Šta je novo?

A1 optički internet

Pa skoro ceo Novi Beograd je pokriven Targo optikom, mnogo vise nego Telekom/Orion, malo li je za pocetak! nazalost nikakav flajer/promo nisam dobio jos uvek ! ...cena za 300/150 Mbps je
ista kao i trenutno yunet optika
Nisam mislio ništa loše, svakako je dobar start. Nije malo za početak, Telekom je svoju infrastrukturu gradio skoro 10 godina. Zar nije imao Targo optiku i u Pazovi? Provereno znam da su nudili analognu tv tamo. Vidim da sada Pazove nema na spisku...
Ja im svakako ostavio svoje podatke da provere mogućnost za moju adresu iako znam da ih nema, ali da vidim kako funkcioniše sistem.

Pa skoro ceo Novi Beograd je pokriven Targo optikom, mnogo vise nego Telekom/Orion, malo li je za pocetak! nazalost nikakav flajer/promo nisam dobio jos uvek ! ...cena za 300/150 Mbps je
ista kao i trenutno yunet optika
Targo optika na NBG je isečena na bezbroj mesta u toku prethodnih godina, to sve mora da se radi ispočetka jer su u pitanju mikro-rovovi u asfaltu. Jedino što vredi od Targo infrastrukture su magistralni optički vodovi između gradova.

Targo optika na NBG je isečena na bezbroj mesta u toku prethodnih godina, to sve mora da se radi ispočetka jer su u pitanju mikro-rovovi u asfaltu. Jedino što vredi od Targo infrastrukture su magistralni optički vodovi između gradova.

Orion već nekoliko godina koristi Targo opitiku u "Paviljonima"... a i prethodni vlasnik "Conexio" je istu kontrolisao čak su na ormariće po spratovima lepili naziv svoje firme.

Daleko od toga da je Targo pokrio ceo Novi Beograd. Okvirno nekih 20%

Drug zvao za blok63 i ne može. Iako tamo bio Targo ali izgleda nije ušao u ulaze

Za sada ništa od Telekom infrastrukture? Samo 3 grada po nekoliko naselja koja su pokrili /kupili od Targo telekoma
Izgleda nisu stigli da testiraju integraciju pa je to ostalo za kasnije. Ovo je bilo samo da se pusti 3. januara da bi moglo da se kaže da je pušteno i naravno da se uzmu bonusi jer je projekat pušten "na vreme". Ako nešto preciznije saznam u međuvremenu pa javljam.

Izgleda nisu stigli da testiraju integraciju pa je to ostalo za kasnije. Ovo je bilo samo da se pusti 3. januara da bi moglo da se kaže da je pušteno i naravno da se uzmu bonusi jer je projekat pušten "na vreme". Ako nešto preciznije saznam u međuvremenu pa javljam.

Telekom infrastruktura – kada će to biti kasnije? Baš je bezveze što nisu odmah počeli i sa tim.

Ne znam kakve veze ima telekom infrastruktura. A1 razvlači svoju infrastrukturu plus što su kupili Targo. Koliko znam nikad nije bilo reči da će ići preko telekomove optike

Ne znam kakve veze ima telekom infrastruktura. A1 razvlači svoju infrastrukturu plus što su kupili Targo. Koliko znam nikad nije bilo reči da će ići preko telekomove optike
Možda su u poslednjem trenutku odlučili i postigli mogućnost za zakup mts optike. Na kraju krajeva,
Zahvaljujući tvom interesovanju, naš cilj je da svakim danom budemo dostupniji širom zemlje. Tvoja podrška znači da se naši planovi širenja mreže ostvaruju brže, i da možeš koristiti A1 usluge optičkog interneta i televizije bez ograničenja.
Moguće da ovo nešto znači i ja sam svakako iskazao interesovanje upitom za proveru dostupnosti, iako na mojoj lokaciji su samo Supernova optika i SBB coax.

Ponuda je mogla biti konkurentnija. Nude ti free do 6 meseci Sky Show Time, zavisno od paketa a posle doplacujes. Nude ti netflix da doplatis. Ponuda kanala bez UM kanala naravno. Xplore TV je dobar jer ima opciju snimanja i izgleda bas pristojno. Al nekako, ako su striming servisi u ponudi ocekuje se da budu i deo paketa pa samim tim i opravdaju cenu.

Targo nije imao široku nacionalnu pokrivenost, Valjda je cilj A1 nacionalna široka pokrivenost, ali to u Srbiji jednostavno nije moguće bez oslanjanja na Telekomovu infrastrukturu.
A1 će, hteli to ili ne, morati da 'plati ulaznicu' i da Telekomu da deo kolača kako bi mogli da prošire svoju ponudu izvan trenutnih "Targo" mrežnih kapaciteta. U suprotnom, sve ambicije o ozbiljnoj konkurenciji i nacionalnoj pokrivenosti ostaće samo puste želje... izgradnja nove infrastrukture od nule nije samo dugotrajan već i izuzetno skup proces.

Yettel već godinama koristi Telekomovu infrastrukturu za pružanje svojih usluga, pa je teško razumeti zašto se A1 još uvek folira i oslanja isključivo na Targo mrežu.

Targo nije imao široku nacionalnu pokrivenost, Valjda je cilj A1 nacionalna široka pokrivenost, ali to u Srbiji jednostavno nije moguće bez oslanjanja na Telekomovu infrastrukturu.
A1 će, hteli to ili ne, morati da 'plati ulaznicu' i da Telekomu da deo kolača kako bi mogli da prošire svoju ponudu izvan trenutnih "Targo" mrežnih kapaciteta. U suprotnom, sve ambicije o ozbiljnoj konkurenciji i nacionalnoj pokrivenosti ostaće samo puste želje... izgradnja nove infrastrukture od nule nije samo dugotrajan već i izuzetno skup proces.

Yettel već godinama koristi Telekomovu infrastrukturu za pružanje svojih usluga, pa je teško razumeti zašto se A1 još uvek folira i oslanja isključivo na Targo mrežu.
Ma sve je to jasno, samo meni nije jasno zašto se ovde priča da je čudno to što ne ide preko telekomove infrastrukture. Pa ko je ikad rekao da će ići?
S druge strane, ako su ozbiljni igrači razviće svoju infrastrukturu. Već kopaju po mnogim gradovima, znači da to i rade. Ne bi kopali da se oslanjaju na telekom

Po pitanju kopanja, nije baš tako jednostavno. Koliko god A1 ili bilo koji drugi operater 'kopali' po gradovima, to ne znači da im je dozvola za kopanje automatski odobrena ili da mogu slobodno da grade infrastrukturu gde žele.

SBB-u, koji je mnogo duže prisutan na tržištu i ima veću infrastrukturu, nije bilo lako dobiti dozvolu za kopanje, a ni A1 nije izuzet od tih zakonskih procedura. Za svako kopanje u javnim prostorima mora da se izda odgovarajuća dozvola, i tu je često i administrativna barijera koja traje dugo. A koliko je to sve regulisano, možemo da se setimo i prepreka na koje je naišao SBB.

Jednostavno, Telekomova infrastruktura je najbrži i najefikasniji način za širenje,.. dok se čekaju dozvole i izgradnja vlastite mreže.

Jos pre 2 god su kopali oko moje zgrade i trazili saglasnost za ulazak i dobili je, dalje nista nisu radili iako sve imaju.
Inace imam Mts, Yettel i Yunet u zgradi ali svi koriste Mts infrastrukturu a A1 je obecao da ce graditi svoju u nasoj zgradi ali nisu, zasto, ne znam.

Jos pre 2 god su kopali oko moje zgrade i trazili saglasnost za ulazak i dobili je, dalje nista nisu radili iako sve imaju.
Inace imam Mts, Yettel i Yunet u zgradi ali svi koriste Mts infrastrukturu a A1 je obecao da ce graditi svoju u nasoj zgradi ali nisu, zasto, ne znam.

Tako je, da uđeš samo u JEDNU zgradu, treba ti saglasnost 51 posto stanara. To je veliki posao, jer osim što je potrebno da se pregovara sa stanarima i da se obezbedi njihova saglasnost, tu su i brojne administrativne procedure i usklađivanja sa lokalnim vlastima. Nisu to samo dozvole za kopanje u javnim prostorima,

Ako nekome iz A1 treba pomoć oko saglasnosti u zgradi za uvođenje optike, neka mi se javi na PP.
Već imamo MTS i SBB optiku, u pitanju je stambeno-poslovna zgrada na Vračaru.
I još jedan savet - pustite u opticaj vaše akvizitere da nude po X meseci za dinar, jer ako ostane X=6 nećete biti konkurentni u ovoj početnoj fazi kada bi osvajanje tržišta trebalo da vam bude najbitnije.

Zbog cega nijedan operator ne koristi SBB opremu? Ako su Telekom i SBB vlasnici infrastrukture u skoro celoj zemlji, cudno da nijedan alternativni ne proba da dogovori sa SBB-om koriscenje njihove opreme?

PS: Isto trenutno nemam mogucnost za A1 optiku ali rekli su mi da planiraju sirenje...

kada su vama odgovorili
ja sam preko neta popunio forular proveri dostupnost i još nista nisam dobio

Ratel je doneo pravilnike za iznajmljivanje infrastrukture, čekaju se operateri (sa značajnim tržišnim učešćem) da postupe u skladu sa njim. Negde sam čitao da je Telekom sebi dao rok od 180 dana za odgovor operateru - korisniku na upit.

Zbog cega nijedan operator ne koristi SBB opremu?
Telekom je državna kompanija i podložan je strožim regulativnim obavezama u pogledu deljenja infrastrukture sa drugim operaterima. SBB, kao privatna kompanija, ima veću slobodu u odlučivanju o tome kome i pod kojim uslovima može iznajmiti mrežu. SBB možda ne vidi poslovni interes u tome da omogući konkurentima korišćenje njihove mreže... Takođe, cene zakupa mogu biti neisplative za druge operatere.

Telekom je državna kompanija i podložan je strožim regulativnim obavezama u pogledu deljenja infrastrukture sa drugim operaterima. SBB, kao privatna kompanija, ima veću slobodu u odlučivanju o tome kome i pod kojim uslovima može iznajmiti mrežu. SBB možda ne vidi poslovni interes u tome da omogući konkurentima korišćenje njihove mreže... Takođe, cene zakupa mogu biti neisplative za druge operatere.
Regulativa se jednako odnosi na sve operatere, bez obzira na vlasničku strukturu - bar na papiru. U praksi, Telekom je zaštićen, i dozvoljava im se da rade šta hoće, dok god se očekivani iznos dostavlja na izvesne račune.
Ako Telekom mora da da svoju infrastrukturu na korišćenje drugom operateru, onda i SBB to mora da uradi - nema tu nikakvog osnova za razmišljanje od strane SBB-a.
Pozdrav

U praksi to verovatno znaci da ako izaberes jednog kod drugog su ti vrata zatvorena. Telekom sa svim svojim akvizicijama je najveci kolac na trzistu, a kontam i jeftiniji s obzirom na svoje troskove(bacanje para najcesce) te me i ne cudi izbor. Pritom zar nije mnogo veci deo pokrio optikom od SBBa koji je vise na coaxu?
Koliko vidim Yettel i A1 ne interesuje ta infrastruktura niti tu ima verovatno kapaciteta.
Ja sam iskreno mislio, kad se pocelo pricati o A1 optici, da ce oni kupiti Orion ali losa pretpostavka 🤣

Da li je uopšte tehnički moguće deliti coax infrastrukturu sa još jednim (ili više) operatera kada kroz nju prolazi DVB-C signal "glavnog" operatera?

Tako je, da uđeš samo u JEDNU zgradu, treba ti saglasnost 51 posto stanara. To je veliki posao, jer osim što je potrebno da se pregovara sa stanarima i da se obezbedi njihova saglasnost, tu su i brojne administrativne procedure i usklađivanja sa lokalnim vlastima. Nisu to samo dozvole za kopanje u javnim prostorima,
Ma dobili su saglasnost ali evo godinu dve ih nema.
Mislim bas me briga imam Mts box zlatni za 3750 din nego bolje je imati sto vise konkurencije.

Nazad
Vrh Dno