Pa skoro da se slazem sa tobom byMax.
3.1 je bio odlican, medjutim imao je gadnu osobinu (kao i verzije pre njega) da s vremena na vreme resetuje sopstvenu dbazu (ako je chekirano "store thumbnails"). 5ica mi je ipak bolja, iako je nesto sporija (to lako osetim posto mi je graficka 2MB uz cyrix@266MHz). Odlicno je sto su uveli opciju (mozda od 4ke koju nisam mnogo koristio) Tools>Database>Catalog Files pa covek moze da ubaci i disk koji nije otvaran i da mu se posle nekog vremena iskreiraju thumbnailovi (bez potrebe da covek otvara foldere). U svakom slucaju mislim da je jedna od bitnijih stvari to sto su uveli bolje baratanje sa dbazom (kome treba).
Kazes da ostavlja djubre, al` mi se cini da lako mozes da iskljucih opciju kreiranja descript.ion fajlova (nisam vid`o da pravi neko drugo djubre)
Ako vise volis Details nego Thumb. zapamtice to kao default view ako ga promenis u View>Mode
Dobra mi je 5ica, moze fino da se customizuje i vrlo mi odgovara (iako sam se prilicno nazezao dok ga nisam po volji skockao)
A kao lagan i brz view-er ,mozda mi je najbolji IrfanView (totalni je freeware, tezak oko 1MB)