Šta je novo?

A520M-A PRO, AMD Ryzen 5 5600G: Problem sa virtuelizacijom

istameni

Poštovan
Učlanjen(a)
28.04.2019
Poena
70
Imam problem sa kombinacijom matične ploče i procesora (tačni modeli su u subjectu). Od operativnih sistema stavljen je Lubuntu, na njemu VMware, a u njemu instaliran Windows 10. Štaviše, moguće je poterati i dve virtuelne mašine (gosta) odjednom.

Problem sam slučajno primetio kada sam u Windowsu hteo da instaliram Android Studio. Instalacija je prošla (skoro) normalno, ali kada treba da se pokrene Android emulator, Studio prijavljuje da procesor ne podržava virtuelizaciju.

U BIOS-u je u meniju Overclocking / Advanced CPU Configuration / SVM Mode postavljen na Enabled. U VMwareu je u podešavanjima virtuelne mašine čekirano "Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI" i "Virtualize CPU performance counters".

Pomagajte, ljudi...!

Шта каже Гугл, јеси тражио ту грешку?

Slicnu situaciju imas i sa proxmox-om pa vidi da li mozes to da primenis i na vmware. Prilikom kreiranja VM-a potrebno je da odaberes "host" za CPU Type. To znaci da VM koristi direktno CPU a ne emulaciju. Odavno sam batalio vmware pa se ne secam bas tih podesavanja.

Zasto se pribojavas update-a bios? Mnoge probleme sam resio tako pogotovo na DELL i HP serverima.

Nisam siguran da li bi update rešio problem. Uostalom, ako bi ufiksovao jedan problem, mogao bi da napravi neki drugi; softver je to!

Međutim, ako baš moram...

Nazad
Vrh Dno