Šta je novo?

945p ili nforce4 SLI intel edition?

Aryon

Slavan
Učlanjen(a)
02.08.2004
Poena
319
Planiram da uzmem Pentium D 920, pa nisam siguran koji od ova 2 chipseta, posto su u slicnom cenovnom rangu. I ako neko moze da preporuci neki konkretni model, bio bih zahvalan. :)

Ako planiras SLI onda naravno nForce4 SLI i to po mogucstvu neki sa 2x 16x PCI-e slotovima (i elektricno x16, a ne samo po dimenzijama).

Takodje nForce4 ima ugradjen neki firewall pa ako nemas ruter mozda ti se to ucini zanimljivo.

Inace ti je svejedno.

ako planiras 2 kartice onda Ati definitivno !

moze na 975x :D

"i tata bi sine" :D ali sam asus p5wd2-e video samo na kratko u Pakomu i vishe je nema.Cena je za delux vers.bila 260eu.
ps.ma kakav SLi-ko ovde na forumu ima SLI?
Inache 920 se bolje klokuje od 930-ice.Pitaj Audiofreak-a :D

Prilozi

• temp na surf...lagano copy.jpg
    temp na surf...lagano copy.jpg
    138.2 KB · Pregleda: 41
Poslednja izmena:
Gigabyte GAG1975X,trenutno je najbolja ploca za overclock intel pentium D 9xx procesora,posedujem istu i mogu samo da kazem da je ovom plocom sve receno kada je skup doticnih procesora u pitanju.Intel 975X cipset(koji ce podrzavati conroe jezgro ,kad izadje),klokuje se ko luda (varijacija napona za CPU svedena na neprimetnu,ali tek posle flesovanja F4 biosa).Podrzava Crosfire,a 99% da ce da podrzava i SLI cim izadje DDR2 kompatabilno AMD jezgro.A evo od mnogih i adrese da sve to potvrdi http://sg.vr-zone.com/?i=3187
http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=56230

Spacemaster je napisao(la):
Gigabyte GAG1975X,trenutno je najbolja ploca za overclock intel pentium D 9xx procesora,posedujem istu i mogu samo da kazem da je ovom plocom sve receno kada je skup doticnih procesora u pitanju.Intel 975X cipset(koji ce podrzavati conroe jezgro ,kad izadje),klokuje se ko luda (varijacija napona za CPU svedena na neprimetnu,ali tek posle flesovanja F4 biosa).Podrzava Crosfire,a 99% da ce da podrzava i SLI cim izadje DDR2 kompatabilno AMD jezgro.

Jel to znaci da ces novo ddr2 kompatibilno AMD jezgro moci da ubodes u svoju Intelovu 975X plocu???
Opet moram da pitam da li i to nije nagradni konkurs - AMD procesori na Intel plocama.

Poslednja izmena:
Ma naravno da nece,ali polazeci politikom koju vodi nVidia,ocekuje se da ce se kroz nove drajvere moci koristi SLI i na 975X maticnim plocama,znaci moja predpostavka je da ce novi drajveri biti pusteni tek sa pojavom AMD DDR2 kompatabilnih ploca i procesora.Sto nikako ne znaci da ce AMD procesor moci ubosti u intel socket 775(975X cipset).E sad zasto to mislim,to je druga prica,elem nove ploce za AMD ce podrzavati ulaz za dve graficke,pomocu kojih ce se konfigurisati SLI(ali u 2X16X modu).Posto 975X ima dva ulaza za graficke karte,ali u 2x8X modu,onda plozim tom logikom da ce tek onda nVidia,pustiti drajvere za kojima ce se omoguciti SLI i na 975X cipsetu.A zasto?Pa zato sto je 2x16X mod dosta inferiorniji od 2X8X,sto ce naravno sa novim i zahtevnim igricama doci do pomaka u korist nVidijinog cipseta.Mozda je moj zakljucak netacan,ali ima neke logike,tako da ce vreme pokazati sta ce u sustini biti,ali do tad nam ostaje samo da cekao(uzgled uz plocu se dobije i SLI mostic) :wave:

Poslednja izmena:
Naravno da postoji,ali za AMD64(DDR1)primera radi http://www.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2=15&l3=226&model=744&modelmenu=1 i sve se to nalazi lepo u prodaji.Postoji i cipset za tek dolazece AMD procesore(DDR2),ali ploce bazirane na njima ,kao i procesori jos nisu u prodaji,pojavom istih ja mislim da ce nVidija pustiti drajvere koji ce da omoguce SLI i na intel 975x cipsetu...polako,ali sigurno odmicemo od teme!

Poslednja izmena:
Spacemaster je napisao(la):
A,ako si mislio na intel platforu,mozda nisam dobro informisan,sto cisto sumkljam,koji je to intel cipset koji podrzava 2x16X mod. :wave:

Nije u pitanju Intel chipset, nego nvidia (nforce4 sli 16x intel edition).

Rax13 je napisao(la):
Postoji nvidia nforce4 sli 16x i za Intel. A to da li ce NV omoguciti SLI na x975, mozemo samo da nagadjamo...
Ako pazljivo procitas pricao sam o intelovom cip setu,a ne nVidijinom cipsetu.Opste poznata stvar je kad je overklok u pitanju,da se treba drzati stare logige,nVidija za AMD,i intel za intel.Gore pomenuta asusova ploca postoji u varijanti i za intel,sto znaci 2X16X,kao i mnoge druge(ali FSB im ne ide dalje od 260 u najboljem slucaju 270)Sem toga nVidia ploce sa 2x16X su jedine koje podrzavaju intel pentium D9XX.Ali opet ponavljam,nVidiji nije u interesu jos da izbacuje drajvere za SLI na 975X,iz cistog razloga koji sam gore pomenuo(da se ne ponavljam).Tako da moja prepruka za 975X ploce za pomenuti intel pentium D ostaje...

Poslednja izmena:
Preporuka za 975X ploce ...svakako.Ima logike u ovome sto govori Spacemaster.Ako moze ATI da izbaci drivere koji podrzavaju crossfire na 975x zasto to ne bi uradila i NV sa svojim sli resenjem pogotovu sto ne ugrozava svoju poziciju u 2 x 16x koje nforce intel edition podrzava (sigurno ce biti brze od 2x8).Realno govoreci ATI-ju to i odgovara jer je crossfire slabo zastupljen ali to je vec neka druga tema.

Poslednja izmena:
atti je napisao(la):
Preporuka za 975X ploce ...svakako.Ima logike u ovome sto govori Spacemaster.Ako moze ATI da izbaci drivere koji podrzavaju crossfire na 975x zasto to ne bi uradila i NV sa svojim sli resenjem pogotovu sto ne ugrozava svoju poziciju u 2 x 16x koje nforce intel edition podrzava (sigurno ce biti brze od 2x8).
Napokon da je neko razumeo i ovo sve sto sam naskrabao.Moj tip je da ce oko jula-avgusta izaci kompatabilni drajveri za 975X,zivi bili pa videli. :bottle:

Poslednja izmena:
atti je napisao(la):
Moguce, a mozda cekaju i promociju 965x pa da ubace podrsku i za njega.
Intel 965X cipset namenjen je za rad sa conroe jezgrom i nigde nisam primetio na plocama koje su bile na cebitu,da bar jedna od tih ploca podrzava 2 x 8X,a kamoli 2 x 16X,tako da ta konstatacija verujem nece da bude presudni faktor.Stvarno smo odmaki...!

Poslednja izmena:
DARK SIDE je napisao(la):
"i tata bi sine" :D ali sam asus p5wd2-e video samo na kratko u Pakomu i vishe je nema.Cena je za delux vers.bila 260eu.
ps.ma kakav SLi-ko ovde na forumu ima SLI?
Inache 920 se bolje klokuje od 930-ice.Pitaj Audiofreak-a :D

Nema je zato sto sam je ja uzeo za neke testove. :D

Ako si zainteresovan, javicu ti kada budem trebao da je vratim. A ako si jako zainteresovan, mogu da ti je i rezervisem.

Pozdrav

Poslednja izmena:
DARK SIDE je napisao(la):
Shteta shto na tu Gigabyte 975 plochu ne ide moj Zalman 7700cu.Ona ima one njene Fan-ove...
Fanovi koji su na toj ploci sluze za hladjenje cipseta i naponske jedinice.Tako da mi nije jasno o cemu pricas brate moj,elem na mojoj ploci je mnogo bolje(vodeno) hladjenje u poredjenju sa tim zalmanom 7700cu. ;)

Poslednja izmena:
Spacemaster: skoro sam siguran da prica o tome da zalman 7700CU nebi mogao da se montira na tu plocu iz razloga sto bi mu smetali bas ti hladnjaci za cipset i naponsku jedinicu.

Dark side: ima i za to resenja kupis zalman 9500Led i vozi misko (moze i tt bt ali koliko sam skontao po svim testovima 9500 se bolje pokazao na intelu).

Aryon: ako ces raditi sa 1 grafickom uzmi intel945, mada obzirom da sad dve 6600GT mozes kupiti za oko 200E nije greda ni o tome da razmislis o nforce4 sli intelu. Em jace od ostalih u tom cenovnom rangu em imas SLI (i estetski to lepo izgleda).

Nema je zato sto sam je ja uzeo za neke testove.

Ako si zainteresovan, javicu ti kada budem trebao da je vratim. A ako si jako zainteresovan, mogu da ti je i rezervisem.

Pozdrav
A ti si taj!!!!:D
Hvala lafe...javicu ti kad prodam moju p5wd2 pa fda uskochim.....mada neznam koja je verzija wd2-E jer je ona delux bila 260eu(jaikssss)

Vrh Dno