Šta je novo?

9800X3D neće više da POST-uje na default-u

hwfanatic

Čuven
Učlanjen(a)
13.02.2002
Poena
620
TL;DR
Nije ASRock. Pre mesec i po dana sam kupio polukonfiguraciju 9800X3D + X870 + DDR5. Sve je radilo besprekorno, kako sa podrazumevanim podešavanjima, tako i sa učitanim EXPO profilom. Od nedavno PC neće da POST-uje sa podrazumevanim podešavanjima, ali ako se sa drugom memorijom učita EXPO 6000 profil i vrati moja memorija, sve radi OK. Tražim servis koji ima delove za probu, prodavca koji je voljan da ustupi delove za probu, ili kolegu entuzijastu koji i sam ima novu platformu i voljan je da pomogne. Konkretno bilo koji CPU iz 9000 serije i RAM koji po JEDEC-u radi na 5600.

DETALJNO
Bitno je da budu baš ovi delovi zbog objašnjena koje sledi.

Delovi su uzeti znate i sami gde i zbog toga ne mogu da računam na podršku prodavca. Možda je to bila greška, možda i nije, ali svakako to sada ne može da se promeni. Neophodno mi je da pre vraćanja na reklamaciju precizno utvrdim koja komponenta nije u redu, jer bi zamenu odmah kupio kod nas.

Sve je radilo besprekorno mesec dana i koji dan preko. Nakon vraćanja BIOS podešavanja na deafult, PC više nije hteo da POST-uje. Pre toga, sa podrazumevanim podešavanjima mu je trebalo oko 150 sekundi da se digne, a sa EXPO profilom 29-39 sekundi u zavisnosti od verzije BIOS-a.

Prijatelj koji ima 7800X3D + X670 + DDR5 je doneo PC da istestiramo delove. Utvrdili smo samo da ništa konkretno ne možemo da utvrdimo.

TEST 1
Sa njegovim RAM-om, moj CPU POST-uje bez problema, na obe ploče, na podrazumevanim podešavanjima, ali i sa EXPO profilom. Nakon učitavanja EXPO profila, moj RAM takođe radi, ali ne pre. Problem za validnost testa je to što je njegov RAM JEDEC 4800.

TEST 2
Njegov CPU POST-uje sa mojom RAM, na obe ploče, radi na podrazumevanim podešavanjima, radi kada se učita EXPO. Problem za validnost testa je što IMC na njegovom CPU radi na 5200 po default-u.

TEST 3
Na njegovoj ploči moj CPU i moj RAM zajedno neće da POST-uju. LED displej kaže prvo "15" na kratko, zatim "00" zatim se isključi i ne uključi se ponovo.

ZAKLJUČAK
Zamenili smo se memorija i rastali se dok ne smislimo šta dalje. Ako vam pada na pamet da to tako i ostavimo, naravno da je to jedno validno rešenje, odraslo rešenje. Međutim moj problem je u glavi zato što je to radilo mesec dana. Ne mogu tek tako da pređem preko toga i nadam se da ima bar neko ko razume taj osećaj.

Možda je bitno da napomenem da smo testirali više različitih verzija BIOS-a i da je to prvo što smo vratili na staru verziju nakon što je problem iskrsao. Nema nikakve razlike.

Možete se nadovezati na temu ili mi poslati poruku.

MOJI DELOVI
RYZEN 7 9800X3D
ASUS PRIME X870-P WIFI
G.SKILL F5-6000J3036F24GX2-FX5 2x24GB DDR5-6000 CL30-36-36-96 1.35V AMD EXPO ; DDR5-5600 JEDEC

DELOVI PRIJATELJA
RYZEN 7 7800X3D
ROG STRIX X670E-E GAMING WIFI
G.SKILL F5-6000J3636F16GX2-TZ5NR 2x16GB DDR5-6000 CL36-36-36-96 1.35V AMD EXPO ; DDR5-4800 JEDEC

"Delovi su uzeti znate i sami gde..."

НЕ знамо. Ниси написао.

Nije kupljeno "kod nas" u Srbiji.

Jesi probao da jump startujes mobo tvoj sa srafcigerom i onim pinovima na ploci,imas koji su u uputstvu,nije isto flash biosa i ovaj jump start (imao sam neke slicne probleme na prethodnim rajzenima i to mi je pomoglo dok bios flash nije),takodje uradi power cycle napajanja i iz zida i iz ploce i kabl iz napajanja.jesi probao samo sa jednim modulom ubacenom na ploci probaj i sa jednim i sa drugim odvojeno da nisu u paru, probaj i da zamenis slotove njihove,ne secam se u koji slot ide kad je jedan modul samo zaboden,ima sve na mobo uputstvu,ubodi dva modula i zameni im mesta,nisi napisao koji PSU koristis.ne svidja mi se uopste tvoj izbor ploce,veoma slicne probleme sam imao isto na asus prime ploci,ne mora da znaci ali..,neki se kunu u asus ploce i njiove biose moje iskustvo je potpuno drugacije i sa B klasom asusa i sa XE klasom asusa i sa flagship HERO modelom,prelaskom na MSI ploce uglavnom Tomahawk nikad nikakav problem,opet nije svima isto,ja sam sa Asusom zavrsio za svagda.

Poslednja izmena:
Imao sam sličan problem kada sam prešao na AM5 platformu. 7800X3D, ASUS X670E-A i na sve to lepi beli Corsair RAM. I posle oko mesec dana i dva-tri BIOS-a (taze platforma sa tada puno problema) isto mi se dešavalo. Koji god BIOS da sam stavio ništa nije pomagalo. Jer sam bio ****** koji je gledao da kupi BELE module da se uklopi uz belu matičnu i belo kućište, a to što je na kutiji od RAM pisalo XMP nije me previše zanimalo, a i EXPO je tada bio ekstra nova stvar. I posle nekoliko dana mučenja i češljanja Googla i shvatanja šta je EXPO, odem na sajt moje matične ploče i vidim da memorija koju imam nije uopšte podržana. Tek kupovinom nove memorije sa EXPO profilom meni je svanulo.
I taj moj slučaj me podsetio na ovo što si ti pisao, ali, majku mu, EXPO i XMP profili su normalna stvar i to bi trebalo da radi, ali sam onda primetio nešto što si naveo - 2x24GB DDR5. Ne znam da li si ti to uradio, ali ono što ja danas što se memorije tiče prvo gledam je SUPPORT moje matične ploče. I tako odem na sajt od TVOJE matične ploče, odem na SUPPORT, namestim na Ryzen 9000 seriju, ukucam oznaku tvog RAM ( F5-6000J3036F24GX2-FX5 ) i vidi na slici šta mi je izašlo...
MIslim da ti je sada jasno u čemu je problem...

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    89 KB · Pregleda: 67
:D msm ja to nisam op-a ni pitao,valjda se taj korak podrazumeva :D

Jesi probao da jump startujes mobo tvoj sa srafcigerom i onim pinovima na ploci,imas koji su u uputstvu,nije isto flash biosa i ovaj jump start...
"Jump start" spajanjem pinova na ploči = pritisnuo power button. Da li će koristiti metalnu kašiku da prespoji pinove, jumper ili dugme, nema razlike...

1742939566873.png

@hwfanatic
po svemu opisanom, ne može se reći da imaš problem sa neispravnom komponentom već problem sa kompatabilnošću - nije za reklamaciju. To nije retkost, kupi drugi ram, tvoj prodaj.

"Jump start" spajanjem pinova na ploči = pritisnuo power button. Da li će koristiti metalnu kašiku da prespoji pinove, jumper ili dugme, nema razlike...

Pogledajte prilog 485757

@hwfanatic
po svemu opisanom, ne može se reći da imaš problem sa neispravnom komponentom već problem sa kompatabilnošću - nije za reklamaciju. To nije retkost, kupi drugi ram, tvoj prodaj.
U glavi mi je bilo jedno a pisao sam drugo :D ne jump start vec,reset cmos

@djape08 Hvala na savetu i trudu. Sve sa liste sam već probao.

@Arthur Morgan Slažem se sa tobom i neću praviti kontra argumente. Mislio sam da sam napisao da memorija nije na QVL, ali se to u uređivanju izgubilo. Preporuka svim članovima da pre kupovine provere za šta proizvođač ploče garantuje. Valjda je jasno da je to ono što QVL predstavlja - neku vrstu ograde proizvođača.

@Mali HoBiT Hvala na savetu. Kupovina druge memorije je svakako opcija - možda baš ove od drugara pošto i njemu sve radi super.

Pronašao sam člana koji drži prodavnicu i ima servis na Novom Beogradu. Sutra ću odneti delove da bocnemo novi tray 9800X3D procesor, pa ću napisati ovde rezultate i postupati u skladu sa njima.

EPILOG
Sa novim 9800X3D procesorom sve radi normalno, kao od prvog dana. POST-uje bez problema po JEDEC-u na 5600. Kupio sam ga.

Danas ceo dan testiram tako što naizmenično učitavam EXPO profil i vraćam na default. Prvi POST nakon promene na EXPO traje 29 sekundi, drugi vrlo kratko. Prvi POST nakon vraćanja na "auto" traje 240 sekundi, drugi vrlo kratko. Da ne bude zabune, sa svojim originalnim procesorom sam čekao i po 10-15 minuta bez efekta.

Svako je slobodan da izvlači sopstveni zaključak, ali ja zaključujem da je originalni procesor poluispravan. Sledi borba za priznavanje reklamacije.

Želim da se zahvalim članu @JoKa koji je ustupio procesor za test i njegovim kolegama u Atom Computers-u koji su radili na testu. Ja osećam zahvalnost zato što mi se Marko našao pri ruci u teškom trenutku. Ako moderatori smatraju da je ovo reklama, neka uklone ime firme.

Ja imam 7900x koji radi na +5 PBO sve super, sad kad sam pisao ovde ispadnam lazov skoro, naravno nisam reklamirao za sad, ali kad padnu cene novim procesorima ocu i pisat cu direkt i AMD i ipon i svima a ako me ne ispostuju na netu cu objavit 500 postova, da ne bude zabune ako me i moj 13700k izneveri pa makar bio kupljen i tanzaniju uradicu isto ( a isto je mozda svercovan i to me uopste ne interesuje ocekujem garanciju od intela 5god jer nije ukraden)

PS: detekcije kvara kod CPU ni AMD ni intel ne zele da objave aplikacije i iskreno veoma tesko je utvrditi, pogotvo kao kod tebe ide ceo sklop kako radi sa kojim ram i kojom plocom, vecina je degradirano za CPU core kod mene ili kao kod tebe problem sa memorijskim kontrolerom

Nazad
Vrh Dno