Šta je novo?

7100gs Tc

The pocetnik

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2000
Poena
649
Da li ista karta uvek uzima sistemsku memoriju ili samo po potrebi kada zahvali iste?
Jedan ortak planira da uzme Gigabajtov model koji je pasivan i ima 128MB vec na sebi, a posto se ne igra uopste nece se desavati da mu je potrebno svih 128MB na kartici.

Znaci druga karta tesko da moze, jer sve mora da uzme na jednom mestu gde nazalost nemaju x600 i x550, a da daje pare na 7300GT ne dolazi mu u obzir.
Znaci ako ima 1GB da li ce da u kada ode na My computer->properties videti 1024 MB ili manje?Ili to mozda ima da se podesava negde u drajverima isl(koliko ce memorije uzeti)...

Trazio sam ovu informaciju na gomili sajtova, ali nigde nisam video detaljniji opis, a na nv sajtu pise da se memorija uzima po potrebi ali ne pise nigde da li on mozda rezervise unapred neku kolicinu za svaki slucaj ili zauzeta kolicina zavisi iskljucivo od toga koliko grafickoj treba dodatnog rama za neku operaciju?

mora da moze da se iskljuci ta opcija. pitacu druga cim se pojavi online posto u svojoj masini ima TC karticu.

OK.

Javi kada saznas, mozda ce to jos nekoga zanimati, posto se i nije pricalo toliko o tome.

A meni bi bilo logicno da kada vec ima na sebi 128MB rama da ne trazi vise osim bas kada joj zatreba(npr. potera neku igru, mada igre koje traze vise video rama sigurno ne rade lepo na toj grafickoj) ili da barem ima opcija gde ce to da sa ukljuci/iskljuci po potrebi ili finije podesi.

"The cards based on Turbocache have insignificant amount of on board memory, and a remarkably bad memory interface.

They "share" (steal from) the system memory, capacity, and bandwidth.

How does it effect performance?.

In most of the cases, the overall memory speed will be lower then in the regular edition, unless your memory and motherboard allows unusually high speed, it will "catch" capacity on your ram (users with less then 512 ram will not be able to run the latest Turbocache based graphics). In theory, the card is supposed to dynamically dedicate memory for graphic operations, and release it when it becomes unnecessary. Well, it's still a great expenditure of good memory, and it can hold back the memory and chipset from performing as well as it can by overloading them with extra bandwidth. Usually, there is a slight amount of output from the video card, as part of information trade.

Such a card will just hold back your overall system performance, and I strongly recommend to get a card with an older GPU, but with 256/128-bit independent memory interface and a good amount of onboard memory (64 at least) which even the newest Turbocache doesn't reach."

link: http://www.overclock.net/faqs/42270-info-nvidia-turbocache-technology-watch-out.html

Citajuci pdf o turbocache-u reci cu ti samo jedno: nek prijatelj iskesi jos 20e i kupi lepo 7300gt ili nek umesto TC kartice uzme 6600 PCIe, valjda to imaju ?

ta kartica NEMA 128MB ON-BOARD memorije vec ima 32MB on-board memorije ali dinamicki alocira MINIMUM jos 112 RAM-a iz sistema kad upalis neku igru. I kao sto covek u onom postu rece: ubija ceo sistem i opterecuje magistralu. Ako mu 20e toliko znaci da to turi u masinu onda masala...nek mu je sa srecom

Znam ali je to post iz 2005-te, kada su stvarno 6200tc graficke imale 16/32/64MB rama na sebi.

Evo na GA sajtu u specifikaciji 7100gs-a pise da ima 128MB ddr2 onboard(mada sta ce onda takvoj karti turbocache uopste?), a i na testu inno3d koji iskoci medju prvima kada pretrazujem google za ove karte isto pise da ona na sebi vec ima 256MB rama.
Evo npr. 6200tc sa 16MB rama na sebi:
http://www.gigabyte.com.tw/Products/VGA/Products_Overview.aspx?ProductID=1238
i to bas lepo pise u specifikacijama i pise da moze da uzima do 256MB rama.
Dok za ovu 7100gs tc pise sasvim drugacije:
http://www.gigabyte.com.tw/Products...aspx?ProductID=2386&ProductName=GV-NX71G512P8

Pa mi je sada cudno da karta stvarno ima samo 32MB rama, mada proizvodjaci koriste razne trikove da zamaskiraju stvarnu kolicinu memorije, ali mislim da oni uvek negde navedu koliko stvarno imam memorije barem i sitnim slovima.Ovde nisam video takvo nesto.

A drug hoce bas ovu kartu, a nazalost nemaju ni 6600 ni 6200, a imaju x1300pro za koji sam ga skoro ubedio da odvoji 70-tak evrica za isti, ali se plasim onih problema koje je ati imao sa dvi izlazima i nekim rezolucijama o cemu su pricali na ovom forumu.

EDIT: Evo sada sam video deo koji sam nehotice izostavio da procitam sa teksta inno3d karte gde pise:"Turbo Cache allows up to 512MB of video buffer on this graphics accelerator, by automatically "eating into" the system's memory headroom." Znaci ipak automatski uzima ram, ali eto cekam da Ser_zile kaze da li to moze da se iskljuci ili podesi da uzima manje memorije.

Poslednja izmena:
Ove nove 7100 nemaju izgleda tako osakacen stav shto se tiche TC-a. Chak shto vishe i ranije su postojali modeli 6200TC koje su imale 128MB memorije. Fizichki se da provaliti, onako na oko.

Ove shto su imale po 32MB i 64MB su imale "izuzetno brzu" memoriju(male latencije) na kartici koja se ponashala kao kes memorija.

Sad je prakticho bezveze bacati tu memoriju na TC i bolje je dati 128MB spore nego 32MB ili 2x32MB brze. Za uzvrat TC su ostavili da i dalje radi.

Sobzuirom da GA ima u ponudi i model 7100gs sa 64MB GDDR2 on board up to 256MB uz TC onda ovaj drugi interesantniji definitivno ima 128MB on board up to 512MB uz TC.

I jedan i druga kartica je 64-bitna stim da je ovaj 7100gs sa 128/512 u stvari preimenovani GA 7300LE

Poslednja izmena:
ok, nisam nasao konkretno za 7100, a i mene je bas interesovalo i googlao sam sve i svasta bukvalno sat i kusur vremena i imao sam osecaj kao da trazim dokaz da li alieni postoje ili ne lol Ako pise da ima ON-BOARD , onda 99% ima on-board memory. Samo i za BFG 6200tc koji sam gledao je pisalo da ima 128mb ram-a, a u PDF-u je pisalo da ima 32+112 dynamicaly alocated up to 512mb...

6200TC 128MB (da li je 64+64 ili 128+X nemam pojma) kartica ne skida sistemsku memoriju po dizanju sistema i u windows-u radi kao i svaka druga, kolko se secam na kutiji je pisalo UP TO 512MB i lik iz komercijale nam je rekao da ima 128. meni licno je to sve i dalje poprilicno konfuzno. posto drug nije pokrenuo ni jednu igru nema pojma kako radi u 3D-u.
ako se ne igra onda ne bi smeo da ima bilo kakvih problema.

Nazad
Vrh Dno