Šta je novo?

A64 vs A64x2

Suvi

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
619
Koliko je razumno menjati A64 3000+ za A64x2? Ortak ide u Ameriku na mesec dana, pa bi mogao da mi donese jedan x2 3800+, vidim nisu mnogo skupi tamo, oko 300$. Trenutno imam 3000+ koji radi ultra stabilno 2.4GHz.

Za shta ti treba x2?

Suvi je napisao(la):
Koliko je razumno menjati A64 3000+ za A64x2? Ortak ide u Ameriku na mesec dana, pa bi mogao da mi donese jedan x2 3800+, vidim nisu mnogo skupi tamo, oko 300$. Trenutno imam 3000+ koji radi ultra stabilno 2.4GHz.

Zavisi cime se bavis. Trenutno ako se ne bavis nekim enkodingom/dekodingom ili 3Dmax-om ili slicnim softverom, ili ako nisi heavy multitasking korisnik, dual core je verovatno bacanje para.

Ali nema sumnje da visejezgarnim procesorima pripada buducnost. Evo cak i stavljaju i u laptopove, sto znaci da ce svakim danom sve veci i veci procenat softwera umeti da iskoristi prednosti dual-core arhitekture...

Imaj takodje u vidu da ce garancija na taj CPU koja ti donesu is USA ovde neupotrebljiva, ili u najboljem slucaju tesko ostvariva (koliko znam, AMD nema zvanicnog distibutera/servis kod nas kod kojeg bi proizvodjacka garancija bila vazeca).

P.S. Imaj i u vidu da dual-core ima vece zahteve po pitanju napajanja, tako da ako imas nekog kineza od 300-350W, sanse da ce X2 raditi stabilno pod punim loadom su prilicno male (cak i bez OC-a).

Poslednja izmena:
U trenutku kad softver bude dovoljno prilagodjen visejezgarnim procesorima njihova cena ce biti mnogo pristupacnija. A do tada uzivaj s jednim ali vrednim jezgrom :)

sT4Lj|n je napisao(la):
Za shta ti treba x2?

Nista posebno, po neki put prebacim film u divx, surf, igre... Nego, kad mi se pruza prilika da je iskoristim.

Poslednja izmena:
Principal Skinner je napisao(la):
U trenutku kad softver bude dovoljno prilagodjen visejezgarnim procesorima njihova cena ce biti mnogo pristupacnija. A do tada uzivaj s jednim ali vrednim jezgrom :)

Da li ce cene x2 procesora pasti pojavom AM2 platforme?
To bi trebalo da se desi u jesen ove godine?

Suvi je napisao(la):
Nista posebno, po neki put prebacim film u divx, surf, igre... Nego, kad mi se pruza prilika da je iskoristim.

Pa ako je tako kao sto kazes, i nije mozda neka Deluxe prilika, jer 300$ nija bas besplatno, a kao sto kazes 2. jezgro ne bi koristio previse, onda ispada da od 3800 X2 vise ima koristi AMD nego ti (tj od tvojih 300$), a po slicnoj ceni ce biti verovatno i kod nas za neki mesec. Ne znam razmisli, al ako nemas extra dobitka a i ovo ti radi perfektno, STA CE TI???
cuvaj tih 300$ i kupi sebi nesto pametno.

okmijun je napisao(la):
Pa ako je tako kao sto kazes, i nije mozda neka Deluxe prilika, jer 300$ nija bas besplatno, a kao sto kazes 2. jezgro ne bi koristio previse, onda ispada da od 3800 X2 vise ima koristi AMD nego ti (tj od tvojih 300$), a po slicnoj ceni ce biti verovatno i kod nas za neki mesec. Ne znam razmisli, al ako nemas extra dobitka a i ovo ti radi perfektno, STA CE TI???
cuvaj tih 300$ i kupi sebi nesto pametno.

Ubedio si me. Cekam.

Suvi je napisao(la):
Da li ce cene x2 procesora pasti pojavom AM2 platforme?
To bi trebalo da se desi u jesen ove godine?
AM2 procesori ce se pojaviti za koji dan, tacnije 23. maja. AM2 CPU-ovi ce biti zamena za S939, s' tom razlikom sto koriste DDR2 memoriju. S939 ce biti prisutni jos neko vreme na trzistu, ali im cena nece biti znacajno niza od AM2. Prema tome, cekao ne cekao Dual Core procesori ce biti skupi bar jos neko vreme dok ne postanu mainstream, upravo kao sto je to sada Athlon 64 S939. Tacnije, Dual Core procesori ce postati mainstream tek sledece godine kada se pojave Quad Core procesori i AMD K8L.

Poslednja izmena:
M_M je napisao(la):
Ali nema sumnje da visejezgarnim procesorima pripada buducnost.

nemojte da vas ovo vodi pri kupovini proc-a, slicna je bila prica sa 64bita imaju ljudi po 2god+ a jos nisu videli ni promil koristi.

Misko je napisao(la):
nemojte da vas ovo vodi pri kupovini proc-a, slicna je bila prica sa 64bita imaju ljudi po 2god+ a jos nisu videli ni promil koristi.

Slazem se (u principu) jer dual-core CPU-ovi (osim Intel-a D805 i mozda D920) su debelo precenjeni u odnosu na dobit koju nude tipicnim home userima...

Kazem u principu jer poredjenje nije bas totalno fer, jer danas vec IMA gomila aplikacija koja UMEJU da iskoristi dual-core ali zato (i posle 2 godine) jos se na prste ruke mogu nabrojati 64-bitne aplikacije...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno