspire 5935G - MXM-A, HD 4570, GT 130M
Aspire 7738G - MXM-A, GT 130M

Aspire 8935G - MXM-B, HD 4670

A evo i liste online shopova koji deru sa cenama. :D

Je li....a ko garantuje da ces dobiti karticu :)
Naravno, mislim na e-bay.

Poslednja izmena:
Dobro pitanje. Niko. :) Šalim se.
Pa svaki seller ima rating. Što mu je veći rating, to je sigurnije da te neće ispaliti. Zato je, u principu, najsigurnije da kupuješ od onih koji imaju prodavnice na eBay-u.

Nadji mi karticu a ja cu ti dati kintu....zadovoljan ti,zadovoljan ja :)
Al' da bude nesto normalno....i jeftinije

Poslednja izmena:
Moze da bude samo graficka (posto je u 5920G dedicated), moze da bude ploca, a moze da bude i "zaglupljen" BIOS...

Imam iskustva sa 3 slicna slucaja: jedan 5520G, 5920G i moj 6920G;
5520G i 5920G isti simptomi kao kod kriket-a, a 6920G jos gore - nikakvi znaci zivota, znaci nista LED-ovi, nista HDD, DVD, crn display.

5920G resen flash-om BIOS-a na slepo (raskacen HDD, CD u DVD-u i auto force flash);

6920G resen tako sto je ostavljen nekih 10-ak sati bez struje (baterije i adaptera, posto nema bateriju na ploci), pa uspesno ukljucen (na adapteru bez baterije) i odradjen flash BIOS-a. Btw. isto je bio u sleep-u pre "zaglupljivanja"

5520G prodat u delove, posto je konstatovano da mora da se menja ploca... :crash:

Tako da moze biti vise razl. stvari, valjda nije je*ena ploca...
Extreme, pošto vidim da imaš iskustva sa tim Acerima, da li ja mogu da dijagnostikujem kvar u kućnoj radinosti? Pokušao sam sad da ga otvorim i zapelo mi je već tu - poklopac neće da se skine. Odšrafio sam 8 šrafova koji ga drže i jedna strana hoće da se skine ali negde zapinje a ja neću da ga silujem da ne slomim jer je ipak plastika i to prilično tanka.

Znači kako stvari stoje ne umem ni da ga otvorim.

Nisam spomenuo, kada je došlo do tog kvara. On je i dalje bio u sleep režimu, znači blinkala je crvena lampica i power taster je blinkao crveno, ja sam ga normalno stisnuo da ga probudim, međutim ekran je stajao ugašen. Čekao sam nekoliko minuta i kako se ništa nije dešavalo ugasio sam ga na silu držeći power 4 sekunde, i kad sam ga ponovo upalio desilo se to što sam gore opisao.

Sad, to mi donekle liči da je BIOS prso, grafička nije davala nikakve znake kvarenja, znači nije se ništa dešavalo što bi ukazivalo da će da se pokvari. Nije se gasio displej, nije bilo nikakvih artefakata, linija, treperenja, ničega. Sve je, kažem normalno radilo do tog trenutka kad nije hteo da se probudi iz sleep-a pa sam ga na silu resetovao, što takođe nije upalilo.

Bateriju sam izvadio, dva dana je stajao bez baterije i napajanja i kad sam je sad ponovo ubacio, isto - neće da bootuje. Prikačio sam ga na eksterni monitor - ništa, sve isto.

Kako da na silu flešujem BIOS ili da ga bar resetujem? Kako da ga uopšte otvorim i gde je najbolje da ga odnesem da mu postave dijagnozu?

Ovaj ovlašćeni Acer servis, Sistem 1, mi se uopšte ne sviđa. Dobar dan kod njih košta 2100 dinara, nemaju nikakvih delova već sve naručuju po potrebi i naravno to se čeka po mesec dana da stigne iz tunguzije a za to vreme za mušteriju ih baš briga. Ne znam kakav je to ovl. servis kad oni ne mogu da ti kažu rok za koji mogu da osposobe laptop.

Evo slike tog podnožja, odšrafio sam tih 8 šrafova koji se vide ali neće da se skine. U čemu je fora?

P.S. Ustvari sad sam prebrojao 9 šrafova.

Prilozi

• 14102009400.jpg
    14102009400.jpg
    196.4 KB · Pregleda: 110
Poslednja izmena:
Probaj nešto ovako:

1. Izvadi bateriju, otkači napajanje i drži Power dugme najmanje 20 sec, pa probaj da uključiš notebook.

Ako ovo ne upali, onda probaj sledeće:

2. Otkači sve kablove i bateriju, pa izvadi i CMOS bateriju sa ploče i ostavi notebook tako nekih pola sata i posle probaj da upališ.

3. Ako ni to ne upali, probaj ovo:
- nađi na netu Acer Recovery Disk i nareži ga na CD
- stavi CD u drajv, pa otkači sve kablove i bateriju
- dok držiš Fn i ESC tastere, prikači kabl, pa pritisni power (i dalje držiš Fn i ESC)
- trebalo bi da butuje bez slike i ako CD počne da blinka, znači da očitava recovery disk
- ako sve prodje ok, notebook bi trebalo da se ugasi posle par minuta
- na kraju sačekaj nekoliko minuta i vrati bateriju i kablove, pa probaj da ukuljučiš.

Znam da je ovo šljakalo za neke starije modele, pa pokušaj da nađeš na netu koja je tačna procedura za 5920G.

Poslednja izmena:
@ kriket: Evo kako da ga otvoris (i skroz rastavis): http://www.mediafire.com/?ikdodzjek5w mada ne znam koliko ce ti to pomoci...Za neku dijagnostiku jedino da gledas da nije nesto "nagorelo" ili unimer i elektro-semu u ruke (ako znas sta radis).
Btw. samo povuci taj poklopac prema gore tj. sebi (ako si odvrnuo svih 9 srafova). Elastican je, ne sekiraj se.

Ako si ga vec ostavljao bez napajanja, onda jedino da probas da "pocupas" memoriju, HDD i sl. pa o5 da ga ostavis bez struje, a onda nakon nekog vremena vratis mem. pa probas da ukljucis (na adapteru, ne bateriji).

Sto se tice flash-a bios-a, ja sam pravio neki boot cd sa nekim flash programom, autoexec-om i bios fajlom. Ne secam se bas najbolje ali ima tutorial-a za to po net-u (obicno za flash-ovanje grafickih kartica, mada nema neke razlike). A HDD sam skidao posto je bio 1st boot, a nisam imao drugog nacina da namestim da 1. bude DVD.

Sto se tice servisa - nemam pojma, onaj 5520G je vracen u sega-mega-gigatron pa su ga ili oni otvarali ili nosili negde, glavno da mu nije bilo pomoci (mada je imao int. grafiku, pa ne verujem tj. nadam se da nemas isti problem).

@ Insomnia: Ovo za 20sec mislim da je radilo na nekim modelima; sto se tice Recovery diska - nikad cuo, ali ne smeta da proba... Btw. 6920G nema CMOS bateriju a mislim da je isti slucaj i sa 5920G

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno