Šta je novo?

8800GT, problem sa kulerom...?

goranagf

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5950x / Dark Rock Pro
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC
RAM
Corsair Vengeance 4x16GB 3200Mhz
GPU
ASUS GeForce RTX 4070 DUAL OC
Storage
Samsung 980Pro/Kingston A2000/2x WD Red Plus
PSU
Phantex Revolt Pro 850W
Kućište
Ms Titan II Pro
Monitor
3x Dell P2317h
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S / MX Master 3s
Mobilni telefon
Samsung S20 Fe
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle, imam Point Of View 8800GT 512MB, ostatak konfiguracije je u profilu. Primjetio sam, evo vec treci put, dok sam u windows-u, dakle nista znacajno ne radim, kuler od jednom pocne da radi na 3200+ rpm,temperatura je prije toga bila kao i uvjek ~60°. Kada restartujem racunar, radi normalno... Sta bi mogao biti problem? Karta je do sad (preko 2 godine) radila bez ikakvih problem.

Skini neki program koji moze da kontrolise brzinu okretanja ventilatora (evga precision,riva tuner) i stavi sam broj obrtaja koji ti odgovara. Vidi da ocistis kartu od prasine posto se vremenom verovatno nakupilo pa i vent nemoze lepo d hladi.

Sto se tice prasine, redovno cistim kuciste, tako da nemam problema s tim.
Mislim da ce to sa nekim softverom biti zadnje rjesenje, mene vise zanima zasto mi se ovo desava. Btw, ako ogranicim rpm na npr 1600, sta onda dok igram nesto? Hocu li morati stalno manualno mjenjati brzinu?

Skini sa graficke kuler (ako znas sta radis, ako ne odnesi u servis), ocisti sve lepo od prasine(medicinski benzin,apoteka,100din) ko zna cega sve tu ima s obzirom na to da je koristis vec 2god. i naravno stavi dobru termalnu pastu.....i to bi trebalo biti to.:wave:

Skidao sam kuler sa graficke prije manje od 3 mjeseca, ocistio ga i podmazao, a cijelo kuciste, kao i graficku izduvavam bar jednom mjescesno.
Evo proslo je vec 3 dana da se nije nista desilo, radi bez problema...
Da je do prasine i otezanog hladjenja, prvenstveno bi se osjetilo na temparaturi, a ja od kako imam ovi kartu temperatura je uvjek ~60° ±2-3° (u windowsu).

Problem i dalje stoji, evo prije par minuta dok sam pregledavao forum, zavrti se na max, mislio sam izletice iz kucista :shock: 🙂
Prije par dana sam mjenajo maticnu plocu, ostaje mi jos da oborim sistem i da budem siguran da nije ni do ceg drugog osim same graficke...

Na nvidijinom forumu su se zalili ljudi na pregrevanje grafickih zbog zadnjih drivera. Probaj da stavis neki stariji driver (195 ili starije) i vidi sta se onda desava.

^ Znam, sve sam pregledao i znam da postoje drajveri koji su pravili problem sa hladjenjem. Imao sam taj drajver, pa sam se vratio na 196.21, moguce da je taj novi ostavio neki trag. Uskoro cu obarati sistem, pa cu vidjeti sta ce biti...

Imam slican problem sa mojom 8800gt (Palit)...Kad pokrenem neku igru, odjednom se kuler zavrti kao nezdrav, temperatura skoci sa 46-47 stepeni na oko 70 i posle par minuta se pojave sare po ekranu i komp se zamrzne...Nakon restarta, nekad vec na boot-screenu zabrljave slova i na logon-u se pojave nizovi vertikalnih linija ili opet sare...
Obicno komp izdrzi 5-10 nminuta tako a onda opet blokira...ne stignem ni da pokrenem neki test ili nesto...Ponekad popijem BSoD ali ne stignem ni da procitam poruku, za sekundu se razmrljavi ekran.
Kuler je ciscen od prasine...imao sam drivere 196-i-nesto...Uspeo sam da preinstaliram sistem (Win 7 x86) i instaliram starije (v191, jedino sam te imao) ali ista stvar...Sare po ekranu i zakucavanje. Nakon paljenja kompa, nakon sto se ohladi prethodno, procesor, memorija i napajanje su hladni ali je graficka (hladnjak na mem. cipovima) vrela, kao i (zanimljivo) hladnjak na NorthBridge-u maticne (Gigabyte P35-DS3)! Da nema vrelog NB-a, bio bih siguran da je graficka otisla u aut, ovako mi je sumnjivo...Hteo bih da budem siguran da problem nije u maticnoj, da ne bih kupovao novu graficku bez potrebe...Jos nisam stigao da od nekog pozajmim graficku da je isprobam kod mene i vidim kako ce raditi, i to mi je sada prvi prioritet.
U medjuvremenu, voleo bih da cujem vase misljenje, da li je grafila riknula ili je stvar komplikovanija? BTW, garancija na grafu je istekla pre 3 meseca, ***...

Sto se tice prasine, redovno cistim kuciste, tako da nemam problema s tim.
Mislim da ce to sa nekim softverom biti zadnje rjesenje, mene vise zanima zasto mi se ovo desava. Btw, ako ogranicim rpm na npr 1600, sta onda dok igram nesto? Hocu li morati stalno manualno mjenjati brzinu?

Ja tako radim. Namestio sam u Riva Tuner-u dva profila na mojoj GTX260: 25% (za idle - Win) i 40% (za load - igre). Namestio sam da pri ulasku u Win Riva namesti 25%. Kad ulazim u neku igru, desni click na ikonicu RT u taskbaru - Launcer - 40%.
Kad izadjem iz igre, ista stvar i namestim 25%.

Nije toliko cimanje, 2 clicka misem 🙂.

Naravno, ti sam proceni koliki je tebi procenat od max brzine kulera potreban, a da ti T graficke ne ode u nebesa. Kod 8800GT Palita, mislim da ti treba vise od 40% 🙂 (ako se dobro secam, ja sam drzao na 60%, imao sam 8800GT al ne Palit nego iChill).

Imam slican problem sa mojom 8800gt (Palit)...Kad pokrenem neku igru, odjednom se kuler zavrti kao nezdrav, temperatura skoci sa 46-47 stepeni na oko 70 i posle par minuta se pojave sare po ekranu i komp se zamrzne...Nakon restarta, nekad vec na boot-screenu zabrljave slova i na logon-u se pojave nizovi vertikalnih linija ili opet sare...
Obicno komp izdrzi 5-10 nminuta tako a onda opet blokira...ne stignem ni da pokrenem neki test ili nesto...Ponekad popijem BSoD ali ne stignem ni da procitam poruku, za sekundu se razmrljavi ekran.
Kuler je ciscen od prasine...imao sam drivere 196-i-nesto...Uspeo sam da preinstaliram sistem (Win 7 x86) i instaliram starije (v191, jedino sam te imao) ali ista stvar...Sare po ekranu i zakucavanje. Nakon paljenja kompa, nakon sto se ohladi prethodno, procesor, memorija i napajanje su hladni ali je graficka (hladnjak na mem. cipovima) vrela, kao i (zanimljivo) hladnjak na NorthBridge-u maticne (Gigabyte P35-DS3)! Da nema vrelog NB-a, bio bih siguran da je graficka otisla u aut, ovako mi je sumnjivo...Hteo bih da budem siguran da problem nije u maticnoj, da ne bih kupovao novu graficku bez potrebe...Jos nisam stigao da od nekog pozajmim graficku da je isprobam kod mene i vidim kako ce raditi, i to mi je sada prvi prioritet.
U medjuvremenu, voleo bih da cujem vase misljenje, da li je grafila riknula ili je stvar komplikovanija? BTW, garancija na grafu je istekla pre 3 meseca, ***...

Tebi je otisla memorija, dakle nije isti problem kao kod gorana 🙂.

Imam istu plocu, nisam primetio da se zagreva, tj. nemam problema oko toga,
Everest kaze 44C.
FSB je na 280MHz, napon na default, a napon NB-a je +0,1V. Procesor je na 3,5GHz.

Poslednja izmena:

Prvo, bitno je koji 196.xx driver imas, jer je 196.75 pravio probleme bas te vrste koje si opisao, problem sa temperaturom i spinovanjem kulera. Moje misljenje je da ti je graficka pocela odumirati, nazalost. Sto se tice temperature, kod mene je Point Of View single slot karta i kada igram nerijetko temp. ide preko 70°C cak i preko 80°C nekad, u windows-u je na oko 60°C konstantno i nikad nisam imao problema sa tim, sem sto me je u zadnje vrijeme poceo zezati kuler, ali mislim da je to bilo do drajvera, bez obzira sto sam se vratio na stariji, mislim da je onaj ostavio traga. Ja nebih vezivao temperature graicke i NB, ali opet mozda grijesim.
Moj ti je savjet da obrises trenutno drajver od graficke koji imas i da skines novi, pojavio se 197.13 pa da vidis sta ce biti.

Btw, sto se tice mog problema, prije nekoliko dana sam reinstalirao sistem i instalirao 197.13 drajver i za sada nema problema, a danas sam i rastavio kartu, zamjenio termo pastu, precistio kuler i temperatura je u windows-u pala za cijelih 6 stepeni. (isla je do 62°C sto me pocelo zabrinjavati, sad je na oko 56-57°C),)

Poslednja izmena:
@Seinfeld: Pretpostav5am da mislis na memoriju na 8800gt, ne na RAM?

Sto se drajvera tice, siguran sam da nisam imao 196.75 vec 196.30-i-neki. Takodje, uspeo sam da reinstaliram sistem i stavim starije drajvere...Jes' da nisu 197.13, ali, ako nista drugo, trebalo bi da ne pravi probleme. A posto ih i da5e ima, cini mi se da ipak nisu drajveri u pitanju vec kartica...

Nego, imate li neku ideju zbog cega se i NorthBridge greje kao blesav nakon samo 10 minuta rada, dok je CPU 'ladan k'o led? Mada, mislim da i to logicno, ako je memorija na grafickoj u autu...on je zaduzen za komunikaciju sa njom (ako se dobro razumem u to). Strah me je da cu p5unuti kintu za novu grafiku i posle utvrditi da problem nije u njoj... :crash:

I ne mogu da verujem da jos nisam navatao nikog da mo pozajmi graficku za proveru! Jedan drugar cak i nema graficku...igra samo WoW na intergusi, pa mu i ne treba :wall:

Svi ti fabricki kuleri su napravljeni tako da jedno vreme "drze vodu". Kada crknu kompanija ne nudi nikakvo resenje osim kupovine nove graficke i tesko je naci adekvatnu zamenu.
A tek trikovi u drajverima za podesavanje brzine obrtaja.
Iskreno, najbolje resenje je uzeti neki drugi kuler (ja sam morao za moju 8800gt). Em je temperatura mnogo niza, em nema problema sa velikim brojem obrtaja tj. bukom.

Pa mogla bi vrelina grafike da zagreva i čipset.

Da ponovo ne otvaram drugu temu, pitanje u vezi iste karte sa prvog posta:
prije svega, ono sto se desvalo da kuler zakucava na max to je bilo do dajvera, onaj falsh sto je izbacila nVidia...
eh sad, kolika je normalna temperatura u "leru" za ovu kartu, nerijetko mi u windowsu ide do 63°,da to nije malo vise nego sto treba, a prije 15-ak dana sam je generalno precistio i izduvao od prasine...
Sta mi je raditi, dali se isplati mjenjati kuler, u tom slucaju za koji, ili nesto drugo?

Poslednja izmena:
^^
Ako ti je u sobi 25C to je manje vishe normalna temperatura...

^^
Ako ti je u sobi 25C to je manje vishe normalna temperatura...
Pa u sustini jeste toliko, evo sad gledam, temp je 58, dok je neki dan kad je vani bilo oko 30, temp rasla do 63. Dakle da ne diram za sad nista...,)

Nazad
Vrh Dno