Šta je novo?

8500GT i problem sa novijim Nvidia drajverima 186+

Neril

Cenjen
Učlanjen(a)
19.06.2009
Poena
151
Ploca MS-7369 - Plocha link
Processor - AMD Athlon 64x2 dual-core 4200+
Gradicka karta - Gigabyte Nvidia 8500GT
Memorija kingston na 2gb i ostalo ne znam toliko detaljno na zalost .
OS Windows XP SP3

Bas sam uboo prvi post sa problemom odmah :p
Da nastavim , nisam neki preterani expert za racunare ali umem da se snadjem kad zatreba kao i svi , kad zaskripi najbolje odraditi sam (uz malu pomoc naravno) .
Medjutim ovo ne mogu da prokljuvim sam , treba mi debela pomoc .

Skinem Prototype , ajd igra mi se pa da vidim na sta lici . OK je za takav tip igre . I onda se pojavi onaj famozni bag kada nece da loadira , doduse ne meni nego mom burazu koji se ne skida sa nje . Pise da treba apdejtovati sve bla bla truc , standardno , uvek je apdejt kriv . Samo sto sam kasnio mesec dana najnovijim apdejtom (imao sam 185 verziju drajvera)... Uradim to .
Napredak u grafici je primetan bio . Ali , posle nekog vremena ispikselishe mi se monitor , neke zelene kockice se pojave po ekranu , ukoci ga totalno da mora restart nakon toga ili jednostacno ostane tako zelenkasto pegav . To neko vreme varira , neki put radi ceo dan bez problema (ako se ne pali igrica) neki put 2 min posle paljenja windowsa , znaci totalni random . Kontam , mozdaa da je do pregrejavanja , otvorim kuciste i ocistim ga (redovno ga cistim svaka 2-3 meseca bar jedanput) i upalim komp tako otvoren sa jedne strane dok drzim baterijsku ka kuleru graficke . Kuler na grafickoj ne radi pri paljenju XPa pa sam se uplasio da nije riknuo medjutim kada sam upalio Prototype vrti ga normalno . Ali igra pozeleni kada je upalim , tj. sto je crveno je zeleno na neki nacin , ma sve boje pokusaju da imitiraju dugu .
Obrisem drajvere (znaci instalirane 186 WHQL) i instaliram najnovije ponovo , na kraju instalacije mi se ponovo takve pixel kockice pojavile i zablokirao se racunar (ali ove su bile braon sada) . Restart , radi neko vreme as usual , dok ne prestane da radi . Problem ostade .

Otisao sam na net i pogledao da li neko ima slican problem i ima dosta ljudi (sa istom karticom ili 8800...znam da je losa ova moja) koji su se zalili na drajvere novije . Medjutim , video sam jedan post sa totalno istim problemom ali neodgovoren na zalost , ista kartica gigabyte 8500gt . Neko je napisao da je nosio karticu kod drugara , odradio taj apdejt na svom kompu pa na njegovom i opet isto . Mozda se nesto njemu zeznulo drugo nemam pojma , necu da sumnjam bezveze na najgore posto je neodgovoreno ali mora da postoji razlog za ovo i resenje neko .
Kupio sam nov monitor SAMSUNG 943NW dan pre toga , sumnjao sam da je do njega ali ne bi radilo uopste da je riknula graficka zar ne ? Uostalom , na proslom nekom Siemens prastarom monitoru nisam radio apdejt .
Imam ESET apdejtovan redovno , SpyBot , Spyware Doctor itd , proveravam win (ko ne bi kad ima burazera koji radi po svom i skida sta hoce) . Nista od addwarea malwarea ili virusa .
Video sam da postoji neki program za totalno brisanje svih drajvera NVIDIA i ATI ali ga nisam probao jos jer nisam u Beogradu trenutno ali bicu za koji dan . Ali placa se i skidanje , bar sa tog sajta , nemam link kod sebe sad :/ . Brat je za to vreme doduse obrisao sve drajvere i radi mu super ali naravno bez drajvera novijih ne tako brzo . Probao je da instalira bilo koje , i starije pre 185 ali nece , isti problem se pojavi .

Izvinjavam se zbog poduzeg posta i malo nerazumljivog . Ukratko od kada sam apdejtovao to se desilo , pixeluje boje i ukoci naglo kad mu se cefne , add remove ne pomaze ni reinstaliranje sa drajverima , brisao sam registar sa cccleanerom i jedino taj neki dodatni program koji sam naveo gore nisam probao jos . Nije mi frka da instaliram Win ponovo ali me mrzi ako nista nece da resi , bacanje vremena ako cu se vratiti na pocetak .
Ima li neko da mu se desila ovakva stvar zanima me , da nisam jedini baksuz . I ako ima resenje neko isprobano i provereno ili savet , bilo sta ce pomoci .
Palo mi je na pamet da menjam karticu za neku drugu , video sam post za graficke do 100e pa cu pogledati tamo , imam nekih 100-110 evrica u steku . A verovatno i kuler neki dodatni za kuciste , neka ideja koji model (da bude do 2500din) ? I da li ce to promeniti nesto bitno , posto to do sada nisam radio (nikad nisam dodavao kulere u kucistu) .

Kompjuter je kupio moj cale pre godinu dana skoro , nisam bio u toku tada kada se razmisljalo o komponentama :)
Nadam se da sam potrefio deo foruma , ipak se radi o grafickoj i drajverima .

Prvo, ta graficka je verovatno slaba za tu igru. Zeleni pixeli i kockice su zbog graficke karte. Ili je crkla ili ce ubrzo da crkne ili se memorija na graf. pregreva. Pokusajte da smanjite rezoluciju i efekte pa proverite da li ima promena.

Ok probacu kada se vratim u Beograd za par dana , hvala !
Ali definitivno cu da je menjam za neku drugu graficku .
Mada , pre novih drajvera radilo je bez problema . Ne mislim samo na Protoype . Doduse jeste u readmeu igre pisalo da se ne povecava rezolucija odredjena i za koje kartice koliko mogu da podnesu sto i jesam podesio (1024x768 pise da moze da podrzi moja graficka)

Probao . Medjutim morao sam da instaliram drajvere , ajd radi kao duze ali opet mi zakoci racunar posle nekog vremenskog perioda , duzeg doduse ovaj put .
Kada nema nijedan drajver sve radi super , cim instaliram drajvere to je to . Nisam merio temperaturu preko dodatnog programa u winu , zaboravio na to , ali sam drzao otvoreno kuciste i recimo da me je prst boleo koliko se zagrejala kada sam je takao .
Izem im karticu...sutra idem da uzmem Ati 4770 i gotovo .

Recimo da je ova kartica ziva jos uvek , da li bi izdrzala rad na drugom i starijem racunaru koji ne bi mogao da gure jace stvari ili igrice ? Imam ideju kome da je dam samo ne bih ako ce mu riknuti ubrzo . Pretpostavljam da se ne bi grejala previse i ne bi blokirala rad ?
Mada ako instalira drajvere ko zna ...

ako je ta 8500gt pasivno hladjena verovatno ti se pregreva. mogao bi da uzmesh neki ventilator pa da stavish da duva preko hladnjaka na grafici. ne znam koliko imash mesta u kucishtu za tako neshto al vredelo bi probati

edit: i kakav bre kuler za kucishte od 2500 din ? nemoj to.. nisi rekao koje kucishte imash uopshte tj da li ima mesta za neke 12cm venotove..

Poslednja izmena:
Imas garanciju? Posto si napisao da ima manje od godinu dana, svaka shupa od prodavnice bi trebalo da daje makar godinu dana garancije...

Nisam iz Beograda , studiram ovde . A komp je kupljen preko nekog prijatelja koji se bavi prodajom tako da ... da prebacujem ceo racunar , bezveze mi je , ako vec imam para za bolju graficku . Osim toga nemam papire od garancije kod mene (nisu mi ni drajvere dali sve osim za maticnu i to na hddu , ostalo sam skinuo sve >.< ) , ne bi bila frka posto se znaju cale i taj lik ali prebacivanje ... 1h ipo voznje pa da cekam pa dok se vratim za Beograd jos toliko pa dok dodjem . Necu da racunam vreme .

Pardon , moja greska za cene kulera . Lupio sam i to veoma lose :D
Nasao sam cenovnik na IT svetu , stavicu jedan bar u kuciste (svideo mi se Noctua npr.) dodatni da mi luftira koliko toliko , ima mesta bar za 2 pozadi . Kuciste mi je ATX , trazim po netu al ga ne nadjoh . Crno kao kutija bez ikakvih otvora (osim pozadi naravno) , da se sto bolje ustedi lol . Ako nadjem stavicu link .
A nasao sam i dosta tutoriala ovde na forumu za menjanje kulera i rasklapanje kompa , posluzice super :)

Ipak je pregrejavnje bilo u pitanju , cim sam poterao igru je pocelo da se greje u kucistu nenormalno (8500GT ima mali kuler pored pasivnog hladjenja koji joj nista ne znaci kad pretera) . Ali kartica nije vrisnula , sto je plus jer imam kome da je dam :) ...bar se nadam jer je radila bez paljenja neceg "jaceg"...

Otisao sam jedan dan i kupio ATI karticu , jedan vent dodatni radi reda cisto (izem im shrafove koji idu uz njega...) i skontao da mi je napajanje slabo za graficku , 420w koje imam kao default , i ajd mislim se dal da ga kupim isti dan ili ne... I na kraju se iscimam usput , uzmem LC-Power Silent Giant 550w napajanje . Medjutim nisam ga prikacio jos a ni karticu , ostavio sam sve po strani pa reko da upalim komp da pogledam na netu nesto zacas . Da stvar bude najsmesnija , nisam mogao da upalim komp . Napajanje krenulo da tandrchi nekako cudno i kuler poludeo , posle toga puf nece da ga upali . Upaljeno zeleno svetlo samo ali kuciste i monitor ni da krenu sa radom . Lol hahahaha ... ha ha .
Znaci da nisam otisao da kupim i napajanje bilo bi zanimljivo isprobavati mogucnosti graficke nove . Spojio sam sve posle i sad pici komp ko zmaj :) (ne greje se preterano a i ne cuje se tj. cuje se manje nego pre , cak i sa Prototypom upaljenim max detaljima)

Tako da hvala na pomoci i prethodnim savetima .
I guess this topic is solved/closed now ?

Vrh Dno