Šta je novo?

A disk read error occurred

zugazuga

Cenjen
Učlanjen(a)
04.01.2013
Poena
159
Imam problem prilikod podizanja sistema, pojavi se greška: A disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart Error. Moram po nekoiko puta da restartujem računar da bi se sistem podigao.

Da li ovo znači da je hard disk pri kraju?

Tražio sam rešenje na guglu, pokušao sam da testiram da li je memorija uredu sa Memtest86+, testirao sam i hard disk, ali nije pronašao greške i probleme. Onda sam oborio sistem (Win 10) i ponovo kreirao particije, ali ni to nije pomoglo. Ima li neko rešenje?

Probaj i da zamenis kabal sa kojim je hard povezan na maticnu plocu...

Odradi reset biosa, mozda je nesto pobrljavio.
I ako ima noviji bios flesuj...na kraju ako nista ne pomogne odradi low level format.

Skini ovaj program i znaces Hard Disk Sentinel http://www.hdsentinel.com/download.php

Probao sam ranije, pokazuje da je sve ok sa diskom

Probaj i da zamenis kabal sa kojim je hard povezan na maticnu plocu...

Nemam drugi

Odradi reset biosa, mozda je nesto pobrljavio.
I ako ima noviji bios flesuj...na kraju ako nista ne pomogne odradi low level format.

Nisam nikada flešovao bios, je li to jednostavno uraditi?

Uglavnom, jutros sam ponovo sam oborio sistem, ali sam pre toga guglajući sasvim slučajno naišao na temu vezanu za IDE i ACHI modove. Nisam nikada ranije obraćao pažnju na to, kod mene je bilo IDE, kako sam shvatio to je za starije računare, prebacio sam na ACHI, oborio sistem i posle nekoliko gašenja i restarta nisam imao nikakvih problema.

AHCI ti je važan samo za SSD ali ako radi i na HDD, nikakve štete. Problem nastaje kada se prebacuje sa IDE na AHCI i obrnuto, bez odgovarajuće intervencije na windowsima ili nove instalacije.

Super ako ne smeta, bar za sada mi je to rešilo problem sa disk error.

Nazad
Vrh Dno