Poslušao sam sve savete koje ste dali, i rezultat me je iznenadio, ali sam još uvek nesiguran, šta sam dobio.
Šaljem slike, jer nisam siguran da ih ispravno razumem.
Da li se nešto promenilo, i da li sam nešto dobio? Ja mislim da jesam.
Primetio sam da je računar sada mnogo "odzivniji" - snapy, što mi prija. Sve se odmah otvara, i komotno je za rad. Optički internet je 1000 Mbs download/500 Mbs upload. Koristim Zlatni Box 4 od MTS-a. Košta, ali negde moraš "baciti" novac.
Dugo sam bio "protivnik" CO. Kada sam pročitao link što je
@danilo989 poslao, pitao sam se, ako se CO toliko savetuje i koristi, nisam ja toliko pametan da to odbacujem. Moguće je da sam nešto ranije grešio, ili nisam dobro razumeo. I po savetu iz linka, stavio sam CO -15 All Cores.
@danilo989 me je na to upozorio, kada je napisao: "Efektivno, ti gubis na performansama u Prime95 ili sl programima u tom slucaju. Da li je problem, napon, temperatura (ili temp limit), jacina struje itd. mora da se utvrdi jer varira od slucaja do slucaja."
Izgleda da je napon bio problem, jer nije bilo dinamičke korekcije napona, kako je prethodno
@CountMike objasnio. Sada je sa CO -15 to urađeno.
Izgleda da sam dobio odličan primerak procesora.
Takođe, povećao sam BCLK na 101,250, da bih amortizovao fluktuacije napona i imao UVEK BCLK 101 MHz. To sam uradio zato što sam na slici video da je
@danilo989 kod sebe stavio BCLK 102,2 MHz. I on je stavio 0,250 MHz za peglanje fluktuacija napona i uvek imao BCLK 102 MHz. Ako može @danolo989, mogu i ja.
Znači, jedine promene su CO -15 All cores i BCLK 101,250 MHz.
Prime95 je radio 55 minuta. Sva jezgra su radila.
Slike:
PS.
@danilo989
Znam da se radi o silicijumu, ali kad sam čitao test sa linka koji je savetovao
@danilo989, mozak je imao inerciju i napisao sam ono što je bilo u mozgu.
Vidi sliku:
U kometarima, za Effective klok, pročitao sam i ovo:
"The Effective frequency does not represent a particular real clock, but the average clock value where sleeping states do not contribute to clock.
Efektivna frekvencija ne predstavlja određeni stvarni klok, već prosečnu vrednost klok- u kojoj stanja spavanja ne doprinose klok-u.
So for example when a core is running: 800 MHz, 0 (sleep), 0 (sleep), 0 (sleep)
Tako, na primer, kada jezgro radi: 800 MHz, 0 (spavanje), 0 (spavanje), 0 (spavanje)
the average value (effective clock) is: (800 + 0 + 0 + 0) / 4 = 200 MHz
prosečna vrednost (efektivni klok) je: (800 + 0 + 0 + 0) / 4 = 200 MHz"
PS. @delbojmilioner
Obzirom da ne igram igrice, odustao sam od ručnog overklokinga, da sva jezgra stalno rade max. klokom.
Ja računar koristim 100% vremanena za "obične" stvari, Word, Excel, web, email, ... i po potrebi SolidWorks koji je Single Core program, Imati stalno sva jezgra na max. kloku, za mene nije od koristi, da bi ručno klokovao procesor.
Mislim da su ovi saveti korisni i za
@Aleksandar1987 , koji je pokrenuo thread. Ja sam se samo uključio, sa pitanjima koja su mene mućila. Saveti koji važe za mene, važe i za njega.