Šta je novo?

Abit BX133-raid - PROBLEMIIIIIIIIIII !!!!

massive

Čuven
Učlanjen(a)
22.09.2002
Poena
619
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Abit BX133-raid - problemi

zdravo svima :)

evo ga problem....

imam plocu Abit BX133-raid.
koristim je vec nekoliko meseci sa celeronom 566.
neko vreme sam imao win98 i taj celeron je radio na 850 MHz.
kada sam instalirao WinXP pro morao sam da se vratim na 566 MHz.
no dobro. radio sam tako oko 7 meseci i onda......

ali gde je tu problem.... eh
pre neki dan racunar je poceo da se sam resetuje, bez pravila. kada se bootuje
racunar se takodje sam od sebe resetovao i tako dalje i tako blize....

u Event Vieweru pise stalno jedna ista stvar
ACPI error...trying to writte to protect memory range...bla bla...

na stranim forumima sam video da ima gomila ljudi sa istim problemom, a
flashovanje BIOSa ne pomaze.

dobro... onda sam instalirao 98, pa ista stvar, potom i Me, takodje isti problem.
pokusao sam i da vadim memorije, kartice , vracao, skidao HD sa HPT kontrolera...

dakle.
ima li pomoci. neka mi samo neko kaze sta je u pitanju.
hvala puno :)boom

Tvoj problem su verovatno elektroliti na ploci, i to oni do procesora. Otvori kuciste pa pogledaj u kakvom su stanju, ukoliko su naduvani moraces da ih menjas. Ja sam vidjao par ABIT-a sa istim problemima i to moze da se popravi (naravno ako je u tome kvar).

Pozdrav,
Nebojsa

eh .. izgleda da si u pravu.

pogledao sam malo bolje i izgleda da ima tri komada koji su onako podebeli...
bas oko socketa.

i ko to moze da zameni.
mislim jel ima neki postupak specijalan za lemjenje ili pak ja mogu sam da to odradim....

ako znas nekog obavezno mi posalji emajl...

hvala na pomoci

[email protected]

Pre nego sto odlucish da cupash doticne komade sa ploche , poslusaj moj savet jer sam imao istih problema na istoj ploci....za pocetak da ti kazem da meni OS-ovi nikad nisu dobro radili kada sam u BIOSU imao ukljucen ACPI... evo ti jedan najprostiji savet... Lepo udji u bios iskljuchi ACPI i onda instaliraj bilo koji o.sistem... mislim da cje ti to resiti muke... a drugo kad bolje razmislim meni ACPI nikad nicemu nije koristio.... (gasenje kompa preko tastature i ti stand bajevi i ostale munje ne koristim)...... Druga stvar: (mada nema mnogo veze sa ovim tvojim problemom - ali je bitna za tog abita) kada instalirash sistem nebi bilo lose da hard stavish na obichan IDE kontroler pa lepo instalirash sistem pa kad se prvi put podigne da mu poturish drajvere za raid (HOTROD ili kako se vec ono zvashe) pa tek onda ga prebacish na Raid kontroler i radish... nadam se da sam ti bio od pomocji:wave;

ipak su kondenzatori

ipak su kondenzatori

dakle naduvali su se, a ja ne mogu nigde u gradu da nadjem iste.
dakle trebaju mi 1000 mikrofarada i 1500 mikkrofarada, napon 6,3 V

Naravno da postoje samo veci od trazenih (oni od 16V), a oni ne mogu da se ubudze jer nema dovoljno mesta.

dakle ako neko zna gde mogu da nadjem te kondenzatore...

MIOLIM VAS ... IZBAVITE ME ODAVDEEEEEEEEEEEEEEEEE

boom

Mogu i nesto manje vrednosti u microF. Probaj u radioklubu.

Ja sam imao isti problem pre mesec dana! Kondenzatore neces nigde naci da ti odmah kazem (bash da kupis takve iste). Jedina pomoc je da nadjes staru plocu koja ima takve (te kondenzatore imaju pretezno abitove ploce) ili slicne kondenzatore. Kada kazem slicne tada mislim da umesto onih od 1500uF slobodno stavis od 1000uF koje ces i lakse pronaci. Ja sam nasao 20 komada od 1000uF na PINE 815 ploci. Samo pazi da napon ne bude manji.

Nakon zamene sa manjim obavezno podigni napon procesora u biosu (inace se, bar kod mene, desavalo da se windows zaglavi prilikom prvog bootovanja (hladna masina), ali nakon restarta je radila OK) i ploca ce da radi jos dugooooooo........

Toliko pozdraV
!

pantaNS je napisao(la):
Tvoj problem su verovatno elektroliti na ploci, i to oni do procesora. Otvori kuciste pa pogledaj u kakvom su stanju, ukoliko su naduvani moraces da ih menjas. Ja sam vidjao par ABIT-a sa istim problemima i to moze da se popravi (naravno ako je u tome kvar).

Pozdrav,
Nebojsa
Da to je bas problem bio sa BX-133 RAID plocama.

drfedja je napisao(la):
Da to je bas problem bio sa BX-133 RAID plocama.

I posle kazu Abit najbolja ploca :D.

p.s. Da ne bude zabune imam KR-raid.

Nazad
Vrh Dno