Šta je novo?

Abit NF7-s preci na NF8 ili ne ?

Golden

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
Imam NF7-s v2.0 i Barton 2500+ (2200mhz@200mhz,1,725v) mislio sam mali upgrade a NF8 mi je nekako lezi zbog dobrih dodataka (firewire, GB lan, ) Nego interesuje me kakva bi bila u kombinaciji sa Semp.2500+ kakva je sto se tice overkloka, koliko moze magistrala i da li cu biti brze od sadasnjeg sistema. Nisam napomenuo da imam 3x512mb Kingston. Vidim da ima dva slota za memoriju a ja tri modula :( Radi li na NF8 dvokanalno memorija?

ps.- Nije mi jasno sta znaci ovo "1.6GHz HT" mislim da se odnosi na memoriju, ali sta ?
Vidim da jos ima neke verzije V pa V2 ??

AMD CPU predvidjeni za socket 754 imaju single channel integrated memory controller, stoga odgovor na pitanje o dual channel-u pretpostavljas. HTT na s754 radi na 800MHz, efektivno na 1600MHz, odnosno 4*200MHz, po default-u. Pretpostavljam da ces ABIT NF8, nemoj uzimati sa dodatnim simbolima, moci ces poterati sigurno uz adekvatan RAM na 250MHz. Zbog vise overclock margine, odnosno viseg multiplirer-a, uzmi AMD Sempron 2800+. Ako neces menjati GPU u ovom turnusu, izbor mainboard-a je dobar, ako ces prelaziti na PCIe, uzmi DFI NF4x.
Prelazak sa K7 na K8 sada je svakako upgrade, razlike u performansama postoje, sto zbog nize latencije, odnosno integrisanog memorijskog kontrolera, sto zbog modernijeg procesa proizvodnje i novih instrukcija (SSE2/3, AMD64) i posledicno viseg overclock potencijala.

To HT znaci "hyper transfer" i to je brzina komunikacije chipseta sa procesorom ! I kada budes overklokovao moras da pazis na to da HT ne predje max. 850 mhz ! Po defaultu ti je na k8 procesorima HTT ili FSB 200mhz,sto kada se pomnozi sa HT multiplayerom od 4 iznosi tacno 800 ! Znaci ako kloknes procesor na recimo 250,stavi HT multiplayer na 3 .

Pa nije bas da ne sme da predje HT 850 MHz. Meni stoji trenutno 4x250 Mhz=1000 MHz opusteno, ali to zavisi i od ploce. Mozes da teras do 1000 MHz ali ne i preko.

Da zahvalim na ogdovorima, to me nesto bunilo HT, nego kako onda overklokovati na NF3 ako magistrala neide vise od 250mhz, znaci toliko i to je to?
Inace sam video na nekim plocama (nf3) da memoriski transfer ide kao kod mene na NF2 u dual ch.
A kazite mi taj kes od 128kb u odnosu na 512kb kod Bartona ?

Ne, magistrala moze i vise, sto naravno zavisi od same ploce. Dakle, eksperimentisi. AMD Sempron s754, makar 2500+ i 2800+ imaju 256kb L2 cashe, 2600+ ima 128kb. Samo u software-u koji je optimizovan za veci L2 cashe osetices razliku.

Kako prepoznati sigurno verzije ploce, mislim da i V i V2 imaju sve kao i bez ikakvih oznaka.

NF8 u mom slucaju hoce da radi kako treba do HTT295. Butuje do 315MHz, ali nista vise od toga :( Sa A64 Newcastle najvisi stabilni HTT sa memorijom u "sinhro" modu mi je bio 255MHz (24h Prime stable), a sa Sempronom 2800+ tek nesto vise ili ti 260MHz. Sve to sa Kingmax HC, koja generalno bez problema ide i na 270MHz. Sa Sempronom 2800+ i NF8 se tesko ide preko 2.3-2.4GHz sto je prava steta, ali sa druge strane ploca lepo radi i nema nikakvih "bubica" (bar u mom slucaju). Cini mi se da su iskustva sa max. HTT na V2 dosta bolja (oko 345MHz, ako se ne varam), ali V2 nema Firewire, GBit LAN i kazu zna da tripuje po nekad.
P.S. Tesko ces naci nov NF8, a da nije V2. Mozda da ipak potrazis nekog 754 DFI-a. Tu si ti sanse za 2.5-2.6GHz daleko vece.

Nazad
Vrh Dno