Šta je novo?

Abit KD7-E-veliki problem!

Blade

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poena
619
Narode pomagajte! Evo kako stoje stvari:

Tek sto sam kupio KD7-E i ajd da kupim i odgovarajucu memoriju. Nisam imao para za Corsair XMS ili neki Kingston HyperX pa sam kupio 2x256MB ddr400 sa Samsung cipovima. Znao sam da nije nesto specijalno ali je bila jedina ddr400 koju sam mogao da nadjem u NS. Rek'o bitno da radi na defaultu (by SPD) na FSB200.
Ali cim pokrenem UT2003 ili odmah pukne i vratim se u desktop ili se restartuje mashina. Nekad dodje do main menu-a ili tek sto se pokrene neka staza opet isto.
Instalirao sam XP ponovo probao bez sp1 pa sa sp1 sa 4in1 4.43 pa sa 4.45 pa DX9.0 i desi se isto. Posto sam skontao da je u pitanju hardverski problem spustio sam memoriju na ddr333 i sve je radilo stabilno. Reci cete da vratim memoriju posto ne radi na defaultu ali kada izvadim jedan modul sve radi savrseno i na ddr400 i na ddr333. Na 333 radi na apsolutno najostrijim setovanjima. I jedan i drugi modul pojedinacno rade bez problema i u dimm1 i u dimm2. Kada vratim oba isti problem. probao sam sa dizanjem napona za ddr i do 3.05V ali nista. Flash-ovao sam i Bios na najnoviju verziju, probao sam da stelujem u biosu DQS Drive Strenght i DIMM1-4 CMD Drive Control.
ali nemam pojma koje se vrednosti stavljaju pa sam probao par promena ali se nista nije popravilo.

Sta da radim?

Stavi module u dimm1 i dimm3 respektivno i po potrebi pojacaj drive strength u BIOS-u.

valek je napisao(la):
Stavi module u dimm1 i dimm3 respektivno i po potrebi pojacaj drive strength u BIOS-u.
Kako mi ne preostaje nista drugo probacu ali mislim da dimm3 ne podrzava ddr400

Blade je napisao(la):

Kako mogu prva dva DIMM-a da podrzavaju ddr400, a treci ne ?! Po kojoj to logici ?
Chipset treba da podrzava ddr400 da bi to radilo po specifikaciji. U principu i ne mora, ali to je onda o/c.

Vocko je napisao(la):
Kako mogu prva dva DIMM-a da podrzavaju ddr400, a treci ne ?! Po kojoj to logici ?
Chipset treba da podrzava ddr400 da bi to radilo po specifikaciji. U principu i ne mora, ali to je onda o/c.

E kolega...Ne pratis. Najcesce se deklarise u kom slotu memorija moze da radi kao DDR400 (asihrono, naravno). Ili ona fora, DDR400 radi samo u jednom slotu. Cudno je da su na KT333 plocu implementirali DDR400 podrsku.

DDR400 sa Samsung cipovima je deklarisan najcesce kao CAS3, pa ako ti je setovano CAS2.5 eto uzroka nestabilnosti. Ako je moguce (ne secam se da li moze ili ne) setuj na KD7-E CAS3 za memoriju. Imaces ocajne performanse, ali bi trebalo da bude stabilno

delimir je napisao(la):
E kolega...Ne pratis. Najcesce se deklarise u kom slotu memorija moze da radi kao DDR400 (asihrono, naravno). Ili ona fora, DDR400 radi samo u jednom slotu. Cudno je da su na KT333 plocu implementirali DDR400 podrsku.

Kazem ja da je VIA krsh, ali neee mene niko ne slusa :D
Ni nf2 nije nista bolji, jer ako sam dobro razumeo, nista od onog dual channel-a ako imas 3 modula...

Vocko je napisao(la):
Ni nf2 nije nista bolji, jer ako sam dobro razumeo, nista od onog dual channel-a ako imas 3 modula...

Ne preteruj Vojkane. Uvek su mi bili smesni likovi ovde koji su kao glavni kvalitet ploce navodili 4 DIMM podnozja :) Jeftinije/bolje/stabilnije je, ako hoces 1 giga RAM-a, da stavis 2x 512 umesto 4x256.

delimir je napisao(la):
Ne preteruj Vojkane. Uvek su mi bili smesni likovi ovde koji su kao glavni kvalitet ploce navodili 4 DIMM podnozja :) Jeftinije/bolje/stabilnije je, ako hoces 1 giga RAM-a, da stavis 2x 512 umesto 4x256.

A i brze je sa 2x512, nego sa 4x256mb. Ja proverio.
Ali ozbiljno kazem za ovo za nf2. Ako hoces vise od 1gb ram, ne moze sa podrskom za dual channel, a mislim da znas koliko su skupi moduli od 1GB.

delimir je napisao(la):

DDR400 sa Samsung cipovima je deklarisan najcesce kao CAS3, pa ako ti je setovano CAS2.5 eto uzroka nestabilnosti. Ako je moguce (ne secam se da li moze ili ne) setuj na KD7-E CAS3 za memoriju. Imaces ocajne performanse, ali bi trebalo da bude stabilno
Ali sve radi savrseno stabilno kada stavim samo jedan modul bilo da se stavi u prvi ili drugi slot.

Evo ovako: dimm3 stvarno ne podrzava ddr400. Sa dimm1+dimm3 Post-uje prikazuje ddr400 ali su rezultati u Sandri 30% slabiji nego dimm1+dimm2. Ali problem je ipak resen: stavio sam fsb200 (xp1700+ tbred B 7.5x200) memorija u dimm1+dimm3 u Sandri je rezultat int 2733, float 2472 a to i nije tako los rezultat s obzirom da radi na cas2.5 i 4way interl. a ostalo su sve najlabavija setovanja i sve je 100% stabilno. Na cas2 ne post-uje (probacu sa podizanjem napona mozda uspe). Ali za mene i dalje ostaje misterija zasto ovo ne funkcionise kad je memorija u dimm1 i dimm2. Sve u svemu hvala na pomoci.

Vocko je napisao(la):
Po logici Nforce 2 cipseta. Ali to ne vazi za VIA-u...

Blade je napisao(la):
Evo ovako: dimm3 stvarno ne podrzava ddr400. Sa dimm1+dimm3 Post-uje prikazuje ddr400 ali su rezultati u Sandri 30% slabiji nego dimm1+dimm2. Ali problem je ipak resen: stavio sam fsb200 (xp1700+ tbred B 7.5x200) memorija u dimm1+dimm3 u Sandri je rezultat int 2733, float 2472 a to i nije tako los rezultat s obzirom da radi na cas2.5 i 4way interl. a ostalo su sve najlabavija setovanja i sve je 100% stabilno. Na cas2 ne post-uje (probacu sa podizanjem napona mozda uspe). Ali za mene i dalje ostaje misterija zasto ovo ne funkcionise kad je memorija u dimm1 i dimm2. Sve u svemu hvala na pomoci.

Zato sto na Abit-u dimm1 i dimm3 dele memorijski kontroloer, isto kao dimm2 i dimm4.

Vocko je napisao(la):
A i brze je sa 2x512, nego sa 4x256mb. Ja proverio.
Ali ozbiljno kazem za ovo za nf2. Ako hoces vise od 1gb ram, ne moze sa podrskom za dual channel, a mislim da znas koliko su skupi moduli od 1GB.

Ma nemoj? Da nisi slucajno probao pa zans?:D
Donesi 2 x 512 pa da probamo.

MAD_MUzzY je napisao(la):
Ma nemoj? Da nisi slucajno probao pa zans?:D
Donesi 2 x 512 pa da probamo.

Da li si ti citao sta sam napisao ?? Naravno da sam probao, pa znam.
Ako moze SDR u taj tvoj krsh od ploce probacemo :p
To sam jos probao dok sam imao dualku...

Vocko je napisao(la):
A tebi kao nije dovoljno 2x512MB ? :D

Vocko je napisao(la):
...jer ako sam dobro razumeo, nista od onog dual channel-a ako imas 3 modula...
Mislim da si veoma pogresno razumeo.
Prva dva slota su vezana na jedan 64bitni kontroler, a druga dva (od koji jedan standardno biva izostavljen) na drugi 64bitni kontroler. Poenta je da se u taj izdvojeni DIMM slot ubode memorija da bi se "aktivirao" drugi kontroler i ploca stavila u TwinBank rezim. Popunjavanje oba slota vezana na prvi kontroler ne utice na iskljucivanje TwinBank rezima rada! To cak nema ni logike!

Nedjo je napisao(la):
Mislim da si veoma pogresno razumeo.
Prva dva slota su vezana na jedan 64bitni kontroler, a druga dva (od koji jedan standardno biva izostavljen) na drugi 64bitni kontroler. Poenta je da se u taj izdvojeni DIMM slot ubode memorija da bi se "aktivirao" drugi kontroler i ploca stavila u TwinBank rezim. Popunjavanje oba slota vezana na prvi kontroler ne utice na iskljucivanje TwinBank rezima rada! To cak nema ni logike!

Znaci Dual Channel radi, taj info mi je trebao.

drfedja je napisao(la):
A tebi kao nije dovoljno 2x512MB ? :D

Ma nije to za mene, nego su meni postavili to pitanje, pa rekoh kada vec pricamo o tome i to da potegnem... Inace meni je dovoljno i 512mb, mada od viska glava ne boli :)

Nazad
Vrh Dno