Šta je novo?

802.11N - realno ostvarive brzine?

Vuk

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.02.2002
Poena
720
Zamolio bih korisnike wifi mreza po 802.11N standardu da navedu kolike realne transfere ostvaruju u MB/s (ne mbps). Pozeljno je i da se navede koriscena oprema i udaljenost uredjaja (sa preprekama ili bez).

Poslednja izmena:
Imam TP-Link TL-WR841N router i 2xTL-WN821N (USB Wifi adapter). Udaljenost 1,5m i 4m od rutera, prepreke su orman i zid. Brzine transfera idu do 6MB/s (max koji sam izvukao, mereno sa Total Commander-om), najčešće je oko 3-4MB/s, između ova dva računara. Kada sam povezao još jedan komp na Ethernet port, brzina transfera između tog kompa i jednog koji je bio nakačen na WiFi je bila oko 8MB/s.

7-8MB ovislink ruter sa Ralink chipom-Asus laptop sa atheros chipom.
10-11MB isti ruter - MSI laptop sa ralink chipom.

Ako odem u najdalji deo stana, recimo 10 metara i 2 zida onda padne na oko 3MB u oba slucaja.

Zanimljivo, ja imam TL-WR941ND i TL-W851N PCI karticu i sa njima ostvarujem solidno nize brzine iako nema vecih prepreka izmedju rutera i racunara (skica u prilogu). Jedan racunar je nakacen LAN kablom na ruter a drugi je preko te 851N i brzina u smeru LAN>WLAN (koji mi je bitniji) je oko 5 MB/s a u smeru WLAN>LAN oko 7 MB/s. Sto je jos gore dokupio sam TL-W951N PCI karticu koja ima tri antene i trebala bi da bude bolja u kombinaciji sa 941N ruterom ali mi je sa njom protok bar duplo sporiji, skoro kao po G standardu.
Moguce je da u prostoriji postoji dosta smetnji od okolnih mreza mada sam skenirajuci etar ispitao stanje i svoju mrezu stavio na 13 kanal koji niko u okruzenju ne koristi.

Neki predlog za poboljsanje postojecih brzina?

Prilozi

• ruter-wifi.jpg
    ruter-wifi.jpg
    14.3 KB · Pregleda: 67
Meni je neverovatno da na istom ruteru imam znacajnu razliku u brzinama ka 2 laptopa sa razlicitim wireless karticama. Iz mog slucaja se moze prepostaviti da ako su isti chipovi u ruteru i wireless kartici..ima nekog boljitka. Mozda slucajnost. Mozda je do tvog TPLinka... Moj Ovislink ima 3 antene ali sumnjam da to ima ikakvog uticaja kada je sve u istoj sobi.

Inace, zivim u visokoj zgradi gde su svi spoljni zidovi a i neki unutrasnji od armiranog betona. Da li je to bolje ili gore za prenos podataka unutar iste sobe...ne znam.
One cifre su date za smer desktop povezan lan kablom>laptop povezan wirelessom.

Kod mene su i ruter i wifi kartice sa Atheros cipsetom a takodje zivim u betonskom soliteru. Ono sto me nervira je sto je kod smera kod koga mi je bitna brzina prenosa tj. desktop LAN > desktop WLAN protok ne ide brze od 5 MB/s dok u suprotnom smeru ide bez problema i preko 7MB/s

Ja sam kod sebe u stanu podesio sve na sledeći način. Dlink 635 N+G u dnevnoj sobi, stoni računar u spavaćoj sobi na airlive N i lap top na G komsija pored stan (zid nas deli ) stoni PC N.
Kada nakačim lap top kablom na router i šaljem filove sa stonog ide oko 3 MB , takodje i u obrnutom smeru, kada ide preko wifi na G ona je oko 1 MB,

Stoni računar i komsijim računar N oba dolazi do 5-6 Max. Sa mog kompa filmove gleda opušteno.

Neki predlog za poboljsanje postojecih brzina?[/QUOTE]

@Vuk
da se ne ljutis znam da si veliki ljubitelj TP Linka ali od te dve PCI kartice i ne mozes vise da ocekujes moja preporuka za poboljsanje brzine bi bila Linksys WMP 300N kartica.ako te zanima gde ima povoljno da se kupi javi se na PM :wave:

VAWireless Community mreza, MikroTik na dve strane, link u 802.11n standardu, nstreme sa wds-om sa best fit framer-om i limitom na 3000, efektivnih 190Mb/s u send/receive modu dok u full duplexu 85/90Mb/s. Klijenti na jednom AP-u u N standardu imaju oko 70Mb/s plafon, oko 8MB/s download preko DC++ u lokalnoj mrezi. Sve ovo govorim vezano za 5GHz-n.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Kod mene brzina i stabilnost transfera nije ni blizu onoj sa linka koji si postavio, ne radi se o istom ruteru i kartici pa ni poredjenje nije adekvatno. Kao sto sam i naveo moje brzine variraju od 40-55Mbps ali bez znacajnijih padova i prekida u transferu.
Sa druge strane cena Tp-Linkovih rutera jasno govori o njihovom (ne)kvalitetu ali ono sto je meni vrlo bitno je da tako jeftin ruter ima veoma upotrebljiv IP QoS bez koga vise ne mogu da zamislim istovremeno koriscenje dl-a i surfa, youtube i sl. Takav QoS, nisam video u toj cenovnoj kategoriji (osim na MikroTik-u koji je dosta napredniji od svega pomenutog)

U mom slucaju je glavni problem Tp-Link 851N wifi kartica koja ne moze da postigne vece brzine, sa drugarovim Sony Vaio lap topom i N wifi karticom sam postigao bolje rezultate, nesto vise od 10MB/s u oba pravca.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno