Šta je novo?

Acces 2002

Matador

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
619
Dakle , kao totalnom pocetniku o ovom softveru , molim da mi pojasnite o kakvoj vrsti softvera se radi , koja mu je namjena , gdje se najvise koristi i koliko je slozen za savladavanje . Vrlo korisno bi mi bilo i ostavljanje linka za e books / posebno domaca izdanja / gdje bih saznao nesto vise . Sve ovo mi je potrebno u edukativne svrhe , tacnije spremanje ispita .

Hvala

Access sluzi za pravljenje baza podataka. Slozenost zavisi odtoga kakvu bazu zelis napraviti a u principu ti iz licnog iskustva mogu reci da to nije nista komplikovano. Imas gomilu knjiga o Accessu - u izdanju Mikro knjige (ako zelis papirno izdanje) a za e-books se potrudi malo sam (antiwarez na snazi 🙂)
Meni je trebalo oko 14 dana da bez ikakvog uputstva (uz pomoc template-a koji se dobija uz njega) napravim jednu solidnu bazu i provalim mnoge cake vezane za Access. Osnovno sto treba da znas o accessu je da su u njegovoj osnovi tabele - preko njih se sve radi i podesava. Kada savladas osnovne stvari kao sto su podesavanja polja, povezivanje tabela i pravljenje kojekakvih obrazaca i tome slicno sve ostalo je lako... (naravno za onaj iskljucivo programerski deo - pravljenje maski i slicnog ce ti ipak trebati dobra knjiga i dosta strpljenja).

Pa, rijec je o relacionoj bazi podataka ogranicenoj u dubini na 65565 (cini mi se) redova (ili upisa)...ovo je baza 'manjeg' tipa, zapravo aplikacija koja u pozadini korisiti svoj sopstveni engine, u poredjednju sa velikim, serverskim bazama kao sto su SQL i Oracle npr.
Access mozes savladati brzo kao sto ti kUdtiHaEX rece, ali od svih Office aplikacija Access je definitivno najdublji i posjeduje veliku moc prosirivosti, sto sa strane servera (SQL), sto sa strane modula, tj programskih dodataka....prakticno, 90 % aplikacija koje se pisu za specificnu namjenu, recimo, kancelarijske upotrebe su upravo pisane u Accessu, sa malo dodataka VBA modula. Tako da u svakom slucaju, pred sobom imas jedno siroko podrucje koje mozes da naucis na nekoliko nivoa.
Za pocetak, savjetujem ti da pocnes sa CET-ovim, vrlo dobrim izdanjem Step by step za Access 2002 (iako ces tu i tamo naici na lose napisane...ili mozda prevedene djelove). Kad to savladas, sam ces najbolje znati kuda
dalje. Mozda ce te baze podataka toliko privuci da ces potpuno zaboraviti na access i baciti se na SQL, Oracle ili nesto slicno. Mozda ces se opet zagrijati za programski dio u VBA!
Ali u oba slucaja znaces vec sta dalje da citas

Pozdrav

+- je napisao(la):
Pa, rijec je o relacionoj bazi podataka ogranicenoj u dubini na 65565 (cini mi se) redova (ili upisa)...
Prakticno Access nema ograničenja po broju zapisa o kojem govoris...
Broj zapisa koji spominješ (65565)je previše malen...
Ograničenje je ukupna veličina baze od 2 GB... ili recimo max. 255 polja u jednoj tabeli...

Da...pomjesah ga sa Excelom
Zahvaljujem na primjedbi

Nazad
Vrh Dno