Šta je novo?

Abit KT7a v 1.0, BIOS 7N, Morgan @ 1Ghz = veliki problem

cormoran

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
604
Da li neko zna u cemu je problem? Pre izvesnog vremena sam skin'o Duroncica (spitfire) 750 i stavio Durona (Morgan) 1Ghz, na Abit KT7a v 1.0. Posto mi bios nije prepoznavao ni Duron ni SSE (citao ga je kao Athlon-a), skinuo sam novi (BIOS 7n) i kad sam ga upucao, sve je bilo tu i Duron i SSE, ali mi sitem radi tako nestabilno, ma bruka.
Sta je u pitanju da li se kolju bios i Morgan, i ako je to, koju verziju biosa onda da postavim?
Ako neko zna molim da mi kaze jer mi je ovo prihvatljivija varijanta nego da menjam procesor, a ako bas i odlucim da menjam procesor, koji je onda zgodan za ovu plocu (tj. da li ova ploca s obzirom da je u pitanju verzija 1.0 podrzava Athlon XP procesore)?
Pozdrav, hvala.

:(

Kazu da Athlon XP NE RADI na tvojoj (a i mojoj :D) ploci. I ja sam planirao Morgana na 1.2 ali sad se vec premisljam...i meni je BIOS 7n
Ako nista skupicu pare za QDI 333A plocu pa kud puklo da puklo (inace ploca radi SUPER a kosta 100 EVRA)

XP nece raditi na toj reviziji ploce, a za pocetak probaj da predjes bios ponovo i isetujes plocu, jer si posle flesiranja morao da radis clear cmos, te si sva setovanja vratio na default. Mozda ti je i Win na izdisaju, te bi mozda mogao i da uradis novu instalaciju, kao i nove VIA drajvere.

Kako se ispoljava nestabilnost?

Naravno da sam setovao plocu posle instalacije biosa, upravo na onaj isti nacin kao sto je bila setovana i pre, kako bih izvukao najbolje performanse, medjutim uradio sam i novu instalaciju wina 98 SE, a zatim i XP-a (u ghost-u sam cak napravio i image fajlove za obe verzije windowsa pa ih naizmenicno testiram na po par dana) i i dalje mi se kod pokretanja ili koriscenja nekih programa javlja plavi skrin "error" ili jednostavno se sve zacrni pa je potreban restart. E ali zaboravio sam da kazem i to da sam zvekno magistralu na 133, a mnozilac na 8.5 (1133 mhz) sto je u sustini relativno malo friziranje, a sad kad sam ga vratio na default 10 x 100 cini mi se da je malo bolja situacija. Mada, ..bes ga ako ne mogu ni malo da ga nabudzim, a navodno se ove ploce dojajno klokuju.

cormoran je napisao(la):
Mada, ..bes ga ako ne mogu ni malo da ga nabudzim, a navodno se ove ploce dojajno klokuju.

Ploce da, ali je veoma bitan i procesor. Uzmi athlona npr 1gh i verovatno ce bez problema ici do 1,33. Kod mene ide na 10 x 140 sa naponu 1,825, normalno sve stabilno.

Mare osecam potrebu da se i ja oglasim ovde. Da ljudima malo pojasnim istorijat cele ove price.
Doticni procesor potice od mene i kod mene je najnormalnije sljakao na ploci AOpen AK73 Pro A nasviran na 1.2 napon podignut za 0.025V pri cemu je naravno otkljucan standardnom metodom sa HB olovkom.
Kod Cormorana smo ga nas dvojica uboli u njegovu plocu i zajedno smo fleshovali BIOS. Moje pitanje Vama znalcima jeste (to jest mene kopkaju dve stvari jer me uzasno nervira da se moj ortak nervira oko kompa):
1) Nakon fleshovanja njegovog BIOS-a nismo uradili Clear CMOS- da li to moze da izazove doticne nestabilnosti koje se javljaju kod njega
2) Taj isti CPU koji je kod mene najnormalnije radio na 1.2 ovde z.... vec na 1.13. Da li bi mozda trebalo ponovo presarati one kontakte (mozda je grafit malo spao sa kontakata????) pa tu pravi neku *******ciju ??FX ::(
Sve ovo mi je jako cudno jer ipak ta ploca vazi za jednu od najboljih OC ploca.
Takodje sam u nekom od threadova na slicnu temu ovde na Benchu naleteo na podatak da je nekome taj BIOS 7n pravio probleme pa je vratio stariju verziju BIOS-a jer mu je sa njom komp mnogo stabilnije radio.
Ajd pomagajte !!!

Pozdrav

Nekoliko napomena:
XP 1600+ sigurno radi sa svakom KT7A plocom bez obzira na reviziju...Nestabilnost potice od, verovali ili ne, 4in1 drivera, koje treba upgradeovati na v4.40 ili noviju...Nakon toga sve je OK. Ovo je cest slucaj i kod KT333 cipseta, gde ploce koje sam ja koristio (KX7 i KT3) rade idiotski nestabilno sa prilozenim driverima, a sa 4.40 radi sve O K

Pozdrav

Mislim da Cormoran nije instalirao poslednju verziju 4in1 drivera mada meni sa drugom plocom, a takodje KT133A chipsetom XP najnormalnije radi pri cemu su 4in1 driveri verzija ispod 4.30.
Malo mi je to cudno ali nadam se da ce zacetnik ovog threada i to probati.

Pozdrav

Vrh Dno