Šta je novo?

8800GTS mogući problem

evil_geko

Slavan
Učlanjen(a)
21.05.2007
Poena
310
Dakle kartica je nova, uzeta zajedno sa celom konfom, i imam jedan mali ali iritirajući problem...

Preblem je u menjanju tekstura, kada se približim malo nekom objektu, čoveku...neke teksture se izmennjaju.

Evo primera iz CoD4:

Iz daljine

Kada se približim

Zaokružio sam na prvoj slici delove na koje treba obratiti pažnju, dakle menjaju se samo tako ti objekti, puške i ljudi i to sve ovako nešto po malo, ništa drastično ali se opet mnogo primećuje.

Ovo se ne dešava u svim igrama, ne dešava se u Oblivionu, Bioshocku, Overlordu, The Witcheru...

A pojavljivalo se u Hitman Blood Money i to ovde samo ljudi, Vampire Bloodlines takođe samo ljudi, Crysisu po neko žbunje i kamenje a kod ljudi nema mada za Crysis nisam siguran...

Menjao sam drivere ali nema promena...

Evo još malo...

01

02

To sto ti se desava je normalno. na tim slikama se nije promenila samo textura vec i detaljnost samog modela. Povecala se slozenost geomerije. AKo bi sve vreme imao maximalu texturu i geometriju, a stajao daleko od objekta sta mislis kakva bi ti grafika trebala da potera bilo koju od danasnjih igara? Ja mislim da bi tako nesto dobili tek za 4-5 godina. Te fore sa texutrama se godinama uspesno koriste kako bi izvukli maximalno iz postojeceg hardvera. 😉

Pretpostavio sam da ovo možda i nije problem, zato napisah mogući...

Samo mi je bilo čudno što se tako blizu odjednom promene teksture, nekako sam očekivao da CoD4 i Crysis budu suviše prefektne.

Hvala na odgovoru.

Prvi put sam to lepo video u far cry. Moguce da pisci drajvera manipulisu daljinom na kojoj dolazi do povecanja detalja. Mislim da je nvidija primenila taj trik na gf3 u 3dmarku '01. Cuvena afera kad je otkriveno da voda samo u blizini obale izgleda kako treba.

***... Svi uzimaju NVidiu u usta kada je u pitanju varanje u driverima.. a opste je poznato da je ATI to prvi uradio i to dva puta pre nego sto je i NVidia pocela da budzi drivere. To je bilo 2001. u vreme 8500/GF3 kada je ATI smanjivao kvalitet textura i na taj nacin dobio veci FPS ali je zato IQ bio los.

http://findarticles.com/p/articles/mi_zdext/is_200306?pnum=2&opg=ziff42745

A sto se te "cuvene afere" tice, Futuremark je na kraju promenio svoju tvrdnju i doticni problem nazvao driver optimizacijom a ne cheat. Cak su i proznali da je 3dmark ne-optimizovani direct3d test.

@evik_geko:
To sto ti smeta se zove LOD (Level Of Detail) i za to su odgovorni programeri igre. LOD je nacin da se u najboljem kvalitetu prikazu bliski objekti a objekti u daljini u manjem kvalitetu. Problem nastaje kada se objekat nalazi blizu te granice blizu-daleko pa se obekat u jednom trenutku vidi u boljem kvalitetu a u sledecem trenutku losije.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno