Šta je novo?

7750BE visoka temperatura ili ne?

ljubinko

Slavan
Učlanjen(a)
07.08.2009
Poena
320
Overklokovao sam ovaj procesor na 3.2ghz, sa dodavanjem napona od 0.025v.Pod punim opterecenjem u prime-u,orthos-u,linx-u temperatura procesora ide do 60-61 stepen mereno u (everest,easy tune,hw monitor).Moje pitanje je da li mogu da ostavim ovako overklokovan procesor na 3.2ghz sa ovom temperaturom,ili da ga vratim na 3.1ghz :wave:

Mozes da ostavis, mada realno tesko da ces primetiti neku raliku izmedju 3.1 i 3.2ghz

Poslednja izmena:
Licno da ti kazem meni je isti procesor sa tx2 (u sustini isti kuler) na 3.2 po najtoplijem danu dosao pod orthos-om do 54 i za mene je to bilo mnogo. Temperature od 60+ sam imao sa box-om kada sam overklokovao.

Zavisi koliko j bilo stepeni u prostoriji gde si radio prime, orthos, linx... Ako je bilo toplo onda ne moras da se brines i vise da je isla temperatura, a i inace u normalnom radu nista nece toliko opteretiti procesor toliko tako da nema sta da brines...

Moja soba se nalazi bas na strani prema suncu i toplija je od svih ostalih,tako da je sigurno bilo dosta toplo,a koliko je stepeni bilo u sobi tokom testova neznam.Imam termometar u predsoblju,evo sad sam cisto onako pogledao temperaturu 24 stepena,stim sto je u mojoj sobi jos toplije ;)

Obicno se na tom kloku krece oko 55C, tako da i nije to previse (mada iskreno ne volim tolike temperature).

Izgleda da mi je temperatura procesora isla na 60 stepeni zbog toga sto mi je bio ukljucen system smart fan control u biosu(nek me ispravi neko ako gresim),sada kada sam ga iskljucio temperatura u prime-u posle 3 sata mi se krece od 54-56 stepeni,sve to na 3.2ghz,tako da ako bude stabilno najverovatnije cu tako i ostaviti ;)

Meni 7750 @3120 ide max do 58 stepeni full load na box kuleru, tako da mislim da su im to neke okvirne temperature, s tim sto je moja voltaza mnoooooogo veca od tvoje:) 1.396

I ja sam na nekom forumu procitao da je maksimalna bezbedna temperatura za ovaj procesor do 60 stepeni u loadu,tako da sve temperature ispod ove bi trebale da budu sasvim u redu :wave:

moj quad ide do ~ 75C na onom najjacem testu (cini mi se ortos). Taj amd je bas ladan onda.

Mora da je bar 70 - 65 je bila za one semprone 2800+ :) i obicne athlone.

Maksimalna radna temperatura je ~ 73C za ovaj procesor.

@ljubinko: Da, to je verovatno zbog kontrole broja obrtaja, fan nije radio na maximumu nego recimo na 1000rpm manje i eto ti veća temperatura odmah (pošto se ta temperatura ne smatra "opasnom" po procesor). Mada, fan možeš da podešavaš i softverski, to u biosu najbolje ugasi (kao što već i jesi).

@ bmwgoran: koliko znam, maximum za Vcore je 1.325V za ovaj procesor, makar sam takve informacije našao na sajtu. Ili to ipak nije tačno, pošto je tvoj na 0.07 više?

Poslednja izmena:
Nisi rekao da li imaš klimu. Moj na defaultu sa Vendettom ne prelazi 45c, tako da sa tvojim boxom 60c nije mnogo.

To je mnogo. Ili nisi lepo razmazao pastu, ili ti kuler lepo ne naleže na procesor.

Naravno, i drugi faktori su u igri... Prašina, mesto kućišta u sobi, itd...

meni moj procesor radi klokovan na 3.0 Ghz a spusten mu je napon na 1.25V i za sada nisam imao nikakvih problema......temp mu je 40-41 u idlu a na loadu ne prelazi 48-49 stepeni.....tako da sam zadovoljan....jedino sto mi je interesantno da kad sam ga klokovao sa 2.71 na 3.0 nije bilo nikakve promene u temperaturi....:s

meni moj procesor radi klokovan na 3.0 Ghz a spusten mu je napon na 1.25V i za sada nisam imao nikakvih problema......temp mu je 40-41 u idlu a na loadu ne prelazi 48-49 stepeni.....tako da sam zadovoljan....jedino sto mi je interesantno da kad sam ga klokovao sa 2.71 na 3.0 nije bilo nikakve promene u temperaturi....:s

Pa u principu temp. vise raste od povecanja napona nego od povecanja frekvencije.

*** ispostavilo se da 1.25 volta za 3.0 ipak nije dovoljno.....stavio sam ga na orthos i nakon pet minuta se restartovao kada sam spustio clock na 2.8 radio je normalno na toj voltazi....ipak za 3.0 je potreban napon od barem 1.3 v.

Ne mora da znaci, ja sam citajuci tvoj prethodni post i sam pokusao da smanjim napon za 0.025v manje od defaulta na 3.1ghz po CPUZ-u 1.28v i pustio orthos small fft test priority 9 5 sati(vise me mrzelo:D),i test je proso tih 5 sati bez problema,samo sto je temperatura kod mene ogranicavajuci faktor.

Ne mora da znaci, ja sam citajuci tvoj prethodni post i sam pokusao da smanjim napon za 0.025v manje od defaulta na 3.1ghz po CPUZ-u 1.28v i pustio orthos small fft test priority 9 5 sati(vise me mrzelo:D),i test je proso tih 5 sati bez problema,samo sto je temperatura kod mene ogranicavajuci faktor.

pa shta znam mozda to zavisi i do napajanja....kazem ti cim sam probao orthos restartovalo je posle par minuta....a pre toga jednom kada sam pokusao da igram street fighter 4 i da mi radi winamp u isto vreme...tako da sta znam.....opet i da dignem voltazu na 1.3 i stavim proc na 3.0 radio bi na idle temperaturi od 43 stepena i pelo bio se do 48 sigurno...a sa orthosom na loadu mozda cak i do 60 sto mi je opet nekako puno....tako da razmisljam da kada budem zamenio ventilator koji je tishi od ovog i da ga stavim na max broj obrtaja i da mu stavim neku bolju pastu...mozda tu dobijem jos jedno 2-3 stepena...pa bude podnosljivo....jer trenutno ventilator na kuleru zvuchi kao usisivach kada mu pustim max broj obrtaja.

Moguce da je do napajanja,ali je verovatnije do napona procesora.Pokusaj da stavis voltazu na 1.28(meni tako sada radi na 3.1ghz) i pusti orthos na priority 9 jedno pola sata i prati temperaturu, najbolje pomocu easy tunea posto imas gigabajt plocu,ako se opet restartuje stavi na 1.3v i ponovi postupak.E sad do koje temperature u max loadu da ides ne znam,meni na 3.1ghz i 1.28v tokom orthosa je isla do max 56 stepeni i tako mi sada radi :wave:

*** probacu posle podne kada se vratim sa posla....pa cu da javim rezultate...

ovako probao sam sve to i drzao na orthosu....u loadu temperatura je sa 1.285 V i clockom na 3.0 isla do 57-58 stepeni(nakon 40ak minuta orthosa)....a u idle je bila 43-44 stepena....

Znaci ipak je bilo do napona cim ti se orthos nije restartovao u prvih pola sata,a za stabilnost procesora bi trebao da pustis orthos par sati,to verovatno i sam znas sto duze orthos radi to je procesor i sistem stabilniji.Sto se tice temperature procesora ona je slicna i kod mene,tako da nameravam da ovog meseca uzmem vendettu 2 i resim taj problem :wave:

pa na kraju cu i ja verovatno to isto da uradim,a ovaj vanquisher cu ili da prodam ili da stavim u sestrin kompjuter... :)

samo me zivo zanima da li ce vendeta stati u kuciste...verovatno hoce al knap...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno