Šta je novo?

9700pro mi blokira igre!

frostonja

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.02.2002
Poena
675
Moja oprema  
Laptop
Lenovo T490s
Tablet
iPad Pro 11"
Mobilni telefon
iPhone 11 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch series 4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
ajde vi sada meni recite ( posto sam do sada bio nvidievac i rado bih se vratio!), zasto sa club3d r9700pro, cat.3.1, xp-om sa sp1 igre NFS6, C&C generals i Sim city 4 igre zablokiraju posle duzeg igranja!? Instalirao sam ponovo XP i opet isto. Je**s ti sto je ati brzi kada treba da strepim za svaku sitnicu.

Koje je napajanje? Koja ploca? Jel' iskljucen fastwrites? agp8x? Da li je klokovano nesto?

Samo polako bez panike ! Nije to NVidia skart, to je fina mehanika koju treba i fino podesavati i maziti i paziti...:p :beat:

Treba uzeti u obzir prvo sve ovo sto je naveo DusaN, ali ja bih stavio i naglasak na to sto kazes "posle duzeg igranja" !
To mi nesto smrdi na pregrevanje: 9700 disipira ogromne kolicine toplote, otprilike kao procesor od 2GHz (oko 50W) i sasvim je moguce da ti se temperatura u kucistu toliko podigne da i nesto drugo zablokira, a da ne govorimo da se mozda i on sam pregreva ako nema adekvatan protok vazduha kroz kuciste...

A1200 je napisao(la):
Salim se, koje imas napajanje ? Te ATI-jeve kartice nenormalno trose energiju, ni nuklearka Krshko im nebi bila dosta.

Ovo je jos jedan u nizi tvojih "bisernih" postova. Nije tacno da radeon trosi toliko mnogo struje i sasvim logicno to nije razlog zasto se prikljucuje na napajanje direktno. Razlog je sto mnoge ploce imaju kilavu sekciju za napajanje agp-a pa se preslo na ovo sigurnije resenje.

Frostonja kad se postavljaju takva pitanja onda se pocinje od stavke "moja masina", dakle navedi sta sve imas u masini, za pocetak...
Ja sam radio looping 12 sati sa mojim radeonom cim sam ga instalirao sa 3dmarkom 2003 u 1600x1200 i sve radi do j@j@...
Danas sam ceo dan igrao mafiju takodje u 1600 a posto je pukla cev u zgradi upaljena mi je bila grejalica i sve je sljakalo savrseno....
Inace imam najobicnje 300W napajanje, P4, gigabyte 845pe plocu, cdrw, dvd....

A1200 je napisao(la):
Broz ti si sam sebi kontradiktoran. Vidi se da si pravi marshal cheers.

Broz je u pravu. To dodatno napajanje je tu bas zato sto neke ploce imaju lose odradjeno napajanje preko AGPa, a i stabilnije je kada se kartica napaja direktno sa napajanja nego sa ploce. Cak i ozbiljniji proizvodjaci nVidia karti, kao sto je Canopus, imaju takav konetkor na svojim GF4Ti kartama.

izvinite, bio sam toliko razocaran da sam hteo da ga bacim :). Ajde iz pocetka: MSI i845pe max2 agp 4x ( ver. 1.0), p4 kuciste JNC 300w, celeron 2,o@2,7ghz (fsb 135), live 5.1, modem, tv tuner, 256mb samsung 333, stoji mi ono za agp/pci u biosu 66.7 prema 3x,x ( zaboravio sam ali znaci nije na difoltu), fastwrite i on i off-isto bude!Stavio ga prvi put na plocu, upalio komp-crn ekran ali sada radi. Kuciste je otvoreno, unreal 2 nema probleme, 3d mark 03 takodje. Instalirao veceras freespace 2, pustio igru, ide intro-puf blokada ( zvuk loop-uje, slika stoji)!:rocket: Sta dalje, jedino ako neko hoce da se menja za fx5800:D

Frostonja covece!!:)
PRVO - vrati sve na default - znaci celerona nazad, memoriju na SPD, dakle sve nazad....
Posle toga se ovde javi da kazes sta je bilo, pa da vidimo sta cemo dalje...
Koje i koliko modula memorije imas?
:wave;

PS nista licno ali ja ne znam za gore napajanje od JNC-a...

A1200 je napisao(la):
E pa kod Nvidie nema tog "finog" podesavanja. Ubotes, instaliras jednom drajvere i veselo. Pravi plug 'n play. type;

ATI ima tu jos dosta da nauci.
Aha.. Prava milina je igrati se sa mutnim texturama i sa bednim podesavanjima koje dobijes po defaultu... Ma ne bi joj menjao ni paletu od 16 bita...

Slusaj se covece! Prvo je Nvidia uvela kojekakvo podesavanje; gde je NVmax? Gde je RivaTuner? Gde je R.tweaker? Ima ih jedno 30 i kusur puta vise od ATI-evih... A inace, Radeta kada stavis po defaultu dobijes HIGH quality sliku... U full coloru... Hm!

A ono: "posle duzeg igranja"; to ti se bato procesor pregrejava.
Uzmi lepo srafciger, otvori kuciste i nabij neki ventilator da duva unutra, pa se onda zali na ATI-ja. HM!O:)

A1200 je napisao(la):
E pa kod Nvidie nema tog "finog" podesavanja. Ubotes, instaliras jednom drajvere i veselo. Pravi plug 'n play. type;

ha,haha,hahahahahaha,haha,ha,haaaaaaaaaaaa

A1200 je napisao(la):

HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHHA da samo znas kako si me nasmejao ovim haha :) svaka ti se dala :hump:

Darko je napisao(la):
A ono: "posle duzeg igranja"; to ti se bato procesor pregrejava.
Uzmi lepo srafciger, otvori kuciste i nabij neki ventilator da duva unutra, pa se onda zali na ATI-ja. HM!O:)

sve je to lepo, ali zasto mi onda nije blokirao dok je unutra bio MSI ti4200?

frostonja je napisao(la):
sve je to lepo, ali zasto mi onda nije blokirao dok je unutra bio MSI ti4200?

Zato shto ti je CPU verovatno bio nov i nije bio na izdisaju. Sve mi se chini da cce ti uskoro trebati pre novi CPU nego nova grafichka.

Buca

kao prvo greske su pocele odmah po promeni graficke tako da nema smisla dirati procesor, kao drugo nije novost da ati ima problema sa driver-ima, to mu se oduvek zameralo; i kao trece za svaku igru koja mi blokira sam nasao u readme-ju da imaju probleme sa r9700pro- za NFS6 da blokira i da traze fix, za Sim city 4 da radeon zbog ! hardverske limitacije ! brljavi pri skrolovanju itd.. Znaci hit igre, a ati ima problema sa njima. I onda se nvidia pljuje:confused:

frostonja je napisao(la):
kao prvo greske su pocele odmah po promeni graficke tako da nema smisla dirati procesor, kao drugo nije novost da ati ima problema sa driver-ima, to mu se oduvek zameralo; i kao trece za svaku igru koja mi blokira sam nasao u readme-ju da imaju probleme sa r9700pro- za NFS6 da blokira i da traze fix, za Sim city 4 da radeon zbog ! hardverske limitacije ! brljavi pri skrolovanju itd.. Znaci hit igre, a ati ima problema sa njima. I onda se nvidia pljuje:confused:

A sto si onda uzeo radeona uopste?

A druga stvar i NFS6 i Simcity4 pravi/izdaje ElectronicArts, ba bih rekao da je to pre do njih a ne do ATija, slicno nesto je EA radio i za vreme 3dfxa prema d3d kartama.
Inace to za skrolovanje; i kod mene na 7200 se isto desava, kada se skroluje ne vide se kuce i fabrike.

Uzeo sam ga jer jeste brzi ali cim se pojavi fx5800 bice menjaza:(

Bilo bi dobro kad bi malo spustili loptu i razmislili o korenima nekog problema a ne da se tako optuzuje prvi komad hardvera koji samo naizgled pravi "problem".

Takvih prica ima na pretek, eto neke su vec spomenute, a da se setimo i prica o nekompatibilnosti VIA cipsetova sa ovim ili onim, pa "instrukcijama" u AMD CPU-ima, SoundBlaster karticama koje prave svakakve probleme, PCTV karticama koje blokiraju racunare...i mogao bih verovatno ovako do sutra...

U 99% slucajeva sve je stvar podesavanja i sve se da resiti i retki su primeri apsolutnog sudaranja hardware-a ili hardware-a i software-a.

Evo spomenut je EA i NFS6...mogu da potvrdim da NFS6 meni nikad bolje nije radio nego otkad imam 9700, i to na XP-u, za koji su neki tvdili da se "ne voli" sa NFS-om, bez ikakvog fix-a ni patch-a: sva podesavanja na max, prosecni fps meren FRAPS-om preko 100 u 1600x1200, bez ikakvih grafickih gresaka. Isto i sa svim EA igrama koje sam probao - sve savrseno !

Od recimo tridesetak igara koje sam dosada probao, naisao sam samo na jednu koja ima mali problem sa ATI-jem: ne prikazuje pravilnu pozadinu menija (sliku), vec samo jednobojnu "klot" pozadinu ( Rally Masters )...cim se udje u igru sve je naravno savrseno. Sve to na tri razlicita sistema, dva INTEL i jedna AMD/VIA baziranim...toliko o kompatibilnosti...

Podesavajte, optimizujte, trazite uzroke ( koji cesto nisu ocigledni )...

Moram da napomenem da ti cpu radi na 137mhz, shto je 37% vishe od preporuchene brzine.
Zbog poznate chinjenice da P4 ne mozhe da se spali zahvaljujucci ugradjenoj termalnoj zashtiti, on ( potvrdjeno ) ipak mozhe da se oshteti, jer usled uchestalog rada na temperaturama koje su iznad preporuchenih dolazi do oshteccenja pojedinih delova jezgra koji dovode do brljavljenja u radu, koje sa vremenom postaje sve gore i gore.
Poshto tvoj primerak procesora uopshte nije poznat po overklokabilnosti, to shto se podigao i radi na 137.mhz uopshte ne znachi da mu je dobro i da je zdrav.
Tako da spominjanje cpu-a svakako dolazi u obzir, osim ako ti ne insistirash da ti ceo thread ne bude horsko pevanje ( pljuvanje ) po Ati-ju.
Ja, osim Diznijevog Paje Patka ( to igra moja sestrichina ) josh nisam naishao na igricu u kojoj RadeOn loshe radi ali priznajem da nisam igrao nijednu EA igricu odavno, iz prostog razloga shto je EA poznata po tome shto se veccina njihovih igrica ponashaju kao teshke Bete a ne kao zavrshen proizvod.

Buca

Sve to stoji za procesor,ali on je star 2 meseca i od kada je pusten u pogon radi na toj brzini sa ti4200! Apsurdno je da se bas potrefilo da kada je stavljen Ati da je procesor poceo da posustaje ( ja sam vise od godinu dana drzao cel. 850 remark na 1000 Mhz i nista). Ne pljujem atija zbog gresaka jer je to ipak do samih igara, sto sve mora da se zavrsava u takvom raspolozenju? Imao sam i 3dfx, i ati expert@play, @work, geforce, opet atija ali subjektivno bih se vratio na nvidiu. Nista licno, to je moje misljenje.

Ali sto ne probas dan-dva sve na defaultu, ako i tako ne radi znaces da nije do procesora.

Proc. je vrisnuo. Ako ne verujes, vrati bato Ti4200, pa probaj ponovo. Pozajmi od nekog; videces da smo u pravu.
A ono: NFS - ima problem... To su gluposti. R9700 nema frku sa NFS-om, vec samo R200, tj. R8500 i to samo kada se efekti stave na max, ali to nije do graficke vec do kooda igre. Mislim da su izbacili patch koji to popravlja.
100% je proc olepio. Ne verujes - PROBAJ!

DusaN je napisao(la):
Ali sto ne probas dan-dva sve na defaultu, ako i tako ne radi znaces da nije do procesora.

Evo, covek ti sve szeo u jednu recenicu. Probaj da vratis na default celerona pa reci sta se zbiva. Pazi samo da ne bude kasno jer su ostecenja na tom nivou TRAJNA! Posle nece pomoci ni da ga vratis na 2GHz...

Ljudi, pa ja sam na ovom forumu video toliko overclockovanja procesora i to na cak 167Mhz ili tako nesto, onda bi ili svi drzali na fabrickom clocku ili bi svima crkavali proc.? Da ponovim jos jednom da greske koje imam su dokumentovane tako da vise nije aktuelan problem ( igrao sam jedno 2 sata Rallisport i C&C i sve je u redu. A za NFS 6 evo izvod iz readme-a:"There is a known issue with the ATI Radeon 9700 Pro chipset where the game will
freeze to a black screen when running the game. We are currently investigating a
driver fix for this and will likely be adding support in the future.".
Hvala svima

Samo ti proobaj sve na dofoltu, ili vrati 4200 pa se uveri sta stvara probleme. (Ja stvarno neznam)
Ja sam imao jos lepsa iskustva sa tim Radeteom... meni nije hteo ni da bootuje masinu a kamo li da radi bar nekako :D
Takodje mi nije jasno sta si morao da rizikujes sa Ati-em...
Sacekaj nv31, milina.

Te magistrale i razna druga silovanja jesu radjena ali samo da bi se postigli odredjeni rezultati, recimo 3dmark ali masine nisu drzane u tom nasviranom rezimu to je poenta. Overklokujes zverski, istestiras, sejviras i onda vratis na normalu....Ko ima para za bacanje i poze da spaljuje komponente za njega ne vazi ovo ...

MAD_MUzzY je napisao(la):
Samo ti proobaj sve na dofoltu, ili vrati 4200 pa se uveri sta stvara probleme. (Ja stvarno neznam)
Ja sam imao jos lepsa iskustva sa tim Radeteom... meni nije hteo ni da bootuje masinu a kamo li da radi bar nekako :D
Takodje mi nije jasno sta si morao da rizikujes sa Ati-em...
Sacekaj nv31, milina.

Kolega ne moze ceo zivot da se igra na siguricu jer tako se ne postaje sampion:)

MAD_MUzzY je napisao(la):

mozda je alergičan?:D :D

Nazad
Vrh Dno