Šta je novo?

7-Zip, kompresija, izuzetno!

Boki.N

Enthusiast
VIP član
Učlanjen(a)
01.12.2000
Poena
1,035
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire 7
Mobilni telefon
Sony XZ2C, Huawei Mate 10, iPhone 2020SE (fuj)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Na:
http://www3.fujitsu-siemens.com/service/homepc/video/nv-all.exe
drajveri za Nvidiu, svega 8.1MB selfextract, fajlovi velicine 44MB!
Izvanredno brzo raspakovanje.
Nisam odavno natrcao na ovako uspesan algoritam, jos od one MoppyFish arhive(1MB -> 11MB)
Da li je neko naisao na sam program?

http://www.7-zip.com/download.html

ili

http://www.softnews.ro/public/cat/2/2-2.shtml

freeware

Boki, a koliko se "smanji" tih 44MB kad ih ponovo zapakujes WinRAR-om 3.xx ili WinAceom??? (cisto poredjenja radi...)

inace, znam da je 7-zip jedan od najmocnijih "kompersora", ali je problem nekompatibilnost (pa, onda sve mora da se pakuje u exe, a to moze da bude problem kad se salje email, jer neki firewalli i av programi "mrze" exe...)

Ne nadjoh u opcijama da pakujem u exe fajl!?!

Evo mog razultata>
My Documents folder 68,5mb - 660 fajlova u 25 foldera, doc, xls, pdf, ppt 99%
7z - store - 1 min 40 sec - 34.2mb
WinRAR - maximum - 1 min 56 sec - 34.8mb

7-zip.com ne radi ali srecom drugi link je OK...

Marti Misterija je napisao(la):
Ne nadjoh u opcijama da pakujem u exe fajl!?!

Evo mog razultata>
7z - store - 1 min 40 sec - 34.2mb
WinRAR - maximum - 1 min 56 sec - 34.8mb

Pa i nije da je cudo, a?

Amone, stavi 7z na maximum, a ne na store, pa onda probaj. Ja kompresujem jedan img fajl od 492MB. Zavrsice za po sata, pak javljam rezultate.

Exe se dobija cekiranjem opcije Create sfx archive, desni deo ekrana, otprilike u sredini

Genghis Khan je napisao(la):
7-zip.com ne radi ali srecom drugi link je OK...

Da u pravu si ovaj prvi ne radi, da li trenutno ili je riknu ne znam ali ja sam samo iskopirao iz svoje liste "odakle skidam koji program". :mrgreen:

Ashley je napisao(la):
... Exe se dobija cekiranjem opcije Create sfx archive, desni deo ekrana, otprilike u sredini
Dakle evo sad exe...
7z - exe - 5 min 10 sec - 35.5mb
... sto se mene tice 7z i dZip idu u istoriju, RAR je majka za sve njih i to ne samo zbog brzine i kvalitetne kompresije vec ima i gomilu, meni bitnih, opcija.

Marti Misterija je napisao(la):
RAR je majka za sve njih i to ne samo zbog brzine i kvalitetne kompresije vec ima i gomilu, meni bitnih, opcija.
Za kompresiju mu svaka čast, ali da je brz?
Folder od 47MB, sve .doc RAR spakuje za 26s na 16MB a ZIP (običan) za 7s na 17,6MB
Doduše ima i slučajeva kada je razlika u kompresiji drastična:
Folder sa snimljenim pozicijama od Neverwinter Nights zauzima 33,7MB zip ga smanji na 6,58 a rar na 2,09

Probajte isto to samo sa ukljucenom solid kompresiom u RAR, imao sam fajl od 25 mb. koji sa skidao sa net-a a kada sam ga rekompresovao sa RAR om (solid kompr.) dobio sam faj oko 450 KB!!!

Ma WinRAR je zakon - odlican odnos kompresije i brzine.
WinACE ima jos bolju kompresiju, ali na ustrb brzine :(
To su neka rasprostranjena resenja, a postoji gomila drugih koja imaju jos bolji stepen kompresije (za odredjenu vrstu fajlova) uz malu brzinu, ali se postavlja problem kompatibilnosti, pa onaj koji dodje u posed takve arhive mora imati i dekompresor ili ako je moguce da se napravi samoraspakujuca arhiva.
Znaci, za svaki dan WinRAR, a kad je bas bitno da se dobije sto manji fajl WinACE ili neki (ne)poznat specifican format...

Crni je napisao(la):
Ma WinRAR je zakon - odlican odnos kompresije i brzine.

Treba mi samo jedno pojasnjenje: Naime, koristim uglavnom interni zip u Total Commander-u. Ako bi poceo da koristim WinRAR, (a upravo skidam verziju 3.20, izgleda da ima i srpska verzija), da li moram da koristim WinRAR kao program, ili mogu da navedem Total Commander, u opcijama, na winrar.exe? (tako samo uradio sa verzijom WInRAR 2.8, i moglo je, ali da li je efekat isti?)

apolon je napisao(la):
...

Treba mi samo jedno pojasnjenje: Naime, koristim uglavnom interni zip u Total Commander-u. Ako bi poceo da koristim WinRAR, (a upravo skidam verziju 3.20, izgleda da ima i srpska verzija), da li moram da koristim WinRAR kao program, ili mogu da navedem Total Commander, u opcijama, na winrar.exe? (tako samo uradio sa verzijom WInRAR 2.8, i moglo je, ali da li je efekat isti?)

Ne, ali kad instaliras novi WinRar imaces u njegovom direktorijumu fajl Rar.exe koji je dos varijanta, i sa njim TotalCommander radi kako treba.

leksa je napisao(la):
...
Ne, ali kad instaliras novi WinRar imaces u njegovom direktorijumu fajl Rar.exe koji je dos varijanta, i sa njim TotalCommander radi kako treba.

OK. Evo, probao sam i sa winrar.exe, i sa rar.exe, jedino primecujem vizuelnu razliku...

leksa je napisao(la):
...

Pa i ja znam da je moguce...
Samo je razlika u vizuelnom delu...Kompresija je ista naravno :)

Razlika je u tome sto sada mozete iz Totalcommandera da raspakujete i arhive pakovane WinRar 3.xx verzijama, sto sa starim dos rar-om nije moglo.

leksa je napisao(la):
Razlika je u tome sto sada mozete iz Totalcommandera da raspakujete i arhive pakovane WinRar 3.xx verzijama, sto sa starim dos rar-om nije moglo.
Total Commander može da raspakuje rar i bez dodatnih programa (od verzije 5.neke i rar 3.x). Dodatni programi su potrebni samo za pakovanje.
btw. rar.exe koji ide uz winrar 3.x nije dos (16bit) nego konzolna verzija (32bit)

jddipqd je napisao(la):
...
Total Commander može da raspakuje rar i bez dodatnih programa (od verzije 5.neke i rar 3.x). Dodatni programi su potrebni samo za pakovanje.
btw. rar.exe koji ide uz winrar 3.x nije dos (16bit) nego konzolna verzija (32bit)

Upravo sam na to i mislio, mada se nisam najpreciznije izrazio, a sto se tice raspakivanja, nece moci sto se tice verzije 3.xx, TotalCommander moze da otvori i da vidi sta ima u arhivi ali kad se proba raspakivanje obavezna je poruka tipa "unkown archiver" ili "method" ili nesto tako vec sam i zaboravio. Barem je mene tako izvestavao svaki put kad bi mi stigao fajl pakovan winrar-om verzije 3.xx...

leksa je napisao(la):
Upravo sam na to i mislio, mada se nisam najpreciznije izrazio, a sto se tice raspakivanja, nece moci sto se tice verzije 3.xx, TotalCommander moze da otvori i da vidi sta ima u arhivi ali kad se proba raspakivanje obavezna je poruka tipa "unkown archiver" ili "method" ili nesto tako vec sam i zaboravio. Barem je mene tako izvestavao svaki put kad bi mi stigao fajl pakovan winrar-om verzije 3.xx...
Kao što rekoh, podršku za rar 3 su dodali mislim u 5.01 ali nisam siguran. Verovatno si koristio neku stariju verziju...

jddipqd je napisao(la):
Kao što rekoh, podršku za rar 3 su dodali mislim u 5.01 ali nisam siguran. Verovatno si koristio neku stariju verziju...
Podršku za rar 3.0 su dodali od 5.0, mada je i pre toga postojao unrar.dll za starije verzije. Međutim, i nakon toga je bilo promena u rar standardu, tako da sa najnovijim rar arhivama ni Total Commander v5.5 ne može da se izbori.

Marko37 je napisao(la):
Podršku za rar 3.0 su dodali od 5.0, mada je i pre toga postojao unrar.dll za starije verzije. Međutim, i nakon toga je bilo promena u rar standardu, tako da sa najnovijim rar arhivama ni Total Commander v5.5 ne može da se izbori.
Češ češ... Pa najnoviji RAR je 3.20. Njega TC 5.50 bez problema raspakuje (barem meni)

jddipqd je napisao(la):
...

Češ češ... Pa najnoviji RAR je 3.20. Njega TC 5.50 bez problema raspakuje (barem meni)
Meni TC 5.51 do sada nije pravio nikakve probleme, a zaista intenzivno koristim (ne mogu da zivim bez njega :)) WinRAR 3.20 ;)

Vrh Dno