Šta je novo?

A70 problem sa zamrljanom i izduzenom slikom

Mihha

Čuven
Učlanjen(a)
17.07.2002
Poena
620
Dakle, aparat je Canon A70 star 3,5 godine i odradio oko 3500 slika, do sada radio bez greske, al veceras kad sam hteo da slikam dete odjednom je izbacio na ekran izduzenu i zamrljanu sliku. Nije do displeja, posto prethodno slikane slike prikazuje ispravno, a nove su zamrljane i izduzene. Proverio Func. i Display setovanja sve OK., promenio modove, baterije, karticu, ali naravno da to nema veze i da se nista nije promenilo.
Evo slike u attach. Ovo je slika parketa, slikana u soku.
Ima neko iskustva sa ovakvom pojavom, sta mu se desilo i ima li leka?:(

Prilozi

• IMG_3405.jpg
    IMG_3405.jpg
    105.2 KB · Pregleda: 101
Aparat je mrtav, ziveo aparat!

Otisao je CCD, leka mu prakticno nema. Ali zato sada imas aparat koji moze da dobije "art" u imenu :)

Pricas iz iskustva ili onako.
Vec si video ovako nesto ili samo pretpostavljas da je otisao ccd.

Pricam onako, eto cisto da nesto kazem dok strikam...

Naravno da pricam iz iskustva. Samo na Benchu je bilo nekoliko u dlaku (tj. pixel) istih slucajeva...

Da se nadovezem na temu... jel ovo nesto slicno?
problem.jpg

ovo se desava kad slikam direktno u sunce, ali sad sam ga prvi put video... da ga prodajem ??

Poslednja izmena:
Moj bivši A70 je isto tako crk'o. Kod kolege kojem sam ga prodao i sad me grize savest.

Ta serija aparata SVIP prizvođača dosta riknjava i kriv je SONY senzor u njima koji se svojevremeno u normalnim zemljama menjao besplatno i pre nego što crkne.

Kod nas se to najviše primećuje baš na Canonima A serije jer je u to vreme pre 3-4 godine stvarno prodavano najviše tih Canona. Reče mi neko, polovina svih kompakta kod nas.

I ja sam nasao isti podatak, taj Sony zesce fuserise, baterije za lapove, ccd.... i ko zna sta jos, sto nas nije direktno pogodilo pa i ne znamo. Nasao sam da su pogodjeni i Nikon i Fuji aparati, koji su u to vreme isto koristili Sony ccd. Kod nas su A70 i A60 stvarno bili najprodavaniji pre 3-4 godine, tad sam ga i ja kupio, i verno me sluzio al sad, smrc.

@Mite
To je to, samo kod tebe blaze iskazano, gubi vertikalnu sinhronizaciju, razvlaci sliku, i vide se linije.
E sad da li je bas za prodaju, usrecices nekoga :(

Ma mrtvo , to je zbog nacina na koji snima te slike zapravo, jako lose, ode jadan pixel, vide se zlo linije, bezte od sonyevih fotoaparata, TVove i kompjutere more :D

Sony je i kod nas menjao te senzore, ko vam je kriv shto ne pratite :)

Ma mrtvo , to je zbog nacina na koji snima te slike zapravo, jako lose, ode jadan pixel, vide se zlo linije, bezte od sonyevih fotoaparata, TVove i kompjutere more :D

Mislish sonijevih senzora ? To bi bio problem, jer skoro svi aparati imaju Sonijev CCD :D:D

Poslednja izmena:
meni daje isto takve rezultate, ali su kontakti u pitanju. uhvatim ga cvrsto i uzivajam krajeve aparata na suprotne strane i onda radi.
tj. mozda nisu iste, ali svakako slicne fotografije

Poslednja izmena:
Rodiger je napisao(la):
Kako to mislis nema leka? Pa zameni se CCD i sve je opet po starom.

I isplati li se to?

Svi osim SCCD Fudzija i Panasonika, da budemo precizniji... S' tim da je Panasonic ipak lider kada su losi senzori u pitanju.

Ma znam, ali kad mi zivimo u zemlji u kojoj nerado ispravljaju greske, tj. Sony ispravlja na svojim aparatima, ali ko nam je kriv sto Canon nema zastupnika, a zvanicni servis je neozbiljan, a i uvezeno je sa raznih strana ....mnogo nepoznanica, a prava kupca nigde. Navescu samo da sam aparat novembra 2003 platio sa CF karticom od 128MB, punjacem i 4 baterije od 2100 mAh ravno 398e, i to sam prosao dobro, jer je samo aparat bio u maloprodaji oko 380e, a ja sam ga platio 320e. Aparat je kupljen od jednog clana Bencha, koji je prodavao digitalce u to vreme, i zato sam i prosao bolje. Naravno on covek nema veze sa sadasnjim problemom, garancija je odavno istekla, ali ipak za taj novac je Canon, kad je saznao za problem, morao da obezbedi valjan servis svuda u svetu gde se njegovi aparati prodaju, a mi ipak nismo u Zanzibaru, nego u je...noj Evropi. Tako da je moja primedba upucena Sony-ju vise bila u stvari revolt ka Canon podrsci kod nas.

Problem sa servisiranjem Canon aparata postoji i u nekim "jos evropskijim" zemljama...

Koliko znam senzor za A70 je upakovan zajedno sa objektivom, pitanje da li je zamena uopste isplativa.
To nije tacno. CCD se menja nezavisno od objektiva. A sto se tice isplativosti to nek' ti Mihha kaze.

Evo stigao. Jos jednom da zahvalim Rodigeru na brzoj i odlicnoj popravci.
Meni se isplatilo, a aparat je funkcionalan kao i pre. Ako moze da se popravi i ako je u dobrom stanju aparat, zasto kupovati drugi. Mislim, ako radi ono za sta mi je potreban i ne treba mi nista vise, bar za sada, cemu kupovina drugog. Popravka ovog kvara je jeftina, i preporuka za sve koji imaju problem, a zele da zadrze aparat da se obrate Rodigeru.
Toliko o A70 i njegovom ccd-u. Hvala svima na konstruktivnim savetima i misljenjenjima.
Pozdrav cheers

Poslednja izmena:
Citat:
Citiram korisnika: Mite
Da da, stavis i malo veci senzor pa dobijes bolji aparat

O cemu ti pricas?!?

Salim se naravno :) Hteo sam da kazem da kad se desi kvar bolje je otici i pazariti nov (koji je i mnogo bolji).

interesuje me za A620. Pre neki dan sam fotkao, i Sunce mi je bilo u jednom kadru samo na sekundu (i to samo u cosku), i u tom trenutku aparat se potpuno poremetio, delovalo mi je da se muci da odredi ekspoziciju (nije ni cudo), i slika se cas zatamnila, cas prosvetlila, i u jednom trenutku su bile neke zelenkaste nijanse, naravno odmah sam pomerio aparat, i sve je bilo ponovo uredu. Da budem iskren nisam smeo vise da uperim aparat direktno u Sunce. Kad sam fotkao zalazece Sunce nisam imao taj problem.
E sad me interesuje da li mi to riknjava CCD ili je normalna pojava. Da znam da li da reklamiram, posto mi je aparat u garantnom roku. Jedino me plasi da bi mi tada drzali aparat 45 dana u servisu.

Poslednja izmena:
Ako aparat sad "normalno radi", nema razloga za paniku. To sto si ti video na displeju se desava kad ga uperis u toliko jak izvor svetlosti.

interesuje me za A620. Pre neki dan sam fotkao, i Sunce mi je bilo u jednom kadru samo na sekundu (i to samo u cosku), i u tom trenutku aparat se potpuno poremetio, delovalo mi je da se muci da odredi ekspoziciju (nije ni cudo), i slika se cas zatamnila, cas prosvetlila, i u jednom trenutku su bile neke zelenkaste nijanse, naravno odmah sam pomerio aparat, i sve je bilo ponovo uredu. Da budem iskren nisam smeo vise da uperim aparat direktno u Sunce. Kad sam fotkao zalazece Sunce nisam imao taj problem.
E sad me interesuje da li mi to riknjava CCD ili je normalna pojava. Da znam da li da reklamiram, posto mi je aparat u garantnom roku. Jedino me plasi da bi mi tada drzali aparat 45 dana u servisu.

ovako?
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1057758&postcount=6

Nisam siguran da je tako bilo. S'obzirom da je trajalo svega delic sekunde, posto sam odmah posle pomerio aparat. U svakom slucaju prvo se mucio oko ekspozicije, zatamnjivao i prosvetljivao sliku, onda na jednom slika postala, dosta tamna i zelenkasta, sledeci put posle nekih sat vremena kada sam isto uradio, desilo se ponovo to zatamnjivanje (cini mi se ali nisam siguran i izoblicavanje) slike ali se zelenkaste nijanse nisu pojavile, dok kada sam posle toga fotkao zalazak Sunca, nikakvih problema nije bilo. Iskreno ne bih da isprobavam ponovo, necu nesto da s*ebem i da rizikujem da mi ne uvaze garanciju. U svakom slucaju javi mi na pp koliko kosta zamena CCD-a, za nedaj Boze.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno