Šta je novo?

A1 Xplore TV [nije tema za A1 box ni za pakete A1]

Zar nema neka app koja moze da prihvati a1 user i pass I da se gleda tv jer mi je tv zastareo za xplore app?

Huh... u potrazi za EON alternativom probao sam i Xplore TV danas. Vidim da se aktivno radi na njoj, pa hajde da iznesem par predloga/pitanja.

Konkretno sam testirao Android TV aplikaciju na Nvidia Shield boxu, a uslugu sam aktivirao kao dodatak, ne na ugovor (ako je to relevantno).

1. premotavanje sadrzaja je malo konfuzno, ako je seek bar aktivan onda ne rade tasteri za premotavanje na daljincu, mora da se pomera levo desno po seek baru. Kada nema seek bara, onda tasteri za premotavanje rade a levo/desno ima sasvim drugu funkciju - bilo bi dobro da je ovo konzistentno i da tasteri za premotavanje uvek rade na isti nacin.
2. vracanje unazad ide samo do pocetka emisije, bilo bi bolje da moze seamless da se premotava napred/nazad na sledeci/prethodni sadrzaj.
3. opet o premotavanju - brzina je fiksna, sto je ok za sadrzaj koji traje krace, ali ako je nesto 5-6h onda bas treba dosta vremena da se dodje do zeljene pozicije. Neki su to resili tako sto posle odredjenog vremena drzanja tastera vremenski intervali se povecaju.
4. i jos samo jedna stvar o premotavanju :) Na seek baru je prikazano vreme emisije od 0 do duzine trajanja iste, mislim da bi bilo korisnije da se vidi aktuelno vreme sadrzaja (17:15 npr umesto 0:15, ako je emisija pocela u 17h)

jos dve stvari sam primetio ali ne znam da li one imaju veze sa aplikacijom ili sa strimom
  • neki kanali (eurosport 1 i 2 na primer) nemaju uopste mogucnost gledanja unazad
  • stream je 25 fps na svim kanalima (umesto 50p ili 25i), da li je problem u streamu, aplikaciji ili mozda pretplati koja je aktivirana kao dodatak?

Neka Marko ne zameri, razumem da je potrebno vreme da se sve isploira i za sve platforme, jedino ne znam zasto se vecina aplikacija (iris, orion, xplore) nekako drzi slicnog (po meni konfuznog) korisnickog interfejsa, dijametralno suprotnog od EON aplikacije, koja je po meni daleko ispred svih ostalih (na stranu sto zbog drugih razloga ne zelim SBB-u da placam ni dinar vise). Biranje sadrzaja po horizontali (vrsta sadrzaja, kanal, vreme emitovanja, EPG) a promena (sadrzaj, kanal, vreme...) po vertikali je po meni mnogo intuitivnije (ok, ostavljam mogucnost da je to samo licna preferencija ali barem bi trebalo da je konzistentno).

Huh... u potrazi za EON alternativom probao sam i Xplore TV danas. Vidim da se aktivno radi na njoj, pa hajde da iznesem par predloga/pitanja.

Konkretno sam testirao Android TV aplikaciju na Nvidia Shield boxu, a uslugu sam aktivirao kao dodatak, ne na ugovor (ako je to relevantno).

1. premotavanje sadrzaja je malo konfuzno, ako je seek bar aktivan onda ne rade tasteri za premotavanje na daljincu, mora da se pomera levo desno po seek baru. Kada nema seek bara, onda tasteri za premotavanje rade a levo/desno ima sasvim drugu funkciju - bilo bi dobro da je ovo konzistentno i da tasteri za premotavanje uvek rade na isti nacin.
2. vracanje unazad ide samo do pocetka emisije, bilo bi bolje da moze seamless da se premotava napred/nazad na sledeci/prethodni sadrzaj.
3. opet o premotavanju - brzina je fiksna, sto je ok za sadrzaj koji traje krace, ali ako je nesto 5-6h onda bas treba dosta vremena da se dodje do zeljene pozicije. Neki su to resili tako sto posle odredjenog vremena drzanja tastera vremenski intervali se povecaju.
4. i jos samo jedna stvar o premotavanju :) Na seek baru je prikazano vreme emisije od 0 do duzine trajanja iste, mislim da bi bilo korisnije da se vidi aktuelno vreme sadrzaja (17:15 npr umesto 0:15, ako je emisija pocela u 17h)

jos dve stvari sam primetio ali ne znam da li one imaju veze sa aplikacijom ili sa strimom
  • neki kanali (eurosport 1 i 2 na primer) nemaju uopste mogucnost gledanja unazad
  • stream je 25 fps na svim kanalima (umesto 50p ili 25i), da li je problem u streamu, aplikaciji ili mozda pretplati koja je aktivirana kao dodatak?

Neka Marko ne zameri, razumem da je potrebno vreme da se sve isploira i za sve platforme, jedino ne znam zasto se vecina aplikacija (iris, orion, xplore) nekako drzi slicnog (po meni konfuznog) korisnickog interfejsa, dijametralno suprotnog od EON aplikacije, koja je po meni daleko ispred svih ostalih (na stranu sto zbog drugih razloga ne zelim SBB-u da placam ni dinar vise). Biranje sadrzaja po horizontali (vrsta sadrzaja, kanal, vreme emitovanja, EPG) a promena (sadrzaj, kanal, vreme...) po vertikali je po meni mnogo intuitivnije (ok, ostavljam mogucnost da je to samo licna preferencija ali barem bi trebalo da je konzistentno).
Meni najviše smeta što po uključivanju se ne prikazuje full screen program live, već uvek ide na početni ekran, iako sam to namestio u podešavanjima. Inače probao sam da EON bt daljinac povežem i sve radi perfektno osim što dugme za gašenje ne radi :(

1. To je tako kako je sad dok ne smislimo pametnije resenje :)
2. dizajn platforme je takav. Eventi su svaki za sebe. Ako bi hteo da bude seamless morao bi da nasnimis sadrzaj od 24h i ako se bilo kakav problem desi izgubis ceo dan. Ovako izgubis jedan event od 2-3 sata maksimalno. jednostavno manji rizik
3. al volis da premotavas :) maksimalno trajanje eventa je 3 sata. fast forward ce biti u sledecoj verziji
4. ovo je vec individualno
5. svi kanali mogu da se vrate unazad. Sem Sky Show Timea (zahtev od tv kanala) Nemoguce je da tebi ne radi a meni npr da radi :)
6. Sportski kanali su gotovo svi na 50fps i oni koji nisu bice uskoro . nebitno kako si aktivirao aplikaciju svuda ide isti strim
7. Stvar navike :)
Meni najviše smeta što po uključivanju se ne prikazuje full screen program live, već uvek ide na početni ekran, iako sam to namestio u podešavanjima. Inače probao sam da EON bt daljinac povežem i sve radi perfektno osim što dugme za gašenje ne radi :(
Koja app? android / smarttv?

2. dizajn platforme je takav. Eventi su svaki za sebe. Ako bi hteo da bude seamless morao bi da nasnimis sadrzaj od 24h i ako se bilo kakav problem desi izgubis ceo dan. Ovako izgubis jedan event od 2-3 sata maksimalno. jednostavno manji rizik
Ovo je smešan rezon i smešan izgovor. To kako server / backend skladišti snimke ne mora po svaku cenu da se odražva na kako posle radi player / client aplikacija već ste lagano mogli da napravite "lookup" logiku na serveru koja zna kako da nađe koji video fragment i odakle stavlja u stream manifest.
Posao player-a je samo sa prosledi parametar koji je momenat u vremenu korisnik na kom kanalu želi da gleda a server logika posle da nalazi i vraća tako da veštački limiti da ne može da se mota preko granica emisija / event-ova su čista lenjost programera a ne "dizajn platforme". Dizajn i način rada bilo čega nisu uklesani u kamenu već su izbor i odluka nekih programera.

Ocigledno se ne razumemo. Aplikacija prelazi iz jednog eventa u drugi sve kako si i napisao. Samo nije seamless. Kada predje na novi event ucitava novi fajl. I to traje sekundu mozda.

1. To je tako kako je sad dok ne smislimo pametnije resenje :)
3. al volis da premotavas :) maksimalno trajanje eventa je 3 sata. fast forward ce biti u sledecoj verziji
4. ovo je vec individualno
5. svi kanali mogu da se vrate unazad. Sem Sky Show Timea (zahtev od tv kanala) Nemoguce je da tebi ne radi a meni npr da radi :)
6. Sportski kanali su gotovo svi na 50fps i oni koji nisu bice uskoro . nebitno kako si aktivirao aplikaciju svuda ide isti strim
7. Stvar navike :)

Koja app? android / smarttv?

pa poslednji Android app koji je na store, Nvidia Shield box. Svi ostali servisi normalno rade na 50 fps, kazem jedino sto je "specificno" je da nemam postpaid nego sam aktivirao kao dodatak. Nisam u app nasao da postoji nesto oko podesavanja kvaliteta strima - a ovo sto eurosport nema vracanja unazad mi je misterija (arene normalno rade)...

a ovo za 2. ne mislim da je prepreka, eventi su svakako posebni ali to korisnik ne mora da oseti ako player zna koji sadrzaj da povuce. Ne bi trebalo da je previse komplikovano da kada dodjes na pocetak eventa vracajuci unazad da samo otvoris novi stream i krenes sa njegovog kraja ponovo unazad.

a za 7. ako pogledas malo po forumima, mislim da se svi slazu da je EON aplikacija reper kako bi iptv trebalo da izgleda sto se tice korisnickog interfejsa :) Sigurno je da su puno vremena i para ulozili u razvoj te apliakcije i sada verovatno na konto toga deru sa cenama iako imaju isti sadrzaj kao i ostali.

mozemo na pm da nastavimo ovo oko eurosporta. za pocetak pokusaj na telefonu da pustis eurosport unazad.

nazalost komplikovano je :) zato ima event nazad i napred u plejeru

ne moram da gledam po forumima znam dobro kako rade druge aplikacije ali ih necu komentarisati :)

Ocigledno se ne razumemo. Aplikacija prelazi iz jednog eventa u drugi sve kako si i napisao. Samo nije seamless. Kada predje na novi event ucitava novi fajl. I to traje sekundu mozda.
zavisi kako premotavas. Ako koristis seek bar onda mozes u sledeci event, ali ne mozes u prethodni (dodje do 0 i nece dalje). Ako koristis back/forward tastere onda prelazi. Ali ima jedan bug tu, ako sa back predjes u prethodni event, pa otvoris seekbar on prikazuje i dalje onaj pocetni event i poziciju 0. Ti premotas malo napred - sadrzaj se pomeri ali pozicija i dalje 0, sve dok se ne vratis u taj event sa kojeg si poceo premotavanje.

Ali ja sam plavusa koja želi da koristi svoj tv i xplore tv jer ću dobiti od druga user i pass pa sta predlažete koji box da uzmem dajte link I nešto najpovoljnija hvala drustvo

@nagard deluje mi da si pomešao aplikaciju i box

@Nevenabg nije tema za preporuke za kupovinu. postoji poseban podforum za to

I meni se to desavalo na Android TV Boxu, da uvijek, pri pokretanju, odlazi na pocetni ekran, bez obzira sta je selektovano TV Uzivo u settingsu.
Probaj nekoliko puta da svitchujes izmedju TV Uzivo i Pocetni ekran u "Ponasanje pri pokretanju" ali kod svake promjene izadji iz aplikacije i pokreni opet.

Aplikacija jeste totalno drugacije od EONa ali kad se naviknes radi posao :)
Jedino sto kanali Adrenalin/Tennis/A4P i A5P nisu u XploreTV Sport listi kanala.

I meni se to desavalo na Android TV Boxu, da uvijek, pri pokretanju, odlazi na pocetni ekran, bez obzira sta je selektovano TV Uzivo u settingsu.
Probaj nekoliko puta da svitchujes izmedju TV Uzivo i Pocetni ekran u "Ponasanje pri pokretanju" ali kod svake promjene izadji iz aplikacije i pokreni opet.

Aplikacija jeste totalno drugacije od EONa ali kad se naviknes radi posao :)
Jedino sto kanali Adrenalin/Tennis/A4P i A5P nisu u XploreTV Sport listi kanala.
Hvala na prijavi sad cemo to da ispravimo :) Tu su kanali u Sport listi ali smo zaboravili ovu :)

Da li sve kanale samstalno snimate na svoje servere za vraćanje u nazad,ili tipa Arena kanala i ostalih mts vučete sa njihovih servera za tv unazad. Ako je samastalno može li onda da na arena kanalima se dobije funkcija ko što je SBB imao na SK kanalima za statistiku gde je pored statistike moglo da se autumatski klikom na vreme kad je dat go pusti baš taj deo snimka na tom vremenu. Sad ne vezano konkretno samo za A1 zašto ni jedan provajder u Srbiji u tv vodiču za serije nema koja je epizoda i sezona. Zanima me isto zašto je smart aplikacijama izgubljeno par funkcija koje su nekad mogli starinski stb uređaji npr ubrzano premotavanje 2x 4x 8x 16x 32x u punoj slici,pa onda uspereno puštanje i to je nekad moglo koliko se sećam u čak 3 brzine,onda ko što je neko ovde već pominjo na dugim snimcima je posojala mogućnost puštanja tačne minutaže,puštanja prethodno gledanog kanala koji nisu jedan pored drugog. A što se tiče ko kako preferira tv vodič ovo novo rešenje kod move aplikacije nije loše da je na svakom kanalu sad data mogućnost direktnog vraćanja unazad bez odlaska u tv vodič,jedini nedostatak što tako ne može da se vidi neki info već sam da se pusti sadržaj.

Marko da li postoji mogućnost da pamti odabrane liste po uredjaju? Na primer ako promenim listu kanala na jednoj aplikaciji ( smart tv) sledeći put kada udjem na andorod bxo tamo je selektovana ta lista kanala. Isto kad klinci gledaju na tabletu pa stave dečije kanale ostane ta lista. Ne uvek ali često se dešava. Da li planirate naloge da ubacite u app kao na eonu ono tipa keva, ćale...

Znam da ti se verovatno diže kosa kad pitamo da li može nešto kao na eonu ali realno ima najnaprednije funkcije.

Uh imam posla i previse sada :)

Ajd da krenem redom. Molim vas da mi manje pisete na privatnim porukama. Lakse je ovde da postavite pitanje pa mogu svi da vide da ne odgovaram duplo jer mi je bas nezgodno da stignem svima da odgovorim. Ako postoji problem neki mozemo uvek nastaviti na PP ali procedura je da se pozove call centar i dobicete broj tiketa za reklamaciju. Ukoliko negde zapne tu sam da pomognem.

Jedan korisnik je pitao da ubacimo jos jezika za neke kanale. Da li je to nekom interesantno?

@DareA Bice u sledecoj verziji premotavanje po brzinama. Prebacivanje u sledecu emisiju unazad postoji na Smarttvu bice na Androidu isto uskoro. Mozda ne ove god zbog network freeza ali poslle praznika sigurno.

@giovanni bug u web aplikaciji zbog promene vremena. Bice resen u nedelju.

@emaremare Oko listi kanala se slazemo. Trazili smo da se to implementira ali kako se i ostale zemlje pitaju jer je ista aplikacija za sve a mi smo za sada sa jako malim brojem korisnika to nije izgurano. Za neke je to ocekivano ponasanje dok za mene npr nije. Tako je za sada. Profili (porodica deda baba) nece biti razmatrani uopste.

Za sve featuree koje predlazemo traze od nas "user story" tako da planiram ovde da postavljam ponekad ankete da li vam se nesto svidja ili ne kao npr ovo za druge jezike u okviru tv kanala. Naravno ako vam se ova ideja dopada. Druga opcija je da pozivamo korisnike i anketiramo po tom pitanju ali mi se bas i ne svidja to.

Eto nadam se da sam bio detaljan :) Pucajte sad :)

Onda je mozda bolje da ne odgovaram na pitanja. To nije stav nego odgovor koji dobijemo i mi. Trazeno nije odoboreno. Nece ici razvoj u tom pravcu.

Ja se trudim iskrene odgovore da vam dam. Ako ti je lakse da kazem razmislicemo o tome u buducnosti mogu i tako. Mislim da nijedan forum/operater nema slicnu i ovako direktnu komunikaciju. Tako da nema potrebe odmah djonom.

Nije to djon to ti je Šaman Comunications LTD. Nije ništa loše mislio.

Nego ako nema profila nisam najbolje razumeo da li će onda po uredjaju moći da pamti liste i da li je to negde upisano a ima mali prioritet?

Onda je mozda bolje da ne odgovaram na pitanja. To nije stav nego odgovor koji dobijemo i mi. Trazeno nije odoboreno. Nece ici razvoj u tom pravcu
Nisam mislio na tvoj lični stav nego na stav dev team-a, project manager-a ili ko god je već tako rešio da nešto što je osnovna stvar i potreba za bilo koju video streaming aplikaciju ne dolazi obzir da se dalje razmatra implementacija u budućnosti.

Ako nešto tako basic neće da odrade čemu onda ankete i muzičke želje korisnika koje će sigurno većinom biti u pravcu "neesencijalno, ali sam navikao to (na Eon 😂)".

Nije to djon to ti je Šaman Comunications LTD.
Ne pametuj previše 😉

Ja se iskreno nadam da ce liste biti sledece godine. Necemo odustajati od toga jer i mene to bas nervira.

@shamanNS nebitno je da li je nesto jednostavni ili nije. Postoji 6 zemalja i svi moraju da se dogovore. Za sada niko ne vidi benefite od profila. Ja razumem navike od drugih operatera ali treba i ti da razumes da ne mozemo kopirati neciju aplikaciju 1/1.

Drugi operateri nisu slučajno dodali tu funkcionalnost niti je SmartTV operativni sistemi ne počinju da dodaju za bzvz.

Kapiram da se koristi app u N zemalja ali moj lični stav se svodi na "to je vaš problem a ne problem krajnjeg korisnika u Srbiji" i na to da ne vidim problem da aplikacije ima jedan default profil i ko neće da korisni dodatne profile prosto koristi taj koji postoji "out of the box", a takođe i da nije ne znam kakva nauka neki app feature da bude enabled/disabled za X od tih Y provajdera koji svi koriste istu verziju aplikacije.

Ako imate i 6 timova koji svi rade na jednom istom codebase onda je to zeznuta situacija i naravno da će neko uvek da se nađe da se buni sa pitanjima "ko će posle da radi maintenance za to? , ja neću našim korisnicima to ne treba".

Da li će u doglednoj budućnosti Sport extra lista dobiti još neki domaći kabal npr Prva tv ili je lista "zakucana" jasno mi je za N1 i Novu to Yettel i SBB ne daju

Vrh Dno