Šta je novo?

7 dana PC bio iskljucen i posle ukljucenja kaze "nema hard diska"!

vukota

Čuven
Učlanjen(a)
22.10.2003
Poena
619
Bio sam 7 dana na godisnjem,pre polaska sam uredno ugasio pc,iskljucio sve iz struje,danas dosao,ukljucio i imam sta da vidim,pc prijavljuje da ne moze da bootuje jer nema hard diska!?
Usao sam u F5 da vidim da se nije nesto promenilo u vezi 1º boot device i video da mi Hard Disk,kada kliknem ok,ne moze da startuje i dobijem poruku da nema hard diska. Probao sam preko F8 da udjem u Safe Mose,ali ne reaguje.
Molim za savet sta da radim i kako je moguce da se posle 7 dana "nerada" to desi.
Hvala unapred!

PS:Niko nije "chachkao" pc dok smo bili na odmoru!

Probaj vrati bios na default settings možda pomogne.

Ako ti je msi matična kada udješ u bios pritisni F6 i to će ti učitati optimizovane default vrednosti.

Poslednja izmena:
1- Prvo da kazem, primetio sam da kada startuje PC cuje se kao neki zvuk da nesto ne moze da se prikopca (kao laik mislim da je hard disk ili nesto slicno?) i to se ponovi nekih 10-20 puta i onda se otvori ekran koji mi nudi da izaberem izmedju: F2 Setup ili F12 Boot options. Ako ne izaberem nista izlazi mi: "Hard-disk drive failure ; Press F1 to Resume". Kada kliknem na F1 izlazi mi "No boot devica available. Strike F1 to retry boot or F5 to run onboard diagnostics". Posle stiskanja F5 ne desava se nista,vrti dijagnostiku 20min i na kraju nista.

2- Kada sam usao u Bios i otisao na tab BOOT video sam da mi je bio 1st boot device: USB-Dell USB Mass Storage 1.00 (nikada nisam kopao po Biosu i zato ne znam da li je ok?).Zatim sam to promenio i stavio kao 1st Boot Device:Hard disk.Resetovao sam PC i sve je bilo po starom.

3- Onda sam ponovo usao u Bios i na tabu Exit izabrao opciju "Load Default Setting" kliknuo Save i ponovo resetovao i nista,sve po starom.

Sta mogu sledece da uradim?

Ne znam da li je bitno,zaboravio sam da napisem da u Biosu na tabu Main u tabeli System Date stoji sledece:
SATA-0 (Not Detected)
SATA-1 (ATAPI CDROM)
SATA-2 (Not Detected).

Da li to znaci da PC ne registruje postojanje Hard-diska s obzirom da imam samo jedan (bez particija)?

Poslednja izmena od urednika:
mozda ti je zveknuo HDD.
probaj ga na nekoj drugoj mashini.

Ali iskljucio sam PC pre 7 dana (plus izvukao utikac iz zida) i normalno ga ukljucio danas po povratku kuci,kako je moguce da je crkao ako je do pre 7 dana sve bilo OK? Ja shvatam da mi se to desilo pri radu,ali posle 7 dana "pc lencarenja" vise nego cudno!
mozda ti je zveknuo HDD.
probaj ga na nekoj drugoj mashini.

Takodje kada sam u Biosu i na tabu BOOT, kada izaberem Hard disk i kliknem enter kaze NOT INSTALLED!?
Kada stiosnem F5 to run onboard diagnostics kada sve prodje ok:system test,CDROM test,Video Card test,ali na Hard Drive-DST Short test izlazi rezultat: NOT APPLICABLE! Cini mi se da i to pokazuje da ne regisatruje postojanje hard diska ili se varam?

Poslednja izmena:
Ma to se dešava često. Zna da bude glupost - samo probaš da prebaciš SATA kablić u drugi priključak, ili tako nekako isproveravaj kablove (napojni SATA kabl izvuci, i sl).

Ok,da probam i to,samo da proverim sledece: ovo je Dellov All in One, da li mogu ladno da ga otvorim pozadi i to isproveravam ili su ti "jednostruki" malo drugaciji?
Ma to se dešava često. Zna da bude glupost - samo probaš da prebaciš SATA kablić u drugi priključak, ili tako nekako isproveravaj kablove (napojni SATA kabl izvuci, i sl).

Nisam siguran kakav je - je li to onaj što ima sve ugrađeno u kućište monitora?

U svakom slučaju možeš lagano da ga otvoriš, pazi prvo da izvučeš iz struje kabl, i pogledaj da nemaš garantnu nalepnicu nazad zalepljenu.

Takođe, ako ne možeš da se snađeš, pogledaj na support sekciji dellovog sajta manual za tvoj model PC-a.

Ok,da udahnem vazduh pa da probam.Javljam da li sam uspeo. PS:Jeste to je taj koji ima sve u "monitoru"!
Nisam siguran kakav je - je li to onaj što ima sve ugrađeno u kućište monitora?

U svakom slučaju možeš lagano da ga otvoriš, pazi prvo da izvučeš iz struje kabl, i pogledaj da nemaš garantnu nalepnicu nazad zalepljenu.

Takođe, ako ne možeš da se snađeš, pogledaj na support sekciji dellovog sajta manual za tvoj model PC-a.

Poslednja izmena:
Uspeo sam ga otvorim pc,proverio sam dzek i deluje mi ok.
Skinuo sam HDD i stavio ga u kutiju od drugog externog i prikljucio na drugi racunar.Takodje se cuje u pocetku cudan zvuk i pc je registrovao novi hardware,ali ne moze da se vidi u MiPC.Usao sam u "Devices and Printers" i tamo se pojavljuje kao external HDD.Zatim sam usao u Admin->storage i tamo se pojavljuje kao Disk1 (Disk0 je interni),ali ispod pise NEPOZNAT!Kliknem desnim na njega i ne dozvoljava mi da ga startujem.
Sta mogu jos da probam?

Poslednja izmena:
Ako nece da udje onda je rikno, probaj jos neki tools da ponovo napravis particije

Sada sam probao preko programa Data Recovery Wizard professional pokusao da povratim neke podatke.Software registruje HDD,ali ne pokazuje nista ni na stavci Capacity ni na stavci Information. Kliknem na njega,zatim Recovery i pokazuje da je HDD prazan,nema ni jedan fajl,a u stvari od 500gb ima oko 490gb u fajlovima??!!

VAZNO:
1.Ako hocu ponovo da ga formatiram da li mogu to da uradim,a da ne pogubim podatke?
2.Da li da ubacujem original Dell CD sa Win7 pa da uradim repair,da li je to bolje za spasavanje podataka?
3.Sta trece mogu da uradim da spasem podatke?

1. Ne
2. Mozes da pokusas, ali ako je vrisnuo hard, onda nece prici ni blizu repair-a
3. Najpre vrati taj hard gde je bio, mozda su gremlini otisli kuci.

Hvala Jericho,ali ako gemlini nisu otisli,da li uopste postoji neka mogucnost da se udje u hard i da se spase sto se spasti mozes?

Tebi je ipak najverovatnije crkao hard-disk, ne ulazim u to da li je elektronika ili mehanika.

Postoje ljudi (firme) koje rade data-recovery sa oštećenih medija/uređaja, ali moraš računati na to da se dobar dan kod njih naplaćuje 100 EUR, i to bukvalno...

Tnks @Exodusbg, a neki dobar data-recovery program?
I dalje ne mogu da shvatim da sam iskljucio pc na 7 dana i kada sam ga ukljucio bas me lepo doceka!
Tebi je ipak najverovatnije crkao hard-disk, ne ulazim u to da li je elektronika ili mehanika.

Postoje ljudi (firme) koje rade data-recovery sa oštećenih medija/uređaja, ali moraš računati na to da se dobar dan kod njih naplaćuje 100 EUR, i to bukvalno...

Easeus Data Recovery Wizard - ubedljivo mi je najviše vraćao izgubljenih podataka sa obrisanih particija, na različitim kompovima

crko

Crko je hard. To sam ja viđao 10-ak puta do sada. Uzmeš lovu i kupiš nov hard.:cool:

Juce sam bas probao sa njim kada sam izvukao hard i stavio ga u externi oklop.Kada sam ga kao externi prikljucio na drugi pc Easeus ga je registrovao,ali je pokazao da hard nema ni jedan fajl,kako je to moguce?
Easeus Data Recovery Wizard - ubedljivo mi je najviše vraćao izgubljenih podataka sa obrisanih particija, na različitim kompovima

Desavalo se. Desavalo se i mene, samo odjednom predje u RAW format iz cista mira... Podatke ces tesko da izvadis, vidi ako mozes da ga formatiras pa ponovo da pokusas da vratis podatke ili bar da ga osposobis za dalji rad, ako ne onda ces morati nove podatke i novi hdd...

Uzmeš lovu i kupiš nov hard.:cool:
Svaki put dozivim transfer blama kada procitam ovako glupe postove :(

@tema
Nestajanje particija nije toliko strasno sto se tice samih podataka, jedan moj stariji HDD je u jednom periodu svog radnog veka poludeo i nestale su sve particije, u najcescem broju slucajeva particije samo nestanu, dok su podaci netaknuti, tj lako ih je moguce povratiti uz pomoc nekog recovery programa, mene je vise puta spasavao GetDataBack. Dobro proveri podatke pomocu par recovery programa dok se ne odlucis na radikalne mere tipa, low level formata, ili tako necega.

Poslednja izmena:
Ok,hvala @misticx. U prvu si,moram da probam sve data back programe pre nego sto krenem na nesto radikalnije.

Jos jedno pitanje (mozda za experte smesno,ali meni krucijalno): Pretpostavljam da moram da ostavim hard u externoj kutiji i da tako pokusam spasavanje?

Svaki put dozivim transfer blama kada procitam ovako glupe postove :(

@tema
Nestajanje particija nije toliko strasno sto se tice samih podataka, jedan moj stariji HDD je u jednom periodu svog radnog veka poludeo i nestale su sve particije, u najcescem broju slucajeva particije samo nestanu, dok su podaci netaknuti, tj lako ih je moguce povratiti uz pomoc nekog recovery programa, mene je vise puta spasavao GetDataBack. Dobro proveri podatke pomocu par recovery programa dok se ne odlucis na radikalne mere tipa, low level formata, ili tako necega.

Nazad
Vrh Dno