Šta je novo?

A sta ako nemam AHCI u BIOSu ???

Nuc

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
620
Imam Intel Core 2 Duo E6400 + Gigabyte 945P-S3 + 4.0GB DDR2
Sve to bih upakovao sa jednim SSDom (Patriot Inferno) + WD 2.0 TB + Win7x64
Citao sam da je bitno aktivirati u BIOSu AHCI mod da bi TRIM radio kako treba te samim tim da bi taj SSD trajao duze.

Situacija je takva da ova ploca nema AHCI u BIOSu ... flashovao sam BIOS poslednjim firmawareom ali i dalje ga nema ... e sad pitanja su sledeca:

1. Koliko je to i da li je lose u bilo kom smislu (brzina, trajanje SSDa i sl ...) ?
2. Da li postoji neka alternativa ? (Procitao sam negde na Wikiu da i kad aktiviras RAID to mu dodje nesto slicno kao AHCI ... istina ili sam ja to pogresno razumeo?)
3. Vidim da su neki sa foruma instalirali za svoje SSDove neke drajvere ... da li je to software varijanta AHCIa ili sam i to pogresno razumeo ?
4. Da li je posle gore navedene situacije potreban update firmwarea na SSD (Sandforce 1222 kontroler je u pitanju) ?

zZ svima ... :trust:

1. Koliko je to i da li je lose u bilo kom smislu (brzina, trajanje SSDa i sl ...) ?

Diskutabilna problematika, mnogo je o svemu tome pisano na forumu... Ukratko: bez TRIM-a ce da se usporava disk, a sto se dugotrajnosti tice skratice mu se malo i vijek trajanja. E sad, koliko realno gubis u praksi, sve zavisi od proizvodajaca, kontolera, nacina koriscenja i sl. faktora.
Ja se ne bih puno brinuo, i dalje je to mnogo vremena da ga koristis dok ne dodje vrijeme da ga mijenjas (a tada ce SSD-ovi biti jeftini sigurno).
P.S. Ja radim na XP-u (imam AHCI ali ne radim TRIM), nikakva usporenja ne primjecujem, disk radi kao i prvog dana. U pocetku sam radio i sinteticke testove, razlike su bile mizerne. Doduse, nije mi disk pun, jer je sistemski, pa vjerovatno zato...

2. Da li postoji neka alternativa ? (Procitao sam negde na Wikiu da i kad aktiviras RAID to mu dodje nesto slicno kao AHCI ... istina ili sam ja to pogresno razumeo?)

Paaa, recimo da je istina... RAID kada je podesen, automatski je ukljucen i AHCI (pricam o Intel-ovim chipset-ima novijeg datuma, ne znam kako je kod ostalih).
Mislim da tvoja ploca ne podrzava AHCI, a ni RAID (ICH7 chipset, ako se ne varam), tako da definitvno nemas mogucnost osposobiti AHCI na toj ploci.

3. Vidim da su neki sa foruma instalirali za svoje SSDove neke drajvere ... da li je to software varijanta AHCIa ili sam i to pogresno razumeo ?

Mora da je bila rijec o firmware-u...

4. Da li je posle gore navedene situacije potreban update firmwarea na SSD (Sandforce 1222 kontroler je u pitanju) ?

Firmware je uvijek dobro imati najnoviji (naravno, ako se zna da nema neke poznate nedostatke i bug-ove), tako da je preporucljivo da nabacis najnoviji odmah nakon kupovine i ubacivanja diska u pogon.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno