Šta je novo?

A sada nesto totalno drugacije...

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nalazim se u maloj dilemi oko upgrade-a konfiguracije i njenog daljeg extendovanja.

Najveci deo vremena koristi se za razvoj JAVA aplikacija, a svi dobro znamo koliko je to zahtevno. Trenutni Barton 2500+ sa 1 Gb memorije ne zadovoljava potrebe pa vidim 2 mogucnosti:
1. Budzenje PC-a procesorima poslednje generacije (najverovatnije Intel Conroe)
2. Kupovina ovog cuda:
http://cgi.ebay.de/SUN-Enterprise-4...7QQihZ015QQcategoryZ65569QQrdZ1QQcmdZViewItem

Ono sto mene prosto zanima je: da li baciti 600e na budzenje PC-a ili kupiti ovu masinu na kojoj bi se vrteo neki Linux ili Solaris (na PC-u se vrti samo Linux) i koristiti je iskljucivo za to? Ja kontam da bi u prvoj varijanti imao rasterecen osrednji PC i odlican server a u drugoj mnogo optereceniji (ali i savremeniji) PC.
Kolika je razlika u performansama izmedju jednog DualCore procesora i ove zveri?

Pomoc, saveti, uputi...bilo sta je dobrodoslo :)

Ja bih isao na varijantu Conroe. Ipak je to jedna masina, jaka, mozes na njoj i vise stvari raditi... odjednom... Bolje jedna aktuelna masina, nego dve koje vreme vec uveliko gazi.

My 2 cents :)

Pa fazon je u tome sto nema vise stvari da se radi. Fakticki bi taj SPARC sluzio za JAVU a PC zgazen vremenom za neke druge stvari - download, muziku, filmove i sl...

JAVA aplikacije su j2EE uglavnom, znaci ne desktop aplikacije vec app server i sl.

Mene samo zanima kolike su performanse te masine u odnosu na danasnje savremene DualCore procesore...

Poslednja izmena:
SUN zahteva malo vise prostora, teze odrzavanje, a ta masina sigurno nije sedela vec se verovatno nije gasila vise godina. Recimo da se ovo pojavilo jos u proslom veku !!!

Jednom recju nije za kucu, niti za jednog choveka - NE ISPLATI SE NI NAJMANJE !

Drugo, mislim da Solaris nema neku perspektivu za home uslove i potrebe.

Pogledaj ovo http://www.unixreview.com/documents/s=1257/urm9908a/ pa razmotri PC varijantu ponovo.

Poslednja izmena:
Solaris je sjajno razvojno okruzenje za JAVU i bas ono sto meni treba, tako da tu nema zbora. Svi razvojni alati su dostupni za Solaris, baziran je na GNOME-u... sve je tu.

Mene zanimaju njene performanse (sad cu da procitam review sa linka koji si dao).

Poslednja izmena:
Oces DVD razach da kachish na ta dva serijska DB-25 konektora ili ces backup da radish na MC kasete .:smash: Ili mozda mislish da je RAID dovoljna bezbednost za diskove stare 7-8 godina?!?

PS
Bar dok sam ne napishesh drajvere za Bluray.:-devil-:

Poslednja izmena:
Procitao sam....masina je u to vreme kostala skoro 400 000 dolara.... :zgran: :zgran: :zgran:

DVD rezac je nebitan, tu je gigabitni LAN koji brine o prenosu podataka :)
Ali ako je suditi po reviewu, ta masina je vrrrrlo advanced i zahteva malo bolju paznju i uslove. A problem buke da i ne spominjem... :zbunj:

Nazad
Vrh Dno