Knight_rider je napisao(la):Čekajte, ja sam pomalo (malo više) neobavešten, ali te ploče na 78 rpm su takozvane ploče sa normalnom brazdom?
Meni se učinilo da smo imali jedan Studer gramofon u studiju lokalnog radija koji je podržavao normalke...Samo ga je radijski narod "raščerečio"...
mmilovan je napisao(la):Probacu to da ucinim u postu koji ce uslediti uskoro. Ima mnogo tehnickih detalja koji su presudni za dobar zvuk sa ovih ploca koje, uostalom, (uz ogradu: ako su ocuvane) zvuce mnogo bolje nego sto se to cesto misli.
Boskovic je napisao(la):Jedva chekam. Mogao bi napisat i detaljne karakteristike ploche kao medijuma. Prije svega mislim na tretman bas regiona.
Bahati [SiD] je napisao(la):a jel zna neko kol'ko bi bilo komplikovano i skupo kod nas napraviti neku manju seriju ploca? sve imam u glavi ogromnu halu sa ogromnim masinama u kojima je pgp presovao svoja izdanja, a sada se na njima skuplja prasina, pa bi to nekako da iskoristim.![]()
mmilovan je napisao(la):Načuo sam (neprovereno) da je PGP prodao (ili ih čak pobacao) :S: sve svoje mašine za vinilne ploče za bud-zašto u dekadi 1990-2000. Da stvar bude gora, prodao/rashodovao je state-of-the-art Neumann-ov rezač koji je imao. Prema rečima nekih ljudi bio je to najbolji rezač ploča u svetu i postojala su dva ili tri primerka takvih u svetu.
Daj Bože da nije tako. :wall:
mmilovan je napisao(la):Načuo sam (neprovereno) da je PGP prodao (ili ih čak pobacao) :S: sve svoje mašine za vinilne ploče za bud-zašto u dekadi 1990-2000. Da stvar bude gora, prodao/rashodovao je state-of-the-art Neumann-ov rezač koji je imao. Prema rečima nekih ljudi bio je to najbolji rezač ploča u svetu i postojala su dva ili tri primerka takvih u svetu.
testthenext je napisao(la):Dajte ljudi, nemojte da sanjate!!! Jel vi imate uopste ideju koliko kosta odrzavanje, klimatizacija i ostalo jedne takve hale. Sta mislite da bi mogli da snimate na ploce danas?? Koja izdanja? Leontinu, ili Zeljka Samardzica??? Pa svako ko iole nesto vredi (citaj moze da proda vise od 150 CD-ova) danas trci u City Records! Uostalom, evo Vam spisak izdanja PGP RTS-a za 2005.
.....
Linijice sa CD-om za masu kostaju vec od par hiljada dinara i ko ce vise da se bakce plocama. Svi manje vise skidate MP3 i bas bi ste placali audiofilska izdanja ploca neke nenormalne cifre, a sve to imate na CD-u remasterovano, digitalizovano i ostalo.
Uostalom, ploce su se oduvek masterovale sa 1" (a ranije i sirih) trakasa, koji nose referentni snimak i ploca naravno ne moze da bude bolja od tog snimka, a kad se uradi remaster na CD, dobija se mnogo bolji snimak nego sto je ploca ikada mogla da pruzi. I, za reprodukciju koja je do nogu (ne do ramena) CD-u, mora se imati zvucnica koja kosta mnogo i mislim da je ne samo van domasaja vecine audiofila u srbiji, vec je i potpuno neracionalna kupovina.
A o trajnosti ploca, dovoljno je reci samo ovo. Kao mehanicki medij, kod koga se reprodukcija postize prenosenjem vibracija sa neravne brazde ploce na iglu, podlozna je naravno trenju ige o PVC i pri tom se PVC trosi. I to, sto jeftinija igla, to vece habanje ploce...
Sto se gramofona tice, imam Technics 1210 MkII koji cuvam jer imam gomilu (nazalost bezvrednih ploca, obzirom da sam sve davno skinuo u MP3 formatu) i neki stari na 78 obrtaja (ima i sve ostale brzine) samo nema zvucnicu (iglu) ali ako nekome bas treba, mogu da mu pozajmim, al' mora da vrati![]()
Dobro snimljen materijal bolje zvuchi na dobro odradjenoj plochi , nego da CD-u !!! Tacka !!!!testthenext je napisao(la):Uostalom, ploce su se oduvek masterovale sa 1" (a ranije i sirih) trakasa, koji nose referentni snimak i ploca naravno ne moze da bude bolja od tog snimka, a kad se uradi remaster na CD, dobija se mnogo bolji snimak nego sto je ploca ikada mogla da pruzi. I, za reprodukciju koja je do nogu (ne do ramena) CD-u, mora se imati zvucnica koja kosta mnogo i mislim da je ne samo van domasaja vecine audiofila u srbiji, vec je i potpuno neracionalna kupovina.
Bata je napisao(la):Dobro snimljen materijal bolje zvuchi na dobro odradjenoj plochi , nego da CD-u !!! Tacka !!!!
U potpunosti se slazem, posto se i sad prave lampaska pojacala za audiofile, zvuk sa ploce je topliji od CD-a, nedavno sam i ja prebacivao neke stare singlerice na cd, al bez obrade, znaci samo gramofon (belt driven), predpojacalo, pa na line in Audigy 2 i u sound forge, znaci laicki, al verovali ili ne, zvuk je toliko slican gramofonu da nisam verovao, naravno namerno nisam obradjivao jer sam hteo da se cuje i sum i pucketanje sa ploce, kad sam pustio pesmu sa tog CD-a na playeru i vinil uporedo (jedan kanal vinil, drugi cd) cuje se mala razlika, al zanemarljivo, zvuk je malko metalniji na cd-u, ali ja sam zadovoljan i svidja mi se sum gramofonske ploce iz 70-tih 20-tog veka na cd-u iz 21veka uz jako malo gubitka, mada cd se nije izborio sa nekim frekvencijama, koje vinil i dalje reprodukuje.mmilovan je napisao(la):Sa analognim zvukom ništa nije gotovo. :d
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari