Šta je novo?

Ažuriranje sajta preko neke baze

• Začetnik teme Sale KG
  • Datum pokretanja
S

Sale KG

Guest
Treba mi savet, predlog ili sugestija kako (uz pomoć čega, kog programa i kojim programsikim jezikom) da sajt ažuriram preko neke baze podataka. Da napomenem: nemam iskustva u vezi programiranja.
Znači sajt sam u celosti uradio u Dreamweaver-u i ima preko 200 strana. Postavljen je pre dva meseca i mogu da kažem da je zaživeo. Od navedenog broja strana preko 180 su strane koje prikazuju određene tabele. Tabele su reda veličine 10 redova X 15 kolona (otprilike +/- 6, zavisi). U svakoj ćeliji je prikazan određeni podatak. Da ne dužim dalje, ceo posao oko ažuriranja tih tabela radim ručno (Copy ; Paste, cele tabele) i to funkcioniše OK ali mi oduzima dosta vremena (4 – 6 sati). To radim iz Excel-a, pošto te tabele imam u njemu, ali imam takođe bazu u .mdb formatu iz koje ’’punim’’ tabele koje su u .xls formatu. Ažuriranje tog obima radim dva puta nedeljno, pa sam poželeo da to malo automatizujem. Sada mi treba vaša pomoć kako to najbolje (najnakše, najbrže) da uradim. Ne postoji nikakav vremenski rok niti bilo koje drugo ograničenje, niti želim da to dam nekom drugom da mi uradi (postoje i te varijante), već želim to sam da savladam i uradim. Napomena: tabele se u većini slučajeva smanjuju ili povećavaju po broju redova, dok je broj kolona uvek isti, a to se odnosi na skoro svaku stranu ponaosob.
E tu mi sad trebate Vi.
Da li za to mogu da se koriste tabele iz Excel-a ili to mora da bude baza iz Access-a?
Ukoliko sam nešto nejasno napisao vi kažite pa će dodatna objašnjenja uslediti. Ne želim ja sad da reklamiram sajt pošto je komercijalni, ali ako neko hoće da vidi o čemu se radi to može da uradi ovde. Nisam obraćao pažnu na KOD, to tek imam nameru da uradim, niti na sitne greške koje se verovatno pojavljuju jer to nije toliko bitno za ovaj sajt. Bitne su tabele o kojima sam pričao. Sajt je optimizovan prvenstveno za IE.
Hvala

to sto ti zelis da uradis ljudi se skoluju godinama da nauce...

prvo access direktno moze da uvozi excel tabele, pa tu po meni nema problema...
najlaska varijanta je neki php, ali ne znam da li ima drajvere za access
moze sigurno neka asp.net varijanta, ali to ne znam tacno da ti preporucim i morao bi da kupis visual studio...
mozes jsp da koristis...
u svakom slucaju access nije bas baza koju bih ja preporucio za tako nesto... msde ili mysql, a da napomenem da to sta ces koristiti zavisi i od tvog provajdera...

sad sam malo detaljnije razmislio... ako ti nije potrebno stalno citanje iz baze, tj ako su sve stranice staticke, onda bi trebao da generises izvestaj iz accessa u html i gotovo...a to bi trebalo da moze direkt iz accessovog report makera ili kako se vec zove, a to vec mozes sam sigurno, samo nadji knjigu iz accessa...
Takodje excel direktno ima izvoz u html... definises recimo template, pa probas...

nadam se da sam ti pomogao, makar malo... Neko detaljnije pomaganje u ovom obliku bi stvarno bilo teze, pogotovo kad ne znam tacno kakva je postavka sistema i sta zelis da radis... zamisli da odes kod neurohiruga i da mu kazes da ti preprica kako se operise mozak, jer bi ti malo da probas na nekom...

Zaboravih da kažem da je server na kome se nalazi sajt Apache!
Ja sam mislio da izvozim samo bazu na sajt a da se tabele automatski ažuriraju.

Pazi ovako, znaci sajt ili mzoe da bude dinamicki, pa da se stranice same generisu, onda ti treba asp.net, jsp, servleti ili tako nesto... sto web server mora da podrzava, dakle nije dovoljno znati samo tip servera...
ili moze da bude staticki server, to prodavci hardvera cesto rade i da onda eksportujes iz excela u html... to su ti u najkracim crtama opcije i kraj

Ok. To otprilike i ja sve znam. Ako možeš nešto konkretnije bilo bi super. U svakom slučaju hvala.

Najlepse je to sto su sajt prvo uradio staticki, zavrsio ga i pustio u rad i tek nakon toga se pitas kako to uraditi dinamicki sa bazom. To je valjda trebalo da bude jedan od prvih zahteva pri procetku planiranja/dizajniranja sajta.

Treba ti neki od skript jezika i baza, recimo php+mysql, posto je apache u pitanju. Kako sad to uraditi predstavlja teme celih knjiga i ne moze ti niko ukratko opisati (kao da si pitao kako da bez ikakvog predznanja sagradis kucu - ne moze se svaki detalj i savet strpati u par recenica). Jedini savet je da pogledas neki od gotovih portala kao sto je recimo phpNuke.

Poslednja izmena:
naveo sam ti tri opcije... ni za jednu se nisi izjasnio, pa sta sad konkretnije da ti napisem?!

evo konkretno za javu:
za pocetak treba tvoj server da ima instaliran i mysql sever ili neku drugu bazu, pri cemu ako ima baze to najverovatnije jeste mysql... znaci svoje podatke iz accessa i excela moras prebaciti u tu bazu, za pocetak...
zatim treba da ima instaliran tomcat ili nesto slicno da bi imao podrsku za jsp i servlete
zatim treba da isprogramiras te jsp stranice... mozes i direktno servlet da pravis, ali je jsp jednostavniji za dizajn... za ovo ti naravno treba adekvatna knjiga...

slicna varijanta bi vazila i za php.. opet mora server da podrzava i opet moras da imas mysql ili slican server... stim da postoje neki php skriptovi koji bi ti recimo od tabele iz baze automatski generisali stranicu... stim da to nisam nikad korisito, pa ne znam detaljnije da ti kazem...

mislim da ces ipak morati da nadjes nekog da ti to uradi ili ti predstoji dosta ucenja..

za onu staticku varijantu, mislim nemam sta previse da ti kazem, uzmes export i excell tabele koje zelis u html stranice... bacis stranice na server i kraj...

silverglider je napisao(la):
Najlepse je to sto su sajt prvo uradio staticki, zavrsio ga i pustio u rad i tek nakon toga se pitas kako to uraditi dinamicki sa bazom. To je valjda trebalo da bude jedan od prvih zahteva pri procetku planiranja/dizajniranja sajta.
To je jednostavno moralo da se odradi na taj način, pošto sam za druge čuo i video ali nisam znao kako da uradim. E sad da mi ne bi propala prilika koja mi se ukazala ja sam to uradio tako, a ovo pitanje sam postavio da bi se dalje usavršavao i potrebne su mi određene smernice i saveti ljudi koji su već iskusni u vezi ovog pitanja. Znači ne tražim zdravo za gotovo već neke ''putokaze'' a ja ću u svakom slučaju početi (već sam počeo) da prikupljam literaturu. Kako su knjige relativno skupe a i dosta teško se na prave nailazi, a bogami i načini na koje ovo može da se odradi su brojni tržio sam mišljenje svih.
U svakom slučaju da se ne bih ponavljao HVALA svima koji se budu javlali povodom ovog pitanja i ostavljali svoje komentare.

danijel00 je napisao(la):
naveo sam ti tri opcije... ni za jednu se nisi izjasnio, pa sta sad konkretnije da ti napisem?!
E to je već nešto. Raspitaću se kod provajdera u vezi svega što si pomenuo.

Malo sam se raspitao kod provajdera i ovako stoje stvari:
Oni imaju Apache server i ima instaliran mysql.
Njihov predlog je bio da se to radi uz pomoć PHP-a, bilo koja verzija 4 (5 ne preporučuje pošto ga njihov server ne podržava, a kažu ni većina servera u Srbiji). Dalje je bilo reči o Javi i da se ta opcija dosta razlikuje od one prve.
Dakle ja bih se znači opredelio da krenem da radim prvo PHP, i sada bih molio za neku konkretnu literaturu pošto sam preko Google-a i par sajtova našao dosta knjiga i uputstava ali treba izabrati pravu.
Za phpNuke čovek mi je rekao da može ali da ne preporučuje. Da ne prepričavam sad uglavnom je rekao ako hoću da se malo igram onda je uredu i phpNuke.

phpNuke sam naveo samo kao primer vec gotovog portala; takav gotov portal ti stedi gomilu dragocenog vremena, jer ne moras da programiras sve od nule. Cak u najjednostavnijoj varijanti i ne moras nista da programiras, nego samo da konfigurises i koristis - i posvetis se dizajnu tog sajta.
Gotov portal je najbrze resenje da dodjes do sajta sa dinamickim sadrzajem - dalje ga samo odrzavas i kupis tako sebi lepo vreme da na miru izucis php i ukoliko zelis polako razvijas svoj portal (a dotle ti sajt najnormalnije radi).

OK. Imaću to u vidu. Ako već se i odlučim za phpNuke šta mi je osim njega još poterbno da imam na kompu.

Ako ti je baza u lokalu u Access-u, možeš da kod sebe instaliraš MySQL i da preko ODBC veze periodično update-uješ/puniš MySQL bazu, i onda da ručno radiš dump baze na serveru od kuće.

Ja predlazem upotrebu navicata za prebacivanje excel u mysql... mada mozda moze i phpmyadmin isto da uradi...

Za bazu ste mi pojasnili, a na koji način da odradim strane koje će da se osvežavaju (ažuriraju) preko te baze koju ću da izvozim na server?

Eh prijatelju,pa instant rešenje za to ne postoji. Mislim, nađi nekog ko je to radio, ako ti nisi vičan, ne isplati ti se da učiš od nule jer će ti trebati mnogo više vremena.

PHP je u verziji 2 bio alat lagan za učenje, sada je vrlo teško naučiti ga "za vikend", zato što je vrlo kompleksan i ima mnoštvo mogućnosti.

Poslednja izmena:
Za portal verziju je lako - u configu portala definises kategorije tekstova i odredis vizuelno blokove (gde ce koji da se nalazi na strani) u kojima ce doticne kategorije da se pojavljuju. Unos tekstova obavljas putem admin panela tog portala. Daljih detalja nema, jer zavise od same verzije portala.

Za izradu rucno, sto rekose ljudi - knjigu u sake.

Rešenje bi dakle možda bilo da angažuješ nekog da ti postavi portal, i da ti podesi osnovne parametre (npr. PHP Nuke, Post Nuke i dr.), a zatim da te nauči kako ti da administriraš sekcije na sajtu, kako da ažuriraš...

Ali, mislim, bisera... Prvo napraviti statički HTML sajt, i to ovako kompleksne sadržine, pa onda razmišljati o dinamičkoj verziji... Misssim...

Uredu prijatelji, naćiću nekog da mi to malo pojasni na licu mesta. U svakom slučaju hvala, a ja ću se već opet javiti ukoliko mi bude potrebna vaša pomoć.
A što se tiče samog sajta to sam već pojasnio zašto sam to tako uradio.
Pozdrav

Što se odmah ljutiš. Mislim, stvarno nije moguće da za dva dana naučiš PHP, pogotovo što ti prethodno nisi imao iskustva sa programiranjem.

Evo ti rešenje: nađi nekoga da ti postavi portal a posle sam administriraj. Lakše ti je tako, a ne moraš da znaš programiranje, sve se radi iz browsera.

Ma neljutim se uopšte, možda si me pogrešno shvatio. Tako ću i da uredim.
:)

www.asp.net/whidbey - > pa nadji Visual Web Developer 2005 Express Edition Beta (ili msdn.microsoft.com/express)

mnogo fin alat (deo buduceg Visual Studia 2005), naime,
ocas posla se naprave login strane, registration forme, administratorske strane i sl.. podrzava i dinamicki prikaz pomocu svih mogucih baza podataka koje se mogu cuvati unutar foldera samog sajta, ali da se ne lazemo, treba uciti programiranje za ovakve stvari.

ver br 2:

Od Windows 2003 Servera i Office-a 2003, direktno je implementirana Share Point Portal tehnologija, kojom se napravi sajt sa predefinisanim master stranama i portalom, u kome kazes: "create new site", gde on napravi sajt koristeci master, onda lepo odes u Excel i imas opciju pri snimanju fajla, das direktno lokaciju sajta i "save as type" share point portal "something"... ovako ubacena tabela na sajt sem sadrzaja podataka postaje i donekle dinamicka, jer administrator moze dodavati komentare svim poljima, a korisnici mogu menjati tip ispisa tabele po svom ukusu (npr. ako imas polja "Ime" "Prezime" i "Adresa", ona ce na vrhu tabele postojati kao hyperlinkovi, na koje kada se klikne, tabela se sortira po tom kriterijumu i da korisniku takav pregled, kao i opcije za rastuci i opadajuci poredak pri sortiranju, tzv. accsending i descending...) Vrlo fina korisna i lagana stvar ako predjes na server koji ovo podrzava...

Sve u svemu, ako ti to treba hitno, plati nekome, ako imas vremena, skini onaj visual web developer (40Mb + framework 2 oko 20mb), podrzava bukvalno sve i svasta, mozes da programiras u VB-u, C# ili J#, strane za Login , Register, odredjivanje uloga na sajtu tipa Admin i sl, kao i njihove zasebne strane se mogu praviti bez i trunke programiranja...
Mozda najbolje resenje, da predjes na Win 2003 Server i namestis Share Point Portal Server - mnoogo je dobar!
Moj predlog ti je da nabavis literaturu i izucis sve ovo veoma dobro jer je vrrrrrlo korisno...

Ne gresis.. resenje koje luxor predlaze je zaista lepo (osim sto me sajtovi pravljeni share point portalom malo nerviraju, jer se slabo slazu sa ff), ali mislim da neces naci ni jednog provajdera sa windows serverom 2003 |>

resenje za servere...

SezamPro ima podrsku za ASP.net (ovako pise, ali nisam siguran da li to podrazumeva okruzenje Framework 2.0 - tj. WinServer 2003), a i EUNet ima Windows servere i podrsku za ASP... (pitanje je da li imaju 2003)

problem sto kod nas nema servera je sledeci: multiprocesorska varijanta Windows Server 2003 (ona koja treba normalnom - profesionalnom provajderu) kosta preko 5000$, pa je malo pitanje isplativosti...

a mozes i da se pretplatis na neki kabl, pa da na svom kompu dignes server i uzivancija...

Neke lose stvari su:
1) utvrdili smo da nema mnogo tih servera
2) opet ti treba neko umece da napravis sajt (master strane) i da ga lepo i korektno povezes sa serverom...

Licno dajem svoj glas Micro$oftu, sa nekog progamerskog aspekta, prvo zbog velike podrske koju daju, drugo zbog MSDN-a i trece sto se sve vise objedinjuju mnoge stvari, npr. novi VisualStudio 2005 dolazi i sa SQL serverom, tako da se dobija kompletno resenje za bilo koju sferu koja ima veze sa programiranjem i bazama podataka...

srecno! :guitar:

Slazem se da je programiranje ms proizvodima prosto zadovoljstvo, ali u ovim nasim stedljivim uslovima, uvek ce radje da zaposle 3 radnika za 200eu mesecno, nego da plate 2000eu za softver...

Upravo sam skinuo knjigu, pa ću malo da je ''prostudiram''. Hvala za link!

Nazad
Vrh Dno