Šta je novo?

8rda+ i problem sa memorijom

• Začetnik teme Začetnik teme Vojkan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vojkan

Znamenit
Moderator
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poena
1,180
Ne znam dal da se smejem ili plačem 🙂
Elem, hyperx 333 1x256MB i 8rda+, memorija radi na default setovanjima (CL2, 2-5-2) i default voltaži (2.63V BIOS) do 182MHz, stabilno koliko i na 100MHz 🙂, ali već na 183 (!) memtest izbacuje hiljade grešaka (!!, bukvalno) i ne pomaže ni dizanje napona(!!!), ni obaranje tajminga.
Ima li neko neku ideju ili da komp dobije krila pa kroz prozor?

Bogami ovi novi jeftiniji HyperX moduli izgleda da nisu kao pre. Ja sam probao jedan DDR333 i nije hteo ni da cuje da radi 200 stegnuto, pa cak nije hteo ni 2.5 3-6-3 2T 1T sto moj ValueRAM podnosi bez problema na 200 MHz...

Što znači da je možda memorija krš? 🙁
De bre jeftina, dao sam 45€ za nju, mogao sam da uzmem 1.5 hynix DDR400 🙂
Al kako to da joj je granica 182MHz? Sve preko toga ne deluje normalno, kao da je pokvarena (svakih 0.1MB ima stotine grešaka).

Xexe, ipak nije krš 🙂
Premestio je u onaj slot najbliži CPU-u i sad veselo radi na 200 MHz CAS2 5-2-2 na 2.85V, dalje nisam ni probao.

Aj probaj sa 2 modula (ako mozes da nabavis na probu), posto me zanima kako se rda+ ponasa na vecim magistralama u dual chanelu, i to pogotovo sa tom memorijom.

WoyKhan je napisao(la):
Xexe, ipak nije krš 🙂
Premestio je u onaj slot najbliži CPU-u i sad veselo radi na 200 MHz CAS2 5-2-2 na 2.85V, dalje nisam ni probao.
Uvek se tako radi, mali veseljace :mrgreen:
Prvi do CPU-a... naucio sam sa KR-a 😉

Nego, sto nisi pitao ako ti vec nesto nije jasno... znas da sam ja bivsi EPoX-ov PR manager 😀

BTW, ako moze 5-2-2-2, onda moze i 3-2-2-2... provereno.
Sta dobijas time... necemo sada :beat:

MarkoS je napisao(la):
Aj probaj sa 2 modula (ako mozes da nabavis na probu), posto me zanima kako se rda+ ponasa na vecim magistralama u dual chanelu, i to pogotovo sa tom memorijom.
Koliko vecim? Samo da znas, sa serijskom 8RDA+ neces ici mnogo preko 200. Meni je svojevremeno sa jednim modulom isla do 215, a sa dva, kao i sa tri, do 205 MHz (potpuno "out of the box" ploca, bez ikakvog cackanja ili dodatnog hladjenja bilo cega... kada sam nabacio neki ventilator povrh NB-a, isla je do 210 - tada sa samo 2 modula, jer je treci u medjuvremenu dobio noge).

MarkoS je napisao(la):
Nemam nigde u blizini neku bolju memoriju 🙁 Sve neki hynix i ncp pc2100 i sl krševi 🙂
Al nemoj mnogo da se zaluđuješ tim dual channelom, poredim malo svoje rezultate (iz sandre) sa onima koji su u DCu, nekih 100MB/s manje, a to je na ~3GB/s zanemarivo.
Evo ti dobar link:
http://www.digit-life.com/articles2/nforce2-1vs2channels/index.html

CAR je napisao(la):
Uvek se tako radi, mali veseljace :mrgreen:
Prvi do CPU-a... naucio sam sa KR-a 😉
Pa ja čitao kako se na neforsu radi obrnuto pa reko da se ne pravim pametan i da uradim tako...

CAR je napisao(la):
Nego, sto nisi pitao ako ti vec nesto nije jasno... znas da sam ja bivsi EPoX-ov PR manager 😀
Zato što si sisa jer si mi uvalio ****** CPU 🙁 a i ne odgovaraš na mailove (pritis'o junski rok, a? 😛)

CAR je napisao(la):
BTW, ako moze 5-2-2-2, onda moze i 3-2-2-2... provereno.
Sta dobijas time... necemo sada :beat:
Nisam siguran jer me je restart posle 205MHz podešenih u BIOSu dočekao na 11*100 🙂 Al nisam imao vremena da se *****avam detaljnije oko toga...

I koliko si na kraju izgurao i koliko te Sandra pocasti? BTW mogao si za iste pare da uzmes TwinMOS DDR400.

Trenutno stojim na 200 (oko 2930 MB/s) jer se nerviram što ne umem da instaliram zvuk 🙂 A i CPU me zeza, na 11*182 radi na 1.65V na 10*200 neće ni na 1.75?!
Za taj TwinMOS nisam ni znao, a ovaj hyper je kao bolje prošao na onom testu na benchu... Vidiš da i on radi kao DDR400 🙂

WoyKhan je napisao(la):
Trenutno stojim na 200 (oko 2930 MB/s) jer se nerviram što ne umem da instaliram zvuk 🙂 A i CPU me zeza, na 11*182 radi na 1.65V na 10*200 neće ni na 1.75?!
Za taj TwinMOS nisam ni znao, a ovaj hyper je kao bolje prošao na onom testu na benchu... Vidiš da i on radi kao DDR400 🙂
Jesi li siguran da je do procesora?

Pa nego do čega je? Na 9.5*200 sve radi normalno...

Pricao sam vec slicno na tu temu ! Ja drzim 200x11 CL2 3-6-3 i imam po sandri 3050MB/s DC, e kada sam probao 210x10.5 nece da radi ne znam koliko da dignem napon sto procesoru sto memoriji. Ako stavim 210X10 radi bez problema. Na kraju sam provalio da je napajanje od 300W ipak nedovoljno. Kada sam stavio od 360W vec je radio na 210x10.5. Inace ovaj TwinMOS moze cca do 215MHz, na 220 dodje do Win-a i zakuca cak i na najlabavijim podesavanjim. Radi se o modelima sa M.Tec chipovima koji i nisu neki , sa TwinMOS ili WB su bolji.

Lukija je napisao(la):
Pricao sam vec slicno na tu temu ! Ja drzim 200x11 CL2 3-6-3 i imam po sandri 3050MB/s DC, e kada sam probao 210x10.5 nece da radi ne znam koliko da dignem napon sto procesoru sto memoriji. Ako stavim 210X10 radi bez problema. Na kraju sam provalio da je napajanje od 300W ipak nedovoljno. Kada sam stavio od 360W vec je radio na 210x10.5. Inace ovaj TwinMOS moze cca do 215MHz, na 220 dodje do Win-a i zakuca cak i na najlabavijim podesavanjim. Radi se o modelima sa M.Tec chipovima koji i nisu neki , sa TwinMOS ili WB su bolji.

Samo da napomenem da kod mene mnozilac 10.5 ne radi na KX7-333 sa XP1700+. Kada stavim 200x10.5 masina nece ni da bekne, a kada stavim 200x11 masina radi !? Na 9.5 ili 10 x 200 takodje radi tako da nije problem u necelobrojnim mnoziocima ili sl... Probacu i sa Bartonom 2500+...

Lukija je napisao(la):
Pricao sam vec slicno na tu temu ! Ja drzim 200x11 CL2 3-6-3 i imam po sandri 3050MB/s DC, e kada sam probao 210x10.5 nece da radi ne znam koliko da dignem napon sto procesoru sto memoriji. Ako stavim 210X10 radi bez problema. Na kraju sam provalio da je napajanje od 300W ipak nedovoljno. Kada sam stavio od 360W vec je radio na 210x10.5.
Pa nije mu valjda 300W malo???
Evo sad sam na 210MHz izmerio napone i isti su kao i dok sam imao duron i KT7A, 5.07 i 12.45 pod full load-om.
Koliko para je tvoj chief, a koliko DTK 400W? Jel tvoje dual fan?

Lukija je napisao(la):
Inace ovaj TwinMOS moze cca do 215MHz, na 220 dodje do Win-a i zakuca cak i na najlabavijim podesavanjim. Radi se o modelima sa M.Tec chipovima koji i nisu neki , sa TwinMOS ili WB su bolji.
Ovaj kingston radi trenutno na 210 CAS 2 6-2-2 na 2.85V, ipak je bolji od tog twinmosa...
To je nekih 3080/2880 po sandri...

Evo sad radi na 9.5*210 na 1.65V :mrgreen:
Jesu ovi kompjuteri čudo :mrgreen:

WoyKhan je napisao(la):
Sta ces kad su takvi ctp;
Nego, dokle moze ta memorija na ostrijim setovanjima a dokle na labavim?

WoyKhan je napisao(la):
Pa ja čitao kako se na neforsu radi obrnuto pa reko da se ne pravim pametan i da uradim tako...
Ma pusti ti sta pise, nego probaj sve slotove, pa vidi.

Pise i da na NF7-S ne moze sa tri DDR400 memorije, pa itekako moze.
BTW, aj' zvirni u EPoX-ovu knjizicu, pa vidi da l' i tamo isto to pise... jer sam i na 8RDA+ terao "triple channel", isto na 205.
WoyKhan je napisao(la):
Zato što si sisa jer si mi uvalio ****** CPU 🙁 a i ne odgovaraš na mailove (pritis'o junski rok, a? 😛)
Ma, stis'o rok, stis'o sezam... zatvorio slavinu, tj. istekla mi pretplata. Danas sam obnovio, pa se nakupilo dosta toga u inboxu.

Da napomenem jos jednom, CPU je STRASAN, a na mailove odgovaram pocev od sutra :mrgreen:

BTW, sto si editovao smajli? 8)
Onaj deo "jer si mi uvalio ****** CPU"... pre je iza toga isao :mrgreen: , a sad je 🙁 .

Sto, a? :beat: :mrgreen:

WoyKhan je napisao(la):
Nisam siguran jer me je restart posle 205MHz podešenih u BIOSu dočekao na 11*100 🙂
Jel' to istih onih 11x100 sto su te svojevremeno bunili? :beat:

Nisam uzeo Chieftec, ostao sam na 300W DTK i 200MHz FSB, ionako na manjem FSB-u imam bolje rezultate nego taj tvoj king_whatever. Abit je to. A sto se tice tajminga, mogu i CL2 3-3-3 ali to nista ne znaci na nForce.

WoyKhan je napisao(la):
Cudo... pfffff!!!!!
Nisu oni cudo, nego si ti neznalica! Prvo te "zeza" CPU (nesto te bre to konstantno zeza 😛 ), pa onda ne znas ni zvuk da "instaliras". Procitaj lepo Nebojsin post, vidi da li ce jos neko da te lepo posavetuje, pazari neko 600W napajanje, pa onda reci da je moj CPU los! :mrgreen:

BTW, kad ste vec otvorili temu napajanja, mogu samo da se nadovezem time da ima momenata (prilicno cesto... cim se predje 2.4 giga) kada meni ni ovih 400W nije dovoljno. Nije Kokos lud kad budzi dva napajanja...

Delimire, stavi 10.5x180 ili bilo sta drugo (samo da nije tih 200, koji ocito ne rade), pa da vidis kako radi 10.5 mnozilac. Desavalo se to i meni (valjda sa 9.5), sve zavisi od kombinacije mnozilac-FSB.

MarkoS je napisao(la):
Nego, dokle moze ta memorija na ostrijim setovanjima a dokle na labavim?
Ne znam tačno, kažem da radi na 210 CAS2 5-2-2 @ 2.85V, ne mogu sad da se *****avam sa tim jer mi je vrisnula particija od 30GB pa imam pametnija posla...
A i glupo je da testiram "limite" memorije na ploči koja nema dizanje napona čipseta (asinhrono me ne zanima).
Imaš na benchu test corsaira, twinmosa i hyperx-a, izgleda da ovaj modul radi otprilike kao taj sa testa.

CAR je napisao(la):
Ma pusti ti sta pise, nego probaj sve slotove, pa vidi.
E paz da ne menjam više, ovo mi je sasvim dovoljno 🙂

CAR je napisao(la):
BTW, aj' zvirni u EPoX-ovu knjizicu, pa vidi da l' i tamo isto to pise... jer sam i na 8RDA+ terao "triple channel", isto na 205.
triple slot a ne triple channel 🙂
Three 184-pin DDR DIMM sockets for 64-bit, Unbuffered, Single/Double-side and Non-ECC DDR-200/266/333/400 DIMMs
Znači može.

CAR je napisao(la):
Da napomenem jos jednom, CPU je STRASAN, a na mailove odgovaram pocev od sutra :mrgreen:
Biće on strašan za let kroz prozor...
Kako samo kod tebe u ploči strašan, a na 2 abita i jednom epoxu ni blizu tome?

CAR je napisao(la):
BTW, Jel' to istih onih 11x100 sto su te svojevremeno bunili? :beat:
? Kad su me bre bunili?

Lukija je napisao(la):
Nisam uzeo Chieftec, ostao sam na 300W DTK i 200MHz FSB, ionako na manjem FSB-u imam bolje rezultate nego taj tvoj king_whatever. Abit je to.
Nemaš 😛
I nije Abit to nego dva modula.

OK, predjem na 210x10, em imam brzi CPU em imam preko 3100MB/s em nisam uzeo jace napajanje -> imam 17" i 1152x864 u 100Hz , mislite o tome.

WoyKhan je napisao(la):
? Kad su me bre bunili?
Pa jesi li me pitao ranije sto ti vraca mnozilac na 11 (a pritom i FSB na 100 MHz) kad nesto "preteras" :beat: ...
WoyKhan je napisao(la):
triple slot a ne triple channel
Three 184-pin DDR DIMM sockets for 64-bit, Unbuffered, Single/Double-side and Non-ECC DDR-200/266/333/400 DIMMs
Znači može.
Sala, bre!!! :mrgreen:

OK, znaci u EPoX-ovom manualu nista tako ne pise... Ovde kod ABIT-a kaze "supports 3 DIMMs DDR 200/266/333 (Max. 3GB), 2 DIMM DDR 400 (Max. 2GB)".

Medjutim, pokazao sam im da malo grese :d
WoyKhan je napisao(la):
Biće on strašan za let kroz prozor...
Kako samo kod tebe u ploči strašan, a na 2 abita i jednom epoxu ni blizu tome?
Paaaaa, valjda imam dobru plocu... :beat:

OK, rek'o sam ti sta mozes da radis sa njim, nastavicemo u mailu.

I da se zna, nece biti nikakvog bacanja kroz prozor!!! :mrgreen:

CAR je napisao(la):
Pa jesi li me pitao ranije sto ti vraca mnozilac na 11 (a pritom i FSB na 100 MHz) kad nesto "preteras" :beat: ...
Vraćao mi se samo množilac na 11 i to ne zato što tako treba nego je to garant bio neki bug 🙂 Jer u BIOSu je i dalje pisalo 12 ili 12.5 ili šta već ali je on to čitao kao 11. Jedino rešenje je bilo ručno 11, save & exit, pa onda da namestim koji hoću.

CAR je napisao(la):
Paaaaa, valjda imam dobru plocu... :beat:
Jeste, a ove tri su loše? (pazi, dve od te tri su moje pa biraj reči 😛)
Ne bime čudilo da ta tvoja kanta krkne po 0.1V viši napon, pa onda i radi 😛 Zato se i greje CPU toliko :mrgreen:
Nego, ajd ti šalji mailove da ne spamujemo o'đe...

CAR je napisao(la):
OK, rek'o sam ti sta mozes da radis sa njim, nastavicemo u mailu.
Nema ga?

CAR je napisao(la):
I da se zna, nece biti nikakvog bacanja kroz prozor!!! :mrgreen:
Ma ne neće, tebe ću bre da bacim kroz prozor 🙂

Nazad
Vrh Dno