Šta je novo?

Mobilni telefon A54 ili S23 FE ili nesto drugo?

Koji mobilni telefon kupiti

Lucic

Cenjen
Učlanjen(a)
20.05.2022
Poena
110
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X & DeepCool AG 400 BK
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550-PLUS
RAM
Kingston Fury Renegade 2x8GB 3200Mhz CL16
GPU
PowerColor RX 6800 Fighter
Storage
Kingston KC3000 1TB & Kingston Fury Renegade 1TB
Zvuk
Redragon Darknets GS570 BT & HyperX Cloud 2 Red
PSU
Asus ROG Strix 750W Gold
Kućište
Asus TUF Gaming GT301 & Asus TUF Gaming TR120 x3
Monitor
DELL S2522HG
Miš & tastatura
Razer Viper V3 HS & DarkProject Terra Nova
Ostale periferije
LG 43UQ81003LB TV
Laptop
Acer Aspire ES1-532G-C5TE
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23 8GB/256GB & Samsung Galaxy A50 4GB/128GB
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm
Samsung Galaxy Buds Live
Steam
https://steamcommunity.com/id/AleksaLucic/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Zdravo, razmisljam da uzmem novi telefon pa su mi za oko zapali Samsung A54 za cca 50.000 i S23 FE za oko 60.000.
Zanima me da li je i koliko S23 FE bolji u odnosu na A54?

Posto trenutno studiram kriterijum za kamere mi je mnogo veci nego pre pa bi mi dosta dobro dosla kamera koja ima solidan zoom, a da se sto manje gubi na kvalitetu slike i da ima solidan kontrast prilikom slikanja u blago zamracenim prostorijama (da nema mnogo suma).

Neki drugi kriterijum bi bile performanse, odnosno sto bolji procesor, vise ram-a... za taj novac.

Na trecem mestu mi je bitna baterija. Bitno mi je da moze izdrzati minimalno 12h pri nekih 50-60% osvetljenosti. Recimo da sam srednje zahtevan korisnik, nekad bih zavrsio dan sa 70% baterije, a nekad sa 10%. 25W punjac mi ne predstavlja problem, iako bi uvek moglo vise, bitno mi je da se za nekih 40-tak minuta napuni oko 60%.

U cetvrto mesto mi spada kvalitet izrade, dizajn itd.

Zanima me da li se Exynos 2200 zagreva kao sto se pricalo na S22? Ne smeta mi da se telefon malo zagreje, ali ne bih da drzim ringlu u ruci i da moram napustiti aplikaciju / igricu kako bi se telefon ohladio.

Zadrzao bih se na ONE UI sistemu jer mi se vise svidja od MiUi (Hyper OS) i IOS sistema, a i koristim njihove slusalice i sat pa ne bih da menjam eco system.

Takodje, pozeljno bi bilo da je ekran AMOLED, 1080p (ili vise), sa 60-120hz adaptivnih ili 120hz fiksnih.

Razmisljao sam i da sacekam A55 ili S24 FE (ukoliko izadje), ali poznavajuci sebe kad izadje A55 cekacu da izadje A56... Jedino bih sacekao ukoliko se najave neka ozbiljnija unapredjenja za slican novac.

Razlika u performansama između A54 i S23FE je prilična, zapravo za najveću manu A54 uzimaju upravo performanse, odnosno primetnu tromost, dovoljnu da naruši neopterećujuće iskustvo vredno tih para.
Imaš čak na GSMAreni long term recenenziju pa možeš da pročitaš više o tome, mada ne fali istog osvrta i na drugim recenzijama.

Naspram njega, FE ti svakako pruža flagship iskustvo, s tim da je druga strana medalja ponajviše ispod prosečna autonomija, s obzirom na tvoje zahteve rekao bih definitivno nezadovoljavajuća.

S obzirom da Samsung novu A seriju objavljuje obično početkom marta, ja bih možda sačekao da vidim da li će A55 prespojiti tu razliku između A54 i S23FE, koja će biti možda optimalni izbor.

Pobedio si brate 😂
Hahaha
Razlika u performansama između A54 i S23FE je prilična, zapravo za najveću manu A54 uzimaju upravo performanse, odnosno primetnu tromost, dovoljnu da naruši neopterećujuće iskustvo vredno tih para.
Imaš čak na GSMAreni long term recenenziju pa možeš da pročitaš više o tome, mada ne fali istog osvrta i na drugim recenzijama.

Naspram njega, FE ti svakako pruža flagship iskustvo, s tim da je druga strana medalja ponajviše ispod prosečna autonomija, s obzirom na tvoje zahteve rekao bih definitivno nezadovoljavajuća.

S obzirom da Samsung novu A seriju objavljuje obično početkom marta, ja bih možda sačekao da vidim da li će A55 prespojiti tu razliku između A54 i S23FE, koja će biti možda optimalni izbor.
Hvala na odgovoru. Nisam se najbolje izjasnio za bateriju, mislio sam na 12h mesovitog koriscenja, tj. oko 5-6h konstantnog. Trenutno imam A50 i izguram vecinu dana sa 30%, a nekad ostanem na 5% ili manje, ali opet slabiji je procesor na 4500mah (sad verovatno 3500-4000mah).

Pa ako misliš 5-6h screen on time a tih 12h da ti potraje od jutra do večeri, u suštini to bi možda bio neki krajnji domet... Teško je pretpostaviti komotnost autonomije telefonima te klase naspram subjektivnih korisničkih navika korisnika.
Ja bih rekao da je to moguće ali da izguraš telefon od 100-0% praktično... Ja uvek kada razmišljam o bateriji gledam da joj donjem pragu ostavim 15-20%.

Mada opet teško da bi se pokajao sa FE telefonom baš, ipak je to najbolje Samsungovo posle standardne S serije.

Šteta što Samsung nije još ponovio A52S koji je bio savršen spoj performansi i autonomije... Sa ovim Exynosima nikad nisi siguran šta tačno dobiješ. 😁

Opet, iza ugla je A55, možda da sačekaš opciju više sa njim pa izvagaš.

Ili da pogledaš druge tabore... Doduše, slažem se da je One UI verovatno najbolji Android skin i da prelazak na druge varijacije Androida može biti osetna promena.

A s obzirom da si rekao da ti jedan od prvih kriterijuma kamera sa solidnim zumom, za par nedelja dolazi Realme 12 Pro serija, koja će doneti telefoto senzor, koji bi trebalo da ponudi 6X zum bez gubitka, i do 120X digitalni zum. Možda eto opcija koju možeš isto da sačekaš i razmotriš.

Naravno, glupo bi bilo ne spomenuti i Pixel telefone... Kamere za desetku, performanse sasvim na nivou... Jedino je pitanje da li je klot Android za tebe, obično su OneUI i klot Android sušta suprotnost. 😁

I ja sam doduše imao pre koji godinu 6a, koji jeste imao problem sa grejanjem i curenjem baterije, ali nisam u toku kakva je situacija danas sa tim nekim Pixel bolestima, verujem da su uznapredovali.

Ja imam A54 i generalno je ok telefon ako ne očekuješ previše od njega, baterija je dobra i to bi upotpunilo jedan od tvojih zahteva. Kamera je ok, ali mi je nepouzdana u nekim momentima, fokus ume da omaši u situacijama kada najmanje očekuješ i boje ume da odvali i previše u nekim momentima (u nekim lošijim svetlosnim uslovima), procesor je korektan i ništa više od toga, ume da se zagreje u nekim uslovima u kojima to ne očekujem, ali se navikao na to.

Ja lično za moje potrebe ne bi razmatrao s23fe jer mi baterija deluje baš ispod proseka, ali u svemu ostalom je bolji od A54.

Kamera je ok, ali mi je nepouzdana u nekim momentima, fokus ume da omaši u situacijama kada najmanje očekuješ i boje ume da odvali i previše u nekim momentima (u nekim lošijim svetlosnim uslovima).
Da tako je i kod mene. Ne koristim kameru bas svaki dan, ali kada mi treba ne zelim da pravim 10 slika pa biram najbolju ili da gledam sta se najbolje vidi na jednoj, a sta na drugoj (npr. tabla, prezentacija...).

Kako.uzimas telefon,legalno.ili ...
Verovatno legalno ,cim su one cene?
Legalno. S23 FE je mozda 5, 6.000 skuplji u prodavnicama dok je A54 za oko 10.000 skuplji, ali ne zelim da se zbog te razlike sutra nerviram sto nisam uzeo u prodavnici...resavam se problema odmah u startu. Jedino mozda ako bih naleteo na neki neotpakovan sa pisanom garancijom. Pogledacu sve kad za to dodje vreme, sad mi je samo bitno sta se vise isplati uzeti u odnosu na ono sto ja trazim i cenu.

Vrh Dno