Šta je novo?

A1 optički internet

Kazes A1 da bi preneo fiksni iz SBB i das im broj pa ce oni da probaju, neznam kako to ide iz MTS lagano.

@PapaBear66 2G na 900 MHz uvek treba i to neće skoro gasiti sva 3 operatera.
Ja na jednoj lokaciji imam taj 2G fiksni telefon i mogu reći da je skroz stabilan i ok za potrebe dolaznih i odlaznih poziva.
@Swiper Što se tiče prenosa broja, to se napomene A1 agentu koji započne onda proces i na sim karticu posle registruje preneti fiksni broj.

Evo i ja da javim moja iskustva sa instalacijom.

Zakazan bio termin danas za 13h, covek dosao u 13:15h. Instalacija je trajala oko pola sata. Posto sam imao vec razvucenu mts optiku u stanu bilo je potrebno samo pronaci vlakno dole u razvodnoj kutiji mtsa i izmeriti signal. Oprema je bila odmah aktivirana kako je tehnicar ubacio u sistem i internet na ruteru je odmah proradio ( zelena lampica je odmah proradila ). Jedino sto je mala mana jeste da taj tehnicar koji je podizvodjac za A1 nije imao na tabletu instaliran program da mogu da potpisem ugovor digitalno pa me je zamolio da odem do poslovnice da tamo potpisem ugovor. Nista strasno, samo eto da se naglasi. Ovo sve ostalo cista desetka.
Vidim da ovde u NS mts je postavljao huawei optiku pa sam zato i dobio huawei ONT.

Prvi speedtest odmah je bio 300/150 kako je i po ugovoru, tako da nikakvih zamerki za sad nemam

Prilozi

• 20251008_145251.jpg
    20251008_145251.jpg
    133.7 KB · Pregleda: 155
Zato i ja ocekujem Huwaei ONT kad budu dolazili a ne ko kelag sto dobio Nokia.
Ako nije problem napisi modele uredjaja ili slikaj(etikete)
Jel ima odvojene portove za net i TV i da li si uzeo staticnu ip?

Sa akcentom na specifikaciju ethernet porta na malom Huawei 😁

Kod mts optike postoji bukvalno spisak kompatibilnih modela ONT uređaja.

Spisak kompatibilnih zavisi i od područja. Zato svi bitstream provajderi na mts optici koriste par komada, a onda stave ruter koji god su već smislili.

Zato i ja ocekujem Huwaei ONT kad budu dolazili a ne ko kelag sto dobio Nokia.
Ako nije problem napisi modele uredjaja ili slikaj(etikete)
Jel ima odvojene portove za net i TV i da li si uzeo staticnu ip?
To zavisi od mts gde je kakvu opremu stavljao. Rece mi tehnicar da je bio juce u Sremskoj Mitrovici i da je postavljao sa nokia ONT - om, tako da zavisi na licu mesta.

Ruter: ZTE ZXHN H3601P
ONT: OptiXstar HG8010Hv6-10 GPON

Uzeo sam samo internet, ali ovaj ONT ima samo jedan LAN ( 1Gbps ) na koji se spaja ruter i pretpostavljam da bi se Xplore TV kacio na ruter.

Na samom ruteru sam video da postoje odvojene IP adrese evo ovako:
1. Video - TBS DHCP
2. TR069 - TBS DHCP
3. HSI - TBS PPPoE
( kod mene su aktivna 2. i 3. opcija tjst. tu ima assign-ovane IP adrese )

I da, nisam uzeo staticku adresu.
Da li radi Eon aplikacija odnosno kanali N1, Nova S na A1 internetu?
Radi

Poslednja izmena:
ONT: OptiXstar HG8010Hv6-10 GPON

Uzeo sam samo internet, ali ovaj ONT ima samo jedan LAN ( 1Gbps ) na koji se spaja ruter
Pih, mogli su se malo "otvoriti" za neki sa 2.5 Gbps ethernet portom (kad već WAN interfejs podržava ~2.4 Gbps) , bez obzira što uz to daju rutere sa samo 1 Gbps portovima i što trenutno nemaju u ponudi pakete sa brzinom preko 1 Gbps.

Kod mene je MTS optika bila na Huawei ONT tako da cenim da ce i sad sa A1.
Sta bi bilo da imas dva STB, ond bi ti setovali verovatno dva porta na video.
Moras svakako neki switch to je premalo portova.

Kod mene je MTS optika bila na Huawei ONT tako da cenim da ce i sad sa A1.
Sta bi bilo da imas dva STB, ond bi ti setovali verovatno dva porta na video.
Moras svakako neki switch to je premalo portova.
STB moze i na wifi da se poveze koliko sam upucen. Na ruteru ima 1 WAN i 3 LAN porta
Ja mislim samo za mts optiku.

Evo i moje iskustvo iz Nisa.
Dogovoreno je bilo u ponedeljak, nisu dosli jer nisu imali dovoljno rutera. Sinoc dosli, razvukli optiku do stana, i usli u stan. Danas splajsovali optiku u stanu, montirali Huawei ONT, ZTE ruter i jedam STB koji su vezali preko WiFi. Kasnije sam ja update-ovao na zadnji Android, resetovao uredjaj i prebacio na LAN.

Lepo radi za sada, speedtest ba mobilnom pokazuje 600/300.

E da, potpisao sam ugovor na 15mes po 1din (ovo je malo preko veze i nekih vaucera, regularno se dobija 12mes po 1din) a posle je do kraja ugovora 3499. Nakon isteka ugovora ce biti 4399din.

Imas na ruteru user i pass za logovanje na 192.168.100.1. Pored podataka za ssid
Da potvrdim da ima user i pass za logovanje na ruter. U sekciji Ethernet Connection Status imam:
  • VIDEO-TBS - Type DHCP - Connecting....
  • TR069-TBS - Type DHCP - Connected (100.66.139.240)
  • HSI-TBS - Type PPPoE - Connecting...

Javili su mi se danas iz A1 sa pričom da mora ipak telekom da reši nešto kod njih, samo ne znam šta tačno. :)

@Swiper To su one kombinacije kada imas nekog svog u A1, čuo sam za mobilne pakete tako. Odlično si prošao.

Oni imaju neke vaucere, ne znam tacno kako funkcionise. Zadovoljan za sada :)

Neko je pitao da li radi EON.
Evo, radi, instalirao i pustio N1

Prilozi

• IMG_20251008_183238.jpg
    IMG_20251008_183238.jpg
    106.2 KB · Pregleda: 95
Radi eon bolje nego na EON boxu da se ne lažemo, koristim i ja ponekad za Insider.

Da potvrdim da ima user i pass za logovanje na ruter. U sekciji Ethernet Connection Status imam:
  • VIDEO-TBS - Type DHCP - Connecting....
  • TR069-TBS - Type DHCP - Connected (100.66.139.240)
  • HSI-TBS - Type PPPoE - Connecting...

Javili su mi se danas iz A1 sa pričom da mora ipak telekom da reši nešto kod njih, samo ne znam šta tačno. :)
OK, može li neko od stručnijih da objasni šta znače ovi odeljci - VIDEO-TBS, TR069-TBS, HSI-TBS?

@Swiper
zasto si dobio samo jedan STB, uz Duo plus sleduju 2?

1 sleduje drugi se plaća ako ne ispregovaraš drugačije sem ako se nešto nije promenilo.

Eh, nije doneo monter, nije mi ni toliko hitno, na drugom TV-u imam vec FireStick. Kada budem aktivirao uskoro i treci TV onda cu da im trazim :)

E Mare slabo ste se natezali :D

Ovo su objavili u petak, a danas je sreda i još nisu usaglasili podatke u PDF cenovniku i na sajtu po pitanju cene jeftinijeg Duo paketa i broja Android STB-ova u skupljem Duo Plus paketu, iako sam ukazao njihovom zaposlenom na to ovde na forumu.

gEhdxOo.png

Neozbiljno.

Ako se ispostavi da su informacije na sajtu netačne, a da su uslovi oni iz PDF-a tj. gori, to predstavlja obmanjivanje korisnika lažnim oglašavanjem.

Takođe za manji paket na sajtu pored ikonice na kojoj piše TV piše da sadrži preko 150 kanala, a kad se klikne na spisak, dobija se 145 kanala od kojih su 17 radio-stanice, dakle 128 TV kanala kako i piše u PDF cenovniku, zapravo 127 i info kanal.
Za veći pak piše preko 180 kanala, a kad se klikne na spisak, dobija se 187 kanala od kojih su 17 radio-stanice, dakle 170 TV kanala, zapravo 169 i info kanal, dok u PDF cenovniku stoji 164.

Da dodam da je ranije, dok su zvanično davali 6 meseci za dinar, cena Duo paketa i na sajtu bila 2999 dinara.

Poslednja izmena:
Da li sme da se menja SSID wifi mreže, ili mora da počinje sa "A1_" da bi radila tv...?

@ewfd154 Zaposleni radi samo na XploreTV kao inzenjer nisam zaduzen za uredjivacku politiku. Al da te ne ostavim bez odgovora.
Kako su meni objasnili ove cene u pdf su originalne a na sajtu su "za dobrodoslicu" Kako ne bih unosio zabunu necu se vise oglasavati o temama koje nisu vezane direktno za sam rad XploreTV-a.
Sto se broja kanala tice moguce da je greska umesto preko 140 neko upisao 150. Sugerisacemo kolegama da isprave.
Nategli smo se dobio sam 2

Pa možeš posle na boxu da promeniš wifi na koji se spajaš. Uzged budi rečeno box bibtrebalo moze da se seta po srbiji kao i yettel. Kao odes na vikendicu, u goste, na slavu...
Na slavu sa rakijom :)

@nagard za boks i aplikaciju je nebitno koji je SSID mozes da biras mrezu koju hoces

Nazad
Vrh Dno