Šta je novo?

6GB ram installed (3,99 usable)

Ikona

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.02.2008
Poena
154
Iznenada mi se pojavio sledeci problem :

win7 prijavljuje da je instalirano 6gb ram (koliko i imam , 3 puta po 2gb) a u zagradi pise da je 3,99 usable, i svuda imam samo tih 3 i nesto na raspolaganju...

jedino sto sam menjao u poslednje vreme bilo je dodavanje grafike (gtx 560 1gb umesto gtx 260 896mb).

Masina je bila overklokovana (procesor i grafika, umereno, nikakav veliki OC)...ovo sam danas primetio tek...googlao i googlao, flesovao najnoviji bios na ploci, ne pomaze...neki pisu o memory remappingu, ja to u svoj biosu nemam.. u pitanju je evga x58 sli le ploca...i onda uradih load default u bious, podigoh sistem i najednom svih 6gb available....cim uradim bilo kakav OC, makar i nesto sitno, odmah pise opet isto 6 installed, 4 usable....cak i u biosu tad pise samo 4gb memorije....

ima li neko ikakvu ideju sta da radim?

Pretpostavljam da je u pitanju neko podesavanje u biosu, jer kad namestim da sve radi na svojim default vrednostima (memorija na 1333 a procesor na 2.67ghz) normalno rade svih 6gb...a cim nesto promenim dodje do tog problema...cudno mi je sto se to ranije nije desavalo a masina je bila overklokovana skoro 2 godine, evo ovo prvi put danas primetih da se desava...

KAo što si sam napisao vrati na default vrednosti i nemaš nikavih problema. PUsti ono preko leba pogača

Bilo bi mi to logicno da mi nije bilo overklokovano sve oko 2 godine, sve isto do juce... eto jedino sto sam pre nekoliko dana stavio novu grafiku, ali ne vidim nikakvu povezanost toga i ovoga...

Update bios.

Čovek je to već uradio

Ako imas instaliran Win7 32bit, 4GB je maksimum koji moze da adresira.
Sa Win7 64bit neces imati taj problem..

KAad nekoluje računar vidi svih 6 dakle već ima instaliranu 64 bitnu verziju. Da nije tako ne bi video više od 4 sa 32 birnom verzijom bar ne bez dodatnog hakovanja po cenu mal oveće nestabilnosti sistema

Uspeo sam da uradim OC procesora a da ostavim memoriju na 1333 i tako win vidi i koristi svih 6gb, medjutim cim se malo promeni frekvcencija memorije, desi se isto. Tako da je ocigledno neki problem u memoriji i njenoj OC mogucnosti. Nista, sta je tu je, nek radi na defaultu.

Inace, win je x64 naravno, flesovan BIOS, odradjeno sve sto treba, al ne pomaze.

Vrh Dno