Šta je novo?

7800x3d PBO2 podesavanja

Aleksandar1987

Poštovan
Učlanjen(a)
22.01.2017
Poena
55
Pozdrav, moze li neko do detalja da mi pomogne oko podesavanja PBO-a u biosu do detalja. Nekako mi se cini kako god da podesim jako slicne brojeve dobijem. Zeleo bih da stavim da temperatura bude max 78C, a da izvucem max performanse.

Stavi PBO na Advanced, pa umesto 85000 za PPT spusti na 75000 recimo i vidi koliko će se situacija promeniti. Pored toga poigraj se sa Curve Optimizerom. Ako te mrzi da tražiš posebno za svako jezgro, kreni sa All Cores Negative i stavi 10 vrednost. Testiraj i vidi stabilnost i postepeno povećavaj broj. Time ćeš dobijati veći boost.

Koliko stepeni sada imaš u loadu da ti smeta? Taj procesor ne bi smeo puno da se greje, ima nisku default potrošnju.

Meni na default ide na 89 lagano pri full load-u. Za hladjenje koristim Noctua NH-U12A.

Probaj ovo što sam ti napisao.

I dalje nije to to. Nikako da dotakne 4.8Ghz. Kako uopste da testiram za svaki core, sta treba da pratim kad pokrenem cinebench?

Prilozi

• BoostTester.zip
    13.7 KB · Pregleda: 3
Pratio sam sad u task manageru, krece se uglavnom od 4.87 do 4.93. Par puta je pao ispod a najnizi je bio 4.60. Ja sad ne znam da li je prilikom testiranja ovo dobro? Koliko inace pri benchamrku treba da varira?

Batali task manager, koristi HWInfo. Mozes i u Cinebench da pokrenes single core test pa prati frekvencije u HWInfo

Interesuje me koji core treba da pratim? Vidim da opterecuje prva dva najvise.

Ostace ti zabelezena najveca frekvencija za bilo koji core u HWInfo, ne moras da pratis aktivno. Ali da, uglavnom prva dva jezgra se opterecuju u Cinebench.

Da li je ok da kada pokrenem multi core test, frekvencije budu manje? I da li je ok da variraju?

Da, pogledaj onaj link sto sam ostavio.

@Aleksandar1987
Koju ploču imaš.
Mogu ti dati savete za BIOS.
Moj 7700X , 1 i 4 jezgro 5657 MHz. Sva ostala na 5607 MHz. U mirovanju temperatura 32C-34C.
Prime 95, sva jezgra 5401 MHz. Tempoeratura 66C - 68C.
Nisam koristio AI i CO. To pravi probleme sa stabilnošću rada računara.

Šaljem dokaz.

Clock_OCCT-241024-062653.pngClock_Prime95-OCCT-241024-070107.pngClock_Prime95-OCCT-241024-070108.pngVoltaža_prime95_OCCT-241024-071906.pngClock_OCCT-241024-062653.pngClock_Prime95-OCCT-241024-070107.pngClock_Prime95-OCCT-241024-070108.pngVoltaža_prime95_OCCT-241024-071906.png

Nešto su to mnogo niske temperature za tu frekvenciju. Moj 7700 ide do 85°, pod punim opterećenjem, na ~5,2GHz all core sa 420mm AIO. Skoro 20 stepeni razlike je malo previše, a još je i veća frekvencija.
Napon deluje nisko za 5,4GHz.
Jedino ako je ekstra niska ambijentalna temperatura, jer su i idle temperature dosta niske.

@danilo989
Znam. To je u stanju mirovanja. U pikovima mirovanja dobaci do 5657 MHz.
Ali u Prime95, sva jezgra rade na 5401 MHz - 5431 MHz. pri 1,105 V i 66 C -68 C.
Slično je i kod CB24, kada sva jezgra rade isto na 5350 MHz - 5400 MHz.
Nisam hteo da ručno klokujem i da sva jezgra stalno rade u mirovanju koliko mogu.
Dovoljno je i tih 4480 MHz, pri 1% opterećenja, i pri 0,885 V i 32 C - 33 C.
Nikada se nije restartovao sam od sebe, jer mu napon nije nikada pao ispod 0,800 V.
Otvoriti web stranicu, Word, Excel, ili neki crtež u SolidWorks-u, ne zahteva 5657 MHz. Dovoljno je i tih 4480 MHz.
Bitno je da je stabilan, i kad treba, odradi posao na većem kloku.
Znaš i sam, (pratim tvoje komentare i vidim da imaš znanje), da se Ryzen ne klokuje, vać samo podešava da kad treba dobaci koliko može, ako ga BIOS i AGESA-e ne ograniče.
Moj 0613 BIOS to omogućava, i moja setovanja. Tu je AGESA 1.0.0.2. Sve AGESA-e posle 1.0.0.2 ograničavaju max. klok na 5500 MHZ. Probao i vratio se na 0613.

Znam. To je u stanju mirovanja.
Nije u mirovanju, ocitao sam sa slike gde je CPU opterecenje 99%, kolona za Max vrednost ocitanu. Mozda sam pogresno shvatio svrhu tvojih screenshotova iz OCCT?

Pitam posto je jedan od simptoma premalog napona prenizak Effective Clock pri opterecenju. Kao kad dajes gas u brzini a drzis malo i kvacilo :)

Poslednja izmena:
@dulenator

Imao sam i ja temperature 95 C dok nisam shvatio šta da radim i kako da setujem BIOS parametre. Kada sam shvatio da su novi BIOS-i uzrok problema, čitao sam forume, i slučajno pročitao da se review-i pišu sa ne limitiranim BIOS-om i AGESA-om, iz čista mira sam odlučio da instaliram prvi BIOS koji nije imao nikakvih opisa, jer sam sve ostale BIOS-e probao, pa ajde i njega. I to je bio pogodak. Taj BIOS je 0613 sa AGESA-om 1.0.0.2 koja nema ograničenja za 5500 MHz i limite za voltažu, a nema ni AI.
Onda sam počeo da učim i pratim forume koja setovanja da primenim. Kao i svi eksperimentisao sam sa CO, a nisam razumeo šta je CO i čemu služi. Računar je bio nestabilan i stalno se resetovao. Pojedina jezgra su "pucala" u Prime95, a temperatura je bila 93 C - 95 C.
Pogrešno je bilo i primeniti AI. Pogotovo EXPO setovanja.
Onda sam počeo da razmišljam i da radim kako ja mislim.
Tako sam došao do toga da imam ove vrednosti koje sam prikazao na slikama.
Za OCCT kažu da najtačnije prikazuje vrednosti. Ja tu ne mogu ništa da utičem.
Ako želiš, mogu ti reći šta sam radio pa pokušaj i ti sa mojim setovanjem parametara kod tebe. Možda uspeš da dobiješ vrednosti kao i ja. Jedino ograničenje je Chipset, AGESA i BIOS za tvoju ploču.
Ali bitno je da ti kažem moj pristup setovanju parametara, pa da vidimo šta ćeš dobiti.
Moja Noctua NH - D15S zaista radi posao. Tvoje 420 mm AIO mora još bolje da hladi procesor, i to neće biti problem.
Moja memorija je Kingston Renegade 6400 CL32 sa Hyunix A die i Single Side.
Nije komplikovano i brzo se radi. Javi mi se na Privatnu prepisku pa će mo preko mobilnog u razgovoru odmah brzo da uradimo setovanja. Vredi pokušati, ako želiš. Ništa ne gubiš.

@danilo989

Pogledao sam sve slike i nisam nigde video u Max koloni vrewdnost 99% koju pominješ. Ako ti nije teško, napiši na kojoj slici , koji parametar - tekst, da bih lakše pronašao i odgovorio.
Obzirom da nisam koristio CO, ja nemam problem sa niskim naponima, i svi naponi su preko 0,800 V u mirnom režimu (idle), i ne može doći da resetovanja računara ako padne ispod 0,800 V, što mi se dešavalo kada sam koristio CO. CO mi je lepo objasnio @CountMike u drugom thread-u, i tada sam shvatio čemu služi CO.
Čim stavim CO, bilo koju vrednost, max. klok se odmah "zakuca" na 5500 MHz. Čim ukinem CO, odmah dobijam ove vrednosti koje sam prikazao na OCCT slikama.
Prikazao sam vrednosti sa OCCT, jer kažu da najtačnije prikazuje vrednost. Nikakva posebna namera nije bila.

Dobro ti je ovo poređenje sa gasom. Nema koristi - povećane brzine-(kloka) osim bespotrebne potrošnje goriva. Jedina opasnost može biti ako naglo opustiš kvačilo a nisi sačekao da se smanji broj obrtaja.
Ja sam koristio "kick" sa gasom kada sam vozio Jeep Cherokee. Kad pritisnem papučicu do kraja, automatika prešaltuje i Jeep poleti. Veoma korisno i bitno kod preticanja.

OCCT pogura processor više nego CB jer gura svako jezgro pojedinačno dok CB ide na Effective clock.

Pogledao sam sve slike i nisam nigde video u Max koloni vrewdnost 99% koju pominješ. Ako ti nije teško, napiši na kojoj slici , koji parametar - tekst, da bih lakše pronašao i odgovorio
Na primer ova, vidi se da je procesor opterecen 99%, potrosnja 128W, temp ~70°C, u pozadini pretpostavljam da je Prime 95 jer se i slika tako zove :) Effective clock je 4.5-4.6 GHz

Clock_Prime95-OCCT-241024-070108.png

@danilo989
Moram da priznam da onda ne umem da ispravno tumačim i shvatim rezultate OCCT-a, i šta sam radio, misleći da sam "klokovao" procesor.
Procesor 7700X ima base clock 4500 MHz, i on je samo 100 - 200 MHz povećan pri max. opterećenju, efective clock. I to je rezultat celog mog truda oko želje da dobijem viši klok procesora.
Šta onda predstavljaju vrednosti 5657 MHz i 5607 MHz, koji su prikazani na slici.
AMD kaže da je to max. boost, koliko jezgra mogu da "dobace"- osciluju u nekom trenutku.
Kada rade pod punim opterećenjem, Prime95, onda sva jezgra rade 5431 MHz, a ne 4600-4800 MHz.
I ja sam uspeo da to omugućim setovanjem parametara u BIOS-u. Bez tih setovanja, nisam mogao da postignem tih 5431 MHz.

Ako bi radio na klasičan način klokovanje, ručno, BCLK x 45 ili 46, .... 55, pa koliko može, jer je procesor otključan, tada bi sva jezgra radila istim klokom, bez obzira na opterećenje, ako bi silikonska pločica to izdržala.
Tako mi sada radi Intel i7 920. Sva četri jezgra rade na ~3337 MHz u mirovanju.
Pod punim opterećenjem Prime95 klok je uvek isti 3337 MHz, samo je temperatura skočila na 60 C. i angažovanost procesora je 100%.

Vidi slike Intel i7 920.

Intel i7 920_OCCT-241025_Mirovanje.pngIntel i7 920_OCCT-241025-Prime95.png

Pogledaj moje vrednosti Core Clock i Core Effective clock kod Prime95 blend test na 5800X3D. HWInfo je ugradjen u OCCT, pa nam je program za merenje isti.

Screenshot 2024-10-25 164957.png

Prime95 i jos neke vrste opterecenja ne bi smele da imaju ikakvu razliku u Core clocks i Core Effective clocks. Na primer, gledajuci statistiku HWInfo tokom igranja neke igre, Effective clocks ce biti dosta nizi jer sama igra ne uposljuje toliko CPU iako je on spreman i "otkljucao" max mnozilac/boost (tj. max Core Clock u HWInfo).
Ovde imas pojasnjenje sta je Effective Clock ocitavanje https://www.hwinfo.com/forum/threads/effective-clock-vs-instant-discrete-clock.5958/

Jedan od razloga nizeg Effective Clock prilikom Prime95 i sl opterecenja, je clock stretching, pa izguglaj taj termin.

Efektivno, ti gubis na performansama u Prime95 ili sl programima u tom slucaju. Da li je problem, napon, temperatura (ili temp limit), jacina struje itd. mora da se utvrdi jer varira od slucaja do slucaja.

P.S kaze se silicijumska plocica, ne silikonska :)

Još jednostavnije objašnjenje za Effective Clock je da se ceo processr prikazuje kao da je single core. Microcode oderđuje koliko posla će biti povereno kojem jezgru i time njegovu frekvenciju koja vuče za sobom napon i jačinu struje. Savremeni OS pa i windows takođe mogu da odrede na kojem jezgru šta da radi (afinity) a može i ručno.

Za Ryzen 7xxx odnosno AM5 manuelni statičan all core OC radi bolji posao od PBO, provereno i dokazano, lično sam testirao na poviše primeraka, isti je slučaj i kod ostalih overklokera koje znam da su se igrali sa istim, a i neki veliki youtube kanali su isto rekli - primer AncientGaming koji već godinama radi odličan posao sa AMD hardverom, sa PBO gubite MT perfomanse.
Na 5xxx AM4 je bolji PBO.

Na 14.00 imate zaključak.

Poslednja izmena:
Poslušao sam sve savete koje ste dali, i rezultat me je iznenadio, ali sam još uvek nesiguran, šta sam dobio.
Šaljem slike, jer nisam siguran da ih ispravno razumem.
Da li se nešto promenilo, i da li sam nešto dobio? Ja mislim da jesam.
Primetio sam da je računar sada mnogo "odzivniji" - snapy, što mi prija. Sve se odmah otvara, i komotno je za rad. Optički internet je 1000 Mbs download/500 Mbs upload. Koristim Zlatni Box 4 od MTS-a. Košta, ali negde moraš "baciti" novac.

Dugo sam bio "protivnik" CO. Kada sam pročitao link što je @danilo989 poslao, pitao sam se, ako se CO toliko savetuje i koristi, nisam ja toliko pametan da to odbacujem. Moguće je da sam nešto ranije grešio, ili nisam dobro razumeo. I po savetu iz linka, stavio sam CO -15 All Cores. @danilo989 me je na to upozorio, kada je napisao: "Efektivno, ti gubis na performansama u Prime95 ili sl programima u tom slucaju. Da li je problem, napon, temperatura (ili temp limit), jacina struje itd. mora da se utvrdi jer varira od slucaja do slucaja."
Izgleda da je napon bio problem, jer nije bilo dinamičke korekcije napona, kako je prethodno @CountMike objasnio. Sada je sa CO -15 to urađeno.
Izgleda da sam dobio odličan primerak procesora.
Takođe, povećao sam BCLK na 101,250, da bih amortizovao fluktuacije napona i imao UVEK BCLK 101 MHz. To sam uradio zato što sam na slici video da je @danilo989 kod sebe stavio BCLK 102,2 MHz. I on je stavio 0,250 MHz za peglanje fluktuacija napona i uvek imao BCLK 102 MHz. Ako može @danolo989, mogu i ja.
Znači, jedine promene su CO -15 All cores i BCLK 101,250 MHz.
Prime95 je radio 55 minuta. Sva jezgra su radila.
Slike:

Idle_(CO-15_All Cores)-Posle Prime95.jpgPrime95_No AVX_(CO-15_All Cores).jpg

PS. @danilo989
Znam da se radi o silicijumu, ali kad sam čitao test sa linka koji je savetovao @danilo989, mozak je imao inerciju i napisao sam ono što je bilo u mozgu.
Vidi sliku:

Silicium ili silicon.jpg
U kometarima, za Effective klok, pročitao sam i ovo:

"The Effective frequency does not represent a particular real clock, but the average clock value where sleeping states do not contribute to clock.
Efektivna frekvencija ne predstavlja određeni stvarni klok, već prosečnu vrednost klok- u kojoj stanja spavanja ne doprinose klok-u.
So for example when a core is running: 800 MHz, 0 (sleep), 0 (sleep), 0 (sleep)
Tako, na primer, kada jezgro radi: 800 MHz, 0 (spavanje), 0 (spavanje), 0 (spavanje)
the average value (effective clock) is: (800 + 0 + 0 + 0) / 4 = 200 MHz
prosečna vrednost (efektivni klok) je: (800 + 0 + 0 + 0) / 4 = 200 MHz"

PS. @delbojmilioner
Obzirom da ne igram igrice, odustao sam od ručnog overklokinga, da sva jezgra stalno rade max. klokom.
Ja računar koristim 100% vremanena za "obične" stvari, Word, Excel, web, email, ... i po potrebi SolidWorks koji je Single Core program, Imati stalno sva jezgra na max. kloku, za mene nije od koristi, da bi ručno klokovao procesor.

Mislim da su ovi saveti korisni i za @Aleksandar1987 , koji je pokrenuo thread. Ja sam se samo uključio, sa pitanjima koja su mene mućila. Saveti koji važe za mene, važe i za njega.

Evo, i ja sam se vratio 3 BIOS verzije nazad, na poslednju koja nije za Zen5. odustao sam od clasičnog OC, jednostavno ne donosi puno a gnjavaža je. Trenutno opet samo pažljiva optimizacija pomoću PBO i nešto malo CO, koliko da izravni napon da ne skakuće mnogo. Memorija je takođe lepo optimizovana, 6400 Mts za 6200 MHZ Cl30. Temperatura ume da se popne na 85-87c ali samo pod benchmarkom. U igrama 65-70c.

Nazad
Vrh Dno