Šta je novo?

ABIT BE6 II & PCI Bus Master & PCI Slot 5

pjsoft

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
609
Postovana benchmark elito..

U ime starih vremena kada je Abit "carevao", imam jedan novi problem sa starom maticnom plocom... Bilo bi super kada bi mi neki "guru" koji je imao malo iskustva sa ovom plocom dao savet sta da radim.

Problem je "generalno" jasan ...
PCI Slot 5 je slave slot i na njemu ne moze da radi uredjaj koji zahteva bus mastering ( ovo mu dodje 1-1 prevod sa engleskog jezika )..

U taj slot sam ubo 2 razlicite mrezne karte i one nisu htele ispravno da rade ( sve se prepozna ali nema protoka) ..

Zatim sam izvadio ASUS TV/FM kartu iz PCI4 slota i ubo na to mesto mreznu.. Sve je proradilo iz cuga..

Kada sam ASUS TV/FM stavio na PCI5, nemam slike iz programa za gledanje televizije.. Isto je sve prepoznao bez problema..

Kako bih podsetio nekoga na ovu plocu, recicu par stvarcica
a) HPT 370 deli isti IRQ kao i PCI SLot 3 ( taj slot je prazan oduvek bio )
b) PCI slot 2 deli IRQ sa PCI slot 5 ( u PCI 2 stoji SB Live kartica)
c) PCI Slot 5 deli IRQ sa USB Storage Controllerom ( u PCI5 stoji ASUS)
d) Naravno PCI 1 deli sa AGP-om ( i taj slot je prazan )
e) Creative Live, ASUS TV/FM, LAn karta - svi oni traze da budu bus masteri :) - gospoda bre ..
f) Sve radi ACPI, ja nista nisam sam cackao po setovanjima
[ do sada je sve bilo ok ]

Pitanja su kratka
1) Da li je iko ikada ista na ovoj ploci stavio u PCI Slot 3 ( isti IRQ kao i HPT370) i da li je posle toga mogao uspesno da radi .. [ Ovo pitam, jer svi znamo da je HPT jak ko babin kuk ]

2) Da li neko ima kakvu ideju sta bih mogao da uradim pa da mi radi i TV karta, a da to nije da kupim novu plocu, posto ne zelim da se igram na kompjuteru, vec se bavim programiranjem, webom i mrezama, a ovo me u potpunosti zadovoljava ( osim sto imam ovo tehnolosko ogranicenje)

Eto hvala vam unapred, ako imate vremena probajte da mi pomognete..

Uzdravlje!

Jedna ispravka (imam tu plocu): ploca ima HPT 366 (UDMA66).
Ne znam sta da ti kazem. Izgostuj sistem pa nabodi kartu u PCI3 pa testiraj malo.
Inace i ja imam slicne komponente (USRobotics ISA, LAN i Creative) tj fali mi TV karta pa da probam a ploca jer bas zeznuta zbog tih ogranicenja i kada je bila aktuelna vazio je slogan: odlicna ploca ako nemas nista sem zvucne i modema...

Secam se te situacije, neki su je reshavali tako shto su ili uparivali modem i tv kartu , pa su se odricali jednog dok rade sa drugim, i postoji situacija da su ljudi uparivali neke tv karte u prvom pci slotu sa grafichkom, sad se ne secam koje su tv karte bile u pitanju. Znachi nisu mogle sve. Sta se sheruje sa pci4.

HPT moze da deli IRQ bez problema. Probano sa SB, F/M, TVFM karticama...

SB u 3 PCI slot, modem u 2 PCI slot, a u 4 PCI slot TV karta i sve bi trebalo da radi bez problema.

Znaci PCI3 slot ne mora da ostane prazan... To su serviseri pricali pre 4 godine, da ne sme nista u njega da se stavlja ...

Da li mi neko savetuje da uradim komplet backup diska pre ukljucivanja sistema kad popunim PCI3.. ili mislite da HPT nema sanse da pobrljavi..

Hvala puno na odgovorima..

pjsoft je napisao(la):
Znaci PCI3 slot ne mora da ostane prazan... To su serviseri pricali pre 4 godine, da ne sme nista u njega da se stavlja ...

Da li mi neko savetuje da uradim komplet backup diska pre ukljucivanja sistema kad popunim PCI3.. ili mislite da HPT nema sanse da pobrljavi..

Hvala puno na odgovorima..

Odradi za svaki slucaj, ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema, ali to su kompjuteri tako da opreza nikad dosta.

Prica ti jedan iskusan baja kome je specijalnost spaljivanje komponenti :d.

Vrh Dno