Šta je novo?

A history of the Amiga

Ja imam DVD sa snimcima iz Commodorea: zlatno doba i sredina 90tih. (dobio od Drivera ;)) ako nekog interesuje neka se javi...

Poslednja izmena:
Ja imam obican CD sa snimcima, nemam DVD, dakle tu bi trebalo imati vishe materijala. Ima li se gde to skinuti u kompletu ?

ovaj prvi tekst puno "gluposti" - kao da ga je pisao Amigista :D - J. Tramiel nista ne walja - cak je i Amigu upropastio, Jack!!! sta reci osim lol! :D (pricam o prvoj stranici)

mislim mozda je i istina ali neke stvari su drugacije ispricane na 100 drugih mesta - jedino ovaj clanak kaze drugacije...
siguran sam da je pogresan jer nema nikakvog smisla (deo oko kupovine akcija Amige i 500.000$...)...

bash me interesuje da li ce do kraja spomenuti da je Commodore kasnije raspustio originalni Amiga tim!

Poslednja izmena:
Hm taj tekst je istinit. Jack jeste hteo da 'kupi' HiToro (Amigu) za 500000$, tj. pozajmio im je toliko novca znajuci da ce mu to dati prednost kod kupovine.

Raspustanje tima je spomenuto u delu 6.

Poslednja izmena:
"Before Tramiel had left, Commodore had already engaged in halfhearted talks to purchase the struggling Amiga, Inc., but nothing had come from them. Atari was developing a new personal computer and game console and wanted access to the Amiga chipset. The initial offer was for $3 a share and kept getting lower. When it hit 98¢ per share, both sides walked away from the table. It was at this point that Atari "loaned" Amiga $500,000 to continue operations for a few more months.

This poisonous deal was put together by none other than Jack Tramiel"

moguce da sam ja pogresno razumeo ovu poslednju recenicu "put together" znaci "sastavio"? Da li se misli da je Jack dao $500.000 Amigi??

Da, kao sto i jeste. Pa je Commodore brze bolje nastavio pregovore i dan pre isteka pozajmice isplatio 1mil$ Amiga Inc...

http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_International

imas ovde kratak tekst o tome... Jack je otisao iz Commodore-a i kupio Atari u periodu kada je Amiga Inc trazila novog vlasnika... odatle mozda zbunj...

Poslednja izmena:
e pa to nije tacno :)))

Atari koji je pozajmio 500.000$ Amigi je bio Warnerov Atari - pre nego sto ga je Jack kupio i nije Jack pozajmio te pare Amigi. Kaze se da je i sam bio iznenadjen tim ugovorom (mozes ga naci u Atari History muzeju - imas i skeniran check) - to je ugovor iz 1983.

Dakle to sto pise je jednostavno pogresno.

btw
"A steady flow of engineers followed Tramiel to Atari, which prompted Commodore to sue Atari for theft of trade secrets. (Tramiel, in his inimitable style, would later countersue; both lawsuits were eventually settled out of court.) "

ovaj dokument je i bio osnov za kontra tuzbu.

ko sto rekoh - iz aviona se vidi da autor texta ne voli Jacka T. :D i da je AmigiSTa :p

EDIT: pa na wikipediji pise ovo sto sam i rekao - da je Warner dao 500.000$ Amigi a ne Jack.

Poslednja izmena:
Hmeh vidis, moguce je da sam ja tu nesto lose protumacio. Posto iz ovog dela mi nije bas najjasnije ko je sta tu muljao.

One of Jack's first acts after forming Atari Corp. was to fire most of Atari's remaining staff, and to cancel almost all ongoing projects, in order to review their continued viability. In late July/early August, Tramiel representatives discovered the original Amiga contract from the previous fall. Seeing a chance to gain some leverage, Jack immediately used the contract to counter-sue Commodore through its new subsidiary, Amiga, on August 13.

The Amiga crew, still suffering serious financial problems, had sought more monetary support from investors that entire spring. At around the same time that Jack was in negotiations with Atari, Amiga entered into discussions with Commodore. The discussions ultimately led to Commodore's intentions to purchase Amiga outright, which would (from Commodore's viewpoint) cancel any outstanding contracts - including Atari Inc.'s. This "interpretation" is what Jack used to counter-sue, and sought damages and an injunction to bar Amiga (and effectively Commodore) from producing any resembling technology. This was an attempt to render Commodore's new acquisition (and the source for its next generation of computers) useless. The resulting court case lasted for several years, with both companies releasing their respective products. By March of 1987 they had settled out of court, with all suits against Tramiel's engineers dropped. His "Business is War" tactics had succeeded again.

Ali mi se cini da je Jack bio upucen u kupovinu Amiga Inc od stane Commodore-a, jer su pregovori tekli i pre nego sto je on napustio C=.

Before Tramiel had left, Commodore had already engaged in halfhearted talks to purchase the struggling Amiga, Inc., but nothing had come from them. Atari was developing a new personal computer and game console and wanted access to the Amiga chipset. The initial offer was for $3 a share and kept getting lower. When it hit 98¢ per share, both sides walked away from the table. It was at this point that Atari "loaned" Amiga $500,000 to continue operations for a few more months.

This poisonous deal was put together by none other than Jack Tramiel

Pisac teksta na arstehnici je poprilicno konfuzno preneo svoje misli na html stranicu ;)

Koliko mi se cini hronoloski je to izgledalo ovako:

U toku poslednjih Jackovih dana u C= tekli su pregovori izmedju C= i Ainc, kao i izmedju Atarija i Ainc, Atari pozajmljuje 500K$, Jack napusta C=, kupuje Atari, pronalazi ugovor o pozajmici podnosi tuzbu, C= kupuje Ainc., Ainc vraca pare Atariju (Jacku)...

Poslednja izmena:
Koliko mi se cini hronoloski je to izgledalo ovako:

U toku poslednjih Jackovih dana u C= tekli su pregovori izmedju C= i Ainc, kao i izmedju Atarija i Ainc, Atari pozajmljuje 500K$, Jack napusta C=, kupuje Atari, pronalazi ugovor o pozajmici podnosi tuzbu, C= kupuje Ainc., Ainc vraca pare Atariju (Jacku)...

mislim da je skoro sve bilo tako osim pregovora izmedju Amige i Commodorea dok je Tramiel josh uvek bio u Commodoreu.
Pre je bilo ovako: Jack ima planove za novi 16bitni racunar ali Irvin hoce da se 8bitni C64 josh muze (32 verijante istog koje je kasnije Commodore izbacio), pored toga Jack ne moze vise da odlucuje u svojoj kompaniji i odlazi; sa njim odlaze inzinjeri i eventualno planovi/ideje za ST. (u to vreme se niko ne interesuje za Amigu - ni Jack ni Commodore ).
Atari Warner vidi potencijal Amige (koja je mogla biti njegova da nisu bili toliko slepi) i ulaze 500.000$ (totalno nevezano za Jack-a i Commodore - Atariju treba nova konzola, nema vise svoje inzinjere jer su svi otisli u HiToro/Amiga inc. a i Commodore je u istoj situaciji - nema inzinjere niti planove za sledecu generaciju kompjutera jer su inzinjeri otisli sa Jackom.
Jack je samo iskoristio ugovor na 500.000$ da pomrsi racune Commodoreu. - ne znam koliko je novca imao ali je za Atari Warner platio 40.000.000; koliko vidim spominje se da je Commodore ulozio 25.000.000 u razvoj Amige... Mozda je Jack ostao bez para - mada se kaze da glavni problem bio sto nije bio zainteresovan za Amiga inc. tim (ljude) vec samo za proizvod - Amiga chip set. Sto je i logicno jer je vec imao dobar i uhodan tim inzinjera i napravio bi haos u sopstvenoj kompaniji.

U svakom slucaju dobili smo dva odlicna kompa - koristili misha 1985 :) ...
Imali smo prave racunare u pravo vreme ;)

Jack je samo iskoristio ugovor na 500.000$ da pomrsi racune Commodoreu. - ne znam koliko je novca imao ali je za Atari Warner platio 40.000.000; koliko vidim spominje se da je Commodore ulozio 25.000.000 u razvoj Amige... Mozda je Jack ostao bez para - mada se kaze da glavni problem bio sto nije bio zainteresovan za Amiga inc. tim (ljude) vec samo za proizvod - Amiga chip set. Sto je i logicno jer je vec imao dobar i uhodan tim inzinjera i napravio bi haos u sopstvenoj kompaniji.

Tremiel je dobio Atari na tanjiru... otprilike kao što su neke firme privatizovane kod nas. :D
"Tramiel got most of Atari's assets for only $240 million in notes, at a reported very low rate of interest. To give Jack time to re-organize Atari, payments on the interest were not due to start until 1985. Wall Street viewed the deal as Warner selling Atari to Tramiel and loaning him the money to buy it!"
http://www.pc-history.org/atari.htm
Kad je na kraju rasprodao zgrade, nameštaj i zalihe 8-bitnih mašina, dobio je više para nego što je ukupno platio za celu firmu (u stvari još nije ni bio platio, pošto je dobio kredit i neki grejs period od godinu dana)
Još jedan od Pirata iz Silicijumske doline...;)

A ovo je što se tiče istorije Amige:
http://lowendmac.com/orchard/06/amiga-origin-commodore.html

pa obzirom da je Atari imao gubitke od 1.000.000$ mesecno nije ni cudo - mislio sam da je dao nekih 40$ miliona... no dobro.

EDIT: ovaj tekst vec gresi u startu :)
"(Jay) wanted to create a console centered around a 16-bit processor and a floppy drive," - hteo je da napravi komp ali je prodao pricu Atari upravi da hoce da napravi konzolu...

btw sta znaci ovo:
"Instead of using a desktop metaphor, which Digital Research's GEM and the Mac OS did, Amiga adopted a workbench metaphor. Files were called projects and were stored in drawers."
ja ne vidim kakva je tu razliku u odnosu na GEM/Mac OS... ?

Poslednja izmena:
1. Pa i ne gresi, Jay Miner (The Father) je zaista planirao da iskoristi MC68000 da napravi novi sistem, ali nije smeo da kaze da to treba da bude racunar a ne konzola.

2. Znaci da su siju nazvali vrat :) isto kao sto nije drawer/directory nego folder u 'nekom-nazalost-svima-poznatom-OS-u'

Poslednja izmena:
ne znam da li smem da postujem ovde ali ako treba milane mozes razdvojiti topike: "A history of the Atari" :)

"One of the original developer's of the ST is sharing his story on his blog."

Atari ST (part 1) http://www.dadhacker.com/blog/?p=995

------ deo -----------------------------------------------

It took a little while for them to get to us (misli se na preuzimanje Atarija od strane Jacka Tramiela). On Wednesday two of Jack’s “lieutenants” arrived at our building (we consumer games folks had been co-located with the coin-op division to save money). Someone had phoned ahead and said that the Tramiels were coming over and that news spread like wildfire. When they showed up, someone said, “I see them! They’re walking in the front door!”. I dialed-up the building’s intercom system and announced:

“Imperial storm troopers have entered the base! Imperial storm troopers have — Urk!”

then hung up abruptly. (Later, one of the two said that the timing couldn’t have been more perfect; my announcement happened as they had begun marching down the main hallway on the way to meet with the people they were going to lay off…

Nazad
Vrh Dno