Šta je novo?

ABIT Siluro MX440SE - Part 2, Ver 1.0

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Prethodna karta je bila Abit Siluro MX440 SE V2.0 sa pasivnim hladnjakom, i bezobrazno mnogo se overklokovala.
Sada sam isprobao i verziju 1.0.

Memorija na ovoj karti nije Samsung, već Hynix 4ns. Osim toga, razlika između V1.0 i V2.0 je ta što 1.0 ima aktivno hlađenje. Drugim rečima, nećete opeći prst nakon ispitivanja temperature posle overkloka :p
Kakvi su sada utisci? Slika i dalje oštra, TV izlaz i dalje dobar... A overklok - FULL THROTTLE!
Znači, Riva Tuner nije mogao da je klokuje dalje. Klok sam zakucao na 375/500 :!: , pa iako je karta verovatno mogla više, softver mi nije dozvolio. Ako neko ima program koji omogućava veći overklok, nek javi, da idem do granice.
Nakon vrtenja 3DMarka 2001SE, 2003 i 2000, pipnuo sam kuler i mogu vam reći da je karta ladna ko špricer.
(D)
Razultati su više nego zadovoljavajući, pogledajte...

Evo i 3d marka 2000, za starije korisnike :D

Rezultate u Marku 2003 nerado objavljujem:
celih celcatih 316 markova.

Sve u svemu, mogu Vam reći da me je Nvidia vrlo prijatno iznenadila. Uz ovu kartu, se skoro sve današnje igre mogu opušteno igrati, bez pixel shader efekata (voda, uglavnom)...

Ah da, ovo je i jedna od karti na kojoj se veoma isplati overklok. Jedina karta koja me je ovoliko impresionirala svojim OC mogućnostima je bila Eagle TNT 2 Pro koji je takođe išao full skalu... Mogu vam reći da ovako nešto na ATI-u jednostavno nisam doživeo.
9600TX jeste išao, i to sasvim solidno, ali Siluru je ubrzan takt stabilno za čitavih 66%, a to se ne sreće svaki dan... Jednostavno - fantastično! :happy:

Nisam još, ali uskoro ću. Možda od nedelje.

O cemu se ovde prica, SE modelu ? :))
Mislim, to bi trebalo da ima 64bitnu memoriju, kao GF4MX420.
Svaki obican MX440 ce to da dere, neka se klokuje na 500/1000 ko 5800 Ultra :)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
O cemu se ovde prica, SE modelu ? :))
Mislim, to bi trebalo da ima 64bitnu memoriju, kao GF4MX420.
Svaki obican MX440 ce to da dere, neka se klokuje na 500/1000 ko 5800 Ultra :)

Pozdrav!

Ne to ima 128bitnu memoriju samo je clok nizi tako da onaj koji se dobro o/c je sasvim normalan MX440.

E onda je to pravi SE, onako kako ga je nVidia smislila.
Nazalost, malo koji proizvidjac sputa memoriju na 333 kako bi trebalo, vecina sece 64bita memorijske magistrale i pravi bogalje.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
E onda je to pravi SE, onako kako ga je nVidia smislila.
Nazalost, malo koji proizvidjac sputa memoriju na 333 kako bi trebalo, vecina sece 64bita memorijske magistrale i pravi bogalje.

Pozdrav!

Moj Axle ima 128bitnu memoriju(uzet cim im je cena pala) ali verovatno si u pravu jer ovi koji sada stizu su teski bogalji po rezultatima.

Ser_Zile je napisao(la):
...
Moj Axle ima 128bitnu memoriju(uzet cim im je cena pala) ali verovatno si u pravu jer ovi koji sada stizu su teski bogalji po rezultatima.

Ovi Abiti sto su sada stigli su prava stvar, a kao sto se moze videti, nikako nisu bogalji po rezultatima!
Ovo jeste MX 440 SE, ali 128-bitan. 250/333 po defaultu, i kada se OC retko koji MX440 ga stize. Jedino Beastmasterov Gainward je izvukao veci skor, ali verujem da je to zbog njegovog procesora (cini mi se da je na 2.4Ghz) dok je moj vrteo na 2 Ghz...

Evo update-ta rezultata. Nakon intervencije sa Nvidia coolbits, za koje nisam mogao da verujem da ce da rade, karta se budila na 395/540, ali je nakon prvog testa marka 2001 doslo do pojave artefakata, te nisam zeleo da zavrsim test. Na kraju krajeva, test je 100% stabilno zavrsen sa 385/520 Mhz, a rezultat mozete videti dole. Cinjenica je da je ovoga puta ogranicavajuci faktor CPU, a ne graficka - jer se skor popeo za nesto vise od 100 - na 8423, sto sam mislio da je nezamisliv rezultat za jedan MX 440, narocito za SE model! ,)
BTW, samo radi komparacije ubacicu podatak da je na istoj makini R8500 LE sa modovanim BIOS-om i overklokovan na 285/285 (sa sve artefaktima) davao skor od jeeeedva 11000, u stvari bas i nije - davao je skor od 10600 i kusur, dok je neoverklokovani (out of the box) HIS R9000 pro davao skor nesto vise od 9000. Test Radeona je bio sa Omega Catalyst 3.4 drajverima i sve na minimumu detalja. ctp;
Zanimljiv detalj:
MX440SE - cena 45e, skoro 8500 markica
R9000 Pro - najjeftiniji 90-95e, *default* cca 9000
type;
P.S. Naravno, R9000 Pro se moze takodje overklokovati - ali retki su ti koji se mogu OC skoro 60%... U stvari - ja jos nisam cuo za takav (uglavnom idu do 300/300, eventualno 310/310), ali ne iskljucujem mogucnost postojanja takvog primerka...
Nemojte me pogresno shvatiti - R9000 je ipak jaci od NV17, a ovaj post je tu samo da se zna da alternativa jos uvek postoji, i da nije zamrla. Osim toga, na testovima se vise ne nalaze GF4 MX karte, ali valja okaciti jos poneki da se ne zaboravi stari dobri DX 7 ... (D)
Pozdrav!
:wave;

Darko je napisao(la):
...Znači, Riva Tuner nije mogao da je klokuje dalje. Klok sam zakucao na 375/500 :!: , pa iako je karta verovatno mogla više, softver mi nije dozvolio. Ako neko ima program koji omogućava veći overklok, nek javi, da idem do granice.
Nakon vrtenja 3DMarka 2001SE, 2003 i 2000, pipnuo sam kuler i mogu vam reći da je karta ladna ko špricer.
(D)
Razultati su više nego zadovoljavajući, pogledajte...

Kod moga druga ASUSov model gf4mx440 je isao preko za core oko 400MHz i za memoriju oko 550MHz.I sve je lepo radilo_Ova karta je mogla i vise ,ali on mi nije dozvolio da je vise OC:(

p.s.Nisam testirao 3dmark jer me taj test nije zanimao,ali se zato u specviewperfu pokazao...pojeo je konkurenciju tj. slabasni eagle gf4mx460.

The pocetnik je napisao(la):
...

Kod moga druga ASUSov model gf4mx440 je isao preko za core oko 400MHz i za memoriju oko 550MHz.I sve je lepo radilo_Ova karta je mogla i vise ,ali on mi nije dozvolio da je vise OC:(

p.s.Nisam testirao 3dmark jer me taj test nije zanimao,ali se zato u specviewperfu pokazao...pojeo je konkurenciju tj. slabasni eagle gf4mx460.
Ako me pamcenje dobro sluzi - da bi kupio dobru Asusovu kartu treba da prodas jedan bubreg i levi palac :beat:
Ovo je ipak MX 440 SE model ,) Nisam ja ni za tren sumnjao u Asusov kvalitet. Ali njegova cena ipak nije opravdana - za iste parice imas FX5200, sto je mnogo bolja kupovina... :wave;

Darko je napisao(la):
...

Ako me pamcenje dobro sluzi - da bi kupio dobru Asusovu kartu treba da prodas jedan bubreg i levi palac :beat:
Ovo je ipak MX 440 SE model ,) Nisam ja ni za tren sumnjao u Asusov kvalitet. Ali njegova cena ipak nije opravdana - za iste parice imas FX5200, sto je mnogo bolja kupovina... :wave;

U pravu si,ali mislim da jedan od najvecih OC sampiona onaj msi gf4mx440 koji je kod Maxa isao na 435/630(+-5) i bio je prilicno jeftin.

...

U pravu si,ali mislim da jedan od najvecih OC sampiona onaj msi gf4mx440 koji je kod Maxa isao na 435/630(+-5) i bio je prilicno jeftin.

Garant! Kostao je skoro kao gf ti4200! Ali davali su sa njim gomilu diskova sa igrama i tako toga da opravdaju cenu.

...i nijedan jedini primerak vise sem tog nije hteo da ide ni priblizno tako dobro... :p

Isli su svi AGP 8X, MX-ovi preko 550-600.

Pozdrav!

alokiN je napisao(la):
...

Garant! Kostao je skoro kao gf ti4200! Ali davali su sa njim gomilu diskova sa igrama i tako toga da opravdaju cenu.

Pa kada je izasao bio je skup kao sto su i drugi bili skupi,a ubrzo je cena mnogo pala i sada je jeftin,jer mi ipak govorimo o ovom trenutku,a ne o proslom.

...Pa kada je izasao bio je skup kao sto su i drugi bili skupi,a ubrzo je cena mnogo pala i sada je jeftin,jer mi ipak govorimo o ovom trenutku,a ne o proslom.

... i bio je prilicno jeftin.

Meni ovo lici na perfekt.

alokiN je napisao(la):
...

Meni ovo lici na perfekt.

Stvarno ti cestitam :eek: ,i meni je ovo promaklo.Nego kada je izasla bila je bezobrazno skupa,a sada ne kosta mnogo vise od nekog abita,herculesa,...

It's OK! Ne znam koliko kosta sad, ali se za igranje i ne isplati kupovati kartu koja je tehnoloski zastarela i to bas!

BTW Black Hawk Down je odlican primer za igru gde se lepota Pixel shadera, pored vode, vidi i na odsjaju svetlosti sa oruzja. Meni se to jako dopalo.

Poz

meni je samo krivo sto ASUS ne pravi ATI kartice. Jer koliko god se MSI, ABIT i kompanija dobro klokovala, i koliko god ASUS poceo da pravi krsh ploche, graficke su uvek, ali uvek bila klasa za sebe. Poslednju koju sam imao (sada imam ATI) je bila neka GF4 MX460 koju sam uzeo u DL, inace na ostalim mestima mi je sve malo sumnjivo, znate o cemu govorim. Bila je BAHATA, sa nekim velikim kulerom i opusteno isla na 345/600. Ali BEZ ikakvih problema i dodatnih ventilatora. Slika, tv izlaz i sve standardno ASUS. bedak sto ne prave ATI!

genijalcin@23 je napisao(la):
meni je samo krivo sto ASUS ne pravi ATI kartice. Jer koliko god se MSI, ABIT i kompanija dobro klokovala, i koliko god ASUS poceo da pravi krsh ploche, graficke su uvek, ali uvek bila klasa za sebe. Poslednju koju sam imao (sada imam ATI) je bila neka GF4 MX460 koju sam uzeo u DL, inace na ostalim mestima mi je sve malo sumnjivo, znate o cemu govorim. Bila je BAHATA, sa nekim velikim kulerom i opusteno isla na 345/600. Ali BEZ ikakvih problema i dodatnih ventilatora. Slika, tv izlaz i sve standardno ASUS. bedak sto ne prave ATI!

Cini mi se da taj ASUS i kosta :eek:

Ser_Zile je napisao(la):
...

Cini mi se da taj ASUS i kosta :eek:

TAda je (doduse to je bilo pre nekih 7 meseci) kostala oko 100 Evra. Dosta je kostala, ali mislim da je vredela svaku paru.

genijalcin@23 je napisao(la):
...
TAda je (doduse to je bilo pre nekih 7 meseci) kostala oko 100 Evra. Dosta je kostala, ali mislim da je vredela svaku paru.

Naravno da ne vredi.
Jasno je da su Asusove karte među najboljima na svetu - ali da vrede onoliko koliko su - ne vrede. Za te pare ipak ima mnogo boljih rešenja. Recimo MSI nudi VIVO mogućnosti po istoj ceni koliko košta običan Asus.
A ni MSI nije uopšte loš...
Kod MSI-a i Asusa ne valja to što imaju bogat bundle - koji diže cenu u nebesa. To Abit nema (kao ni Eagle :d )...

Nazad
Vrh Dno