Šta je novo?

7 ili 10?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta su to revolucionarno dodali? Telemetriju i DX12?

za 8 godina su trebali da se odluce za neki dizajn i raspored. ovako svaki put na win 10 posle apdejta jurim gde je sta, malo imam c.panel pa malo nemam, dosta istih opcija u njemu i u settingsu. 8.0 bez start menija necu ni da pominjem.
narocito mi smeta sto win 10 radi sve na svoju ruku, sta ako imam specifican hardwer i proverene drajvere i ne zelim da mi on sam u pozadini skida.
trebali su da zadrze jednostavnost 7-ice, samo je malo modernizuju nekim material dizajnom ili cime god i odrade store nalik na app store gde ce biti ponudjen vidljiv apdejt uz opis sta radi i uz mogucnost izbora da li i kada hocu da ga indtaliram.

Ništa revolucionarno nisu dodali ni u sedmicu. Evolucionarno ima poduži spisak, koji će se produžiti na jesen.

Ovakve teme treba zabraniti :) (dobro je ivanbass1 na pocetku predvideo),
ko se dvoumi neka proba i 7 i 10 pa sta mu vise odgovara.

U stvari, najviše je pomoglo gašenje Microsoft Compatibility Appraiser-a iz Task Scheduler-a, ali se i dalje povremeno upali.

Zato što se posle update-a uvek vrati na staro.

Moraš svaki put to raditi, posle update-a.

Zasto bi se ove teme zabranile? Pa neka ljudi raspravljaju i diskutuju sta im je bolje, dok god ne krenu da bacaju kamenje jedni na druge to je dobro.

Sedmicu staviš ako nema podrške za hardver, ili ako imaš neki softver koji nikako ne radi. Što se tiče objektivnih razloga, i ne razumem zašto stalno kreće cela priča, posle dve godine je krajnje razvučena.

Apsolutno prihvatam cinjenicu da nekim ljudima w10 radi dobro, medjutim ono sto neki ljudi ne zele da prihvate je da postoje ljudi kod kojih w10 ne radi dobro, a nemaju hardver iz doba starog Rima. U svom neposrednom okruzenju imam nekoliko primera gde je w10 update napravio haos tragicnih razmera, kao sto imam i par slucajeva gde nije. Meni je recimo pravio haos sa kolornom kalibracijom, sto ekrana, sto stampaca, do potpunog ludila, bez ikakvog razloga, sto je samo po sebi bilo dovoljno da w10 dobije crveni karton. Sa druge strane sve w7 masine koje znam u svom okruzenju, ferceraju dugi niz godina bez ikakvih problema, uprkog ozbiljnom mlatretiranju. Da li nekome w10 ili w7 lepse izgledaju, jer vidim po raspravama se i to spominje, meni je irelevatno i to je subjektivno, ja vreme provodim u programima, ne u os-u.
Ne znam sta su radili ispod haube, niti me interesuje. Empirijski je dokazano da Photoshop, Lightroom, ACad i 3Dmax ne rade brze na w10 od w7, rezultati su u 1-3%, sto je granica greske testa. O tome na netu objektivnih komparacija koliko god hocete. Za igrice ne znam niti me interesuju, a ostali sw ionako odavno radi brze nego sto treba :d
Iz moje pozicije, w10 je ozbiljan blunder...

Ništa revolucionarno nisu dodali ni u sedmicu. Evolucionarno ima poduži spisak, koji će se produžiti na jesen.

Evolucionarnu telemetriju i DX12, telemetriju su doduše dodali i Sedmici, samo u blažem obliku i uz mogućnost gašenja. DX se veštački blokira da bi naterali korisnike na prelazak. U odnosu na XP, Sedmica (Vista tačnije, ali je to manje-više isti sistem malo preuranjen) je za početak donela i stabilan x64 i bolju podršku za multithreading. Što nije bilo lako uvesti u XP. Od toga, ništa značajno nije doneto do Win10, što nema ili ne može na Win7, osim veštački onemogućenog DX12. Svi programi, uračunajući i igre rade apsolutno jednako na Win7 do Win10. Razlika je samo što Win10 često ne radi kako treba, pogotvo posle update-a, a pritom je dodata gomila ograničavajućih opcija poput ovih vezanih za update (koji je i u svim ostalim pogledima retardiran) i naravno nezaobilazne ubagovane telemetrije.

@sam633
Vrati se na staro posle svakog update-a, ali se ne može ni u potpunosti da isključi. Izgleda da su vezali startovanje i za neke sistemske procese koje ne možeš da modifikuješ.

Meni oba a i po neki Linux rade očekivano dobro i na ovoj Ryzen mašini ali baš zbog dual BOOT-a mogu lepo da ih uporedim i zato mi je 10ka glavni OS. Isto je bilo i sa FX kompom. Oba su na svaki na svom SSD-u tako da je i to jednako. 10ka samo klizi a na 7mici uvek nešto zapinje. Recimo zvuk na 7mici, monitoring zvuka između ulaza i izlaza kasni na 7mici, posle nekog vremena i za nekoliko sekundi, to je bilo rešeno još u 8mici. Imam 3 monitora i na 7mici mi stalno prebacuje programe i sliku sa jednog na drugi. U 10ki ostaje kako sam ih ostavio a drajver za grafičku je isti. Ima tu još osetnih razlika kao recimo u upotrebi jezgara na processoru. 10ka bolje razvlači čak i single thread programe preko svih jezgara dok se 7mica "zaglavi" na samo jednom jezgru i stigne do ili blizu 100%.

Tema se blizi lock-u, neka se javi otvarac teme da kaze da li je odlucio, pa da zakljucavamo pre nego sto nastupi nervoza.

Ma samo treba da se prebacimo u adekvatnu susednu temu :-D

LM, sve više sam pod utiskom da je najveći propust u Win10 zapravo oduzimanje kontrole korisniku i 'automatizacija' nekih stvari koje ne bi trebalo.

Na primer, juče sedim kod klijenta, obuka 1-1 za njihovim računarom, 11:30 pre podne, office mašina sa HDDom i Win10 koja je upaljena od 8 ujutru... U sred rada u posl.softveru iskače obaveštenje da je on spremio update i da imate opciju Restart now/Yes, Schedule time i Snooze. Preplašena korisnica, jao, pita me nešto, ja čekaj... Ona kliknu na Yes... I ***, krene da drlja, posle 10 min smo prešli na drugi comp i nastavili gde smo stali. Siguran sam da je problem što oni u stvari nemaju krštenog admina da im podesi najnoviji i najbolji Win u istoriji... Tako da ovo i nije za hejt temu, već više kao iskustvo za odluku pokretaču threada. :-D

Sent from my E6683 using Tapatalk

Pa po dafult-u se isto događa na 7mici a deafult je autoupdate.

Ne videh niti jednom da to iskoči 3.5h od pokretanja računara, uglavnom je odmah po podizanju sistema kad vidi da ima novih zakrpa i čuči dole u treju pa izbaci balonče s vremena na vreme da ima update. A i ponuđene opcije su smislene jer ti nudi Postpone... pa odabereš vreme. Neka su mu rekli i kad spodigao sistem snooze, opet je previše agresivan, sedi dole i bleji dok te ne pozovem, a najčešće je to kad kliknem na shutdown. 7ca lepo iscrta žuti uzvičnik uz Shutdown kao najavu da će raditi update pri gašenju. No dobro, siguran sam da ja grešim negde i da je bolje ovo novo...

Sent from my E6683 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno