Šta je novo?

Acer 5542g bios?

AmigaFAN

Cenjen
Učlanjen(a)
16.06.2013
Poena
195
pozdrav svima, imam acer 5542g na kojem kad se ukljuci baterija nece da se puni, pise samo "0% available (plugged in, not charging)" i lap se ne pali na bateriju uopste, vidim po forumima da je par ljudi ovo popravilo bios update-om pa reko da probam, skinem bios sa acer sajta pokrenem ga i dobijem poruku sa prilozene slike, ventilator krene da vrti 100% i ostane tako dok se ne ugasi laptop... i da probao sam da odstranim bateriju u device menageru pa da vratim ali ne vredi....zanimljivo je da prepoznaje bateriju a ne puni uopste...i zasto nmg da update-ujem bios?

Prilozi

• Untitled.webp
    Untitled.webp
    90.2 KB · Pregleda: 141
Baterija, nema veze što je lepo prepoznaje - samo znači da je njena elektronika ispravna, je mrtva. Ćelije su mrtve.
Za bios apdejt, može biti svašta: antivirus, operativni sistem, zaključan...probaj apdejt sa USB-a. Ili podigni sistem recimo sa Hiren-om, pa onda flešuj.

Poslednja izmena:
Baterija, nema veze što je lepo prepoznaje - samo znači da je njena elektronika ispravna, je mrtva. Ćelije su mrtve.
Za bios apdejt, može biti svašta: antivirus, operativni sistem, zaključan...probaj apdejt sa USB-a. Ili podigni sistem recimo sa Hiren-om, pa onda flešuj.

ok, iskreno ne razumem se previse u laptopove i baterije i to, baterija je kaput to sam skontao ali ovaj bios mi nije jasan jos, probacu preko flesa pa cu da vidim..hvala na savetu

evo ga...aida kaze 96%
jel to dobro ili lose?...a da i bios je 1.03 a najnoviji je 1.09..pokusacu preko flesa da ga updatujem

Untitled.webp

Poslednja izmena:
96% znaci da je gotova baterija , wear level ide od 0 do 100% , meni je 8% posle godinu i po dana koriscenja , ako bi i popravio celija ta baterija ne bi trajala ni 15 minuta!

96% znaci da je gotova baterija , wear level ide od 0 do 100% , meni je 8% posle godinu i po dana koriscenja , ako bi i popravio celija ta baterija ne bi trajala ni 15 minuta!

ok, dobro je da znam sad da je problem u bateriji a ne laptopu.. sad pokusavam da fleshujem bios preko usb pa cu da vidim sta ce da se desi...a kontam da mogu uzeti neku polovnu bateriju od sat-sat ipo cisto da imam ako zatreba 🙂

🙂 hvala mnogo za link, bateriju cu resiti za koju nedelju ali trenurno me bios ubija... prebacim bios fajlove sa acer sajta skinute, bootujem ms-dos sa usb-a. kad pokrenem BIOS.bat izbaci eror da je baterija 0%, kad izvadim bateriju pise "dc does not exist", probao sam i /forceit komandu ali nista. Zatim, kad pokrenem Phlash16 desi se problem sa 2. slike, zato sam preimenovao JV50T109.wph na BIOS.wph a kad to uradim izbaci mi "Cannot flash when memory managers (e.g. HIMEM) are present" i dotle sam stigao..prvi put flesujem bios na ovaj nacin, sta radim pogresno?
DSC_0066.webp
DSC_0064.webp

ps: ne znam sto su rotirane slike ali vidi se poenta...kad se malo usine vrat...

Poslednja izmena:
jesam, pise u prethodnom postu, jos nisam mrdnuo sa biosom... :/

Neki od fabričkih flešera NE dozvoljavaju ubacivanje novijeg BIOS-a ako je nivo baterije ispod npr.20%. Ako je kod tebe takav slučaj, bateriju ćeš morati nabaviti.
Druga varijanta je neki od samostalnih-univerzalnih flešera, i to pod uslovom da podržavaju čipove i proedure kod tvog laptopa. ALI...ako nisi 100% siguran šta radiš, nemoj uopšte ni da pokušavaš!

onda kontam da cu morati bateriju da pribavim neku pre flesovanja... sacekace bar desetak dana 🙂

Nazad
Vrh Dno