Microsoft ce itekako da podrzi AMD64!
Naravno da hoce, samo kako ce to da radi u odnosu na Intel-a???
Digital! je od AMD-a dobio verziju 64bitnog XP-a kome fali samo adekvatna optimizacija drajvera i to je jedino sto koci finalizaciju 64bitnog OS-a!
I ja sam dobio verziju 64bitnog Windows-a a nisam novinska kuca?
Ne vidim ovde nikakvu prednosta Digital-a u odnosu na pojedinca.
Sta znaci to adekvatna optimizacija drajvera pod OS-om?
Kojih drajvera?
Ovde se prica/pise o kernelu i bibliotekama a ne o drajverima.
To sto rusi pisu je cist Intel FUD (Strah Nesigurnost Sumnja), a poznato je da su rusi odavno proIntelovski nastrojeni (svojevremeno su nastojali da devalviraju Athlon64 predstavljanjem inzinjerskog primerka ClawHammera sa 256KB L2 cachea! Microsoftov najnovij framework u okviru definicija svojih funkcija ima reference i386 i AMD64 (to se moze videti i u primerima koda na MSDN-u, i niti jednu za nekakve posebne Intelove X86 64bitne ekstenzije, sto ce reci da je 64bitna implementacija novog OS-a potpuna i bez bilo kakvih "emulacija".
Ako mislis na Framework, on je .net a to je cista xml net funkcija za kontrolu softvera, i veze nema sa kernelom.
To sa emulacijama proveri tako sto ces malo duze da radis na Win2003 serveru na Intel masini, pa se onda prebaci na AMD procesor + Via/Nvidia i onda donesi zakljucak.
Cinjenica jeste da je Intel-M$ veza jaka, ali cinjenica je, takodje, da M$ nema nameru da ostavi Linuxu dobar deo serverskog trzista za 64bitne AMD-Linux servere! S tim u vidu, nema sumnje da 64bitni XP izlazi na prolece, a 2003Server mozda i ranije.
Tacno i tu je opasna klackalica na koju ce stranu pare da se ulazu...
Kratak pregled berze:
Intel :
http://www.nyse.com/listed/p1020656067970.html?displayPage=http://www.nyse.com/cgi-bin/ny_quote?sym=INTC
AMD :
http://www.nyse.com/listed/p1020656067970.html?displayPage=http://www.nyse.com/cgi-bin/ny_quote?sym=AMD
Longhor u trenutnoj alpha fazi nije AMD64 optimizovan, ali ce to prelaskom na beta fazu biti korigovano (imao sam prilike da vidim slajdove as ovogodisnje Microsoftove HEC konferencije u kojima se jasno vidi da Longhorn cak preferira AMD64 u odnosu na IA64 kao 64bitnu platformu)!
Bilo bi lepo da malo pojasnis kako se to vidi?
Na kraju, apsolutno je besmislena strategija "kupi Prescotta" pa cekaj da vidis sa ce biti sa K8! Athlon64 je trenutno bolji procesor od Prescotta i to ce tako i da ostane, sem ako Intel ne nacini nekakav radikalan preokret kada je rec o Prescottu, ciji je izlazak ponovo pomeren, sada za Q2 2004-te!
Kontradiktornost.
Prva recenica govori da je besmisleno, poslednja da nije sigurno sta ce da se desi?
Cini mi se da mnogo nade gajis za AMD i samim tim nisi objektivan nego subjektivan.
Moje misljenje je da ce Intel maksimalno zavrtati ruke svima koji su raspolozeni za AMD64 optimizacije svojih softverskih paketa, ali ako trziste to bude zahtevalo strategija "cvrste ruke" nece dugo uspevati i mislim da ce Intel morati da predstavi nesto slicno AMD64 instrukcijama, ali drugacije nazvano i po imperativu unazad kompatibilno sa AMD64, a verovatno nesto kvalitetnije implementirano. Te x86-64 ekstenzije ce potom postati deo standarda, tako da ce jedan K9 i jedan Nehalem Pentium7 deliti identicnu bazu 64bitnih instrukcija... i to je dobro!
Jednostavno mnogo jacim igracima u industriji je u cilju da AMD postoji i oni ce iz sopstvenih interesa uciniti da AMD64 ne bude marginalizovan!
Jos uvek nisi shvatio poentu.
AMD je tu zbog toga sto ga Intel pusta da bude tu.
On mu je jedini adut protiv zakona o monopolu na americkom trzistu.
Ne pusta se vlast tako lako, a i amerikanci preko Intel-a i MS kontrolisu ceo svet po pitanju softvera i racunara.
Neko tamo negde sedi i sve to lepo racuna kako,ko,sta i gde ce pare da daje da bi se odrzavao balans.
Balans znaci konkurencija u ocima sveta, i za obicne korisnike predstavlja borbu AMD-a i Intel-a, dok je navodno tu MS samo u prolazu.
Mnogo je to komplexnije nego sto izgleda.
Sta bi bilo da recimo nestane Intel ili MS, i onda se recimo pojavi neko pametan iz Evrope i Rusije sa svojim resenjima na Linux-u ili necim trecim, gde sve to mnogo bolje radi na vec postojecem hardveru od bivseg Intel-a ili AMD-a.
To nikako ne bi valjalo za americku privredu a pogotovo vojsku, a u americi vojska se UVEK prva pita.
Zasto za vojsku?
U pitanju je
sifriranje.
To je jedina stvar koje amerikace trenutno interesuje.
Celo sifriranje na svetu (Internet) se odvija prema njihovim standardima.
Idi malo procitaj o tome i onda razmisli o spanskoj seriji zvanoj MS vs Linux i Intel vs AMD.