Šta je novo?

6800GT vs. X800XL

• Začetnik teme Začetnik teme Rale45
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Rale45

Čuven
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
620
Koja je od ove dve bolja, uzimajući u obzir da je X800XL PCI-E?

I još jedno pitanje, malo offtopic :
Da li je moguće modovati karticu nevezano za operativni sistem i drivere (na primer, putem flashovanja BIOS-a)?

Poslednja izmena:
Rale45 je napisao(la):
Koja je od ove dve bolja, uzimajući u obzir da je X800XL PCI-E?
X800XL nudi vise performansi za ulozeni novac i stoga mislim da je bolji izbor,uz to treba imati u vidu o/c potencijal ovih kartica koji se pokazao kao veoma dobar.
Rale45 je napisao(la):
I još jedno pitanje, malo offtopic :
Da li je moguće modovati karticu nevezano za operativni sistem i drivere (na primer, putem flashovanja BIOS-a)?
Da.

X800XL od nedavno postoji i u AGP verziji, doduse skuplja je za oko 50e od PCI-E verzije. Kartice su slicne po performansama i odlucuju nijanse. Koju god da uzmes ne mozes pogresiti.

JA bih uzeo definitivno X800 Xl 😉

Jos jedan glas za X800! Moguce da ima AGP verzija u Imtelu. Pre su bile...
:type:

Poslednja izmena:
Je l' zna neko kakva je situacija sa pipeline-ima i VS kod X800XL?

Da li mogu da se moduju, i ako mogu, u koju bi se modovale?

Ako zelis AGP, jos uvek ima X800 Pro VIVO (Gigabyte u IMTEL-u recimo) koje se samo preflešuju u X800 XT PE, bez greške. Evo jedne kod mene, možeš da rezervišeš da ti je ne prodaju. Još je jeftinije od X800 XL (pogotovo AGP verzije koje ne verujem da ćeš naći), a kad se flešuje, osetno je i brži (500 i kusur, prema 400 MHz jezgro i 560 prema 500 MHz memorija). X800XL iako je 110nm, nije neki veliki overkloker, bar iz mog iskustva (ATI, MSI).

dok nisam probao farcry sa 1.3 patch-om i ukljucenim "hdrrendering" mislio sam da je vise manje svejedno,posle toga cak i 6600gt mi je bolja kupovina od x850XT karte(ono izgleda nevidjeno dobro)
ati je bolji za 3dmark
farcry izgleda duplo lepse na nvidia karti
ja glasam za ovo drugo!

Svakako za nVidia-ju, ali i sa ATi-jel neces pogresiti. Glas za 6800GT. 😉

POZ :wave:

Po testovima koje sam chitao 6800GT je tu negdje sa x800XL sa jednim izuzetkom: OpenGL. Tu je nVidia znatno brza/bolja. A kada i ako nVidia spusti cijenu 6800GT karticama mislim da ce ATI teshko da konkurishe.

Shto se tiche AGP segmenta tu je nVidia u prednosti jer x800XL kartica je vrlo malo u prodaji za razliku od 6800GT. Zato nVidia i nespushta cijene 6800GT.

Malo mi je zao ATI:ja, ljudi se stvarno trude ali im je tajming ochajan. 🙂

Ako ćeš narednu kupiti posle nekoliko meseci onda X800XL a ako ti treba za
godinu ili dve grafička kartica onda 6800GT zbog S.M. 3.0

Floyd je napisao(la):
dok nisam probao farcry sa 1.3 patch-om i ukljucenim "hdrrendering" mislio sam da je vise manje svejedno,posle toga cak i 6600gt mi je bolja kupovina od x850XT karte(ono izgleda nevidjeno dobro)
ati je bolji za 3dmark
farcry izgleda duplo lepse na nvidia karti
ja glasam za ovo drugo!

HDR se i meni svideo ali ni na sekund ne bih razmisljao izmedju Ati-ja i Nvidia-e, naravno uzeo bih Kanadjane prvo u bilo kojoj klasi. Kvalitet slike u igrama je i vise nego bolji na Ati-ju, opet ovo je moje skromno misljenje 🙂.

ne koristim ati kartu vise od godinu dana(9000pro),tako da ne znam nista o kvalitetu slike kod njega,mozda je moj stav preteran jer je ipak bezveze kupiti kartu na osnovu jedne igre,ali mi se cini da ce zbog kvaliteta koji donosi HDR iliti SM3 ipak to biti znacajan argument(buduci naslovi koji ga ne podrzavaju verovatno nece moci da se takmice za naj-grafiku)
ma samo kad se setim prebacivanju u konzoli "r_hdrrendering 5" pa na "0" nema sanse da uzim atija....sta cu kad mnogo volim farcry

@Floyd

Pa naravno da volis FarKraj kada je najbolja pucacina do sada 😉 .

@Ji 4Tze

Ja sam izneo svoje misljenje na osnovu onoga sto sam video kod sebe. Kasno je da radim shotove sada...barem sto se tice Ati-ja jer mi je u mashini 6600GT. Posle Ice-Q-a sam uzeo 6800GT i razlika u kvalitetu je bila i vise nego uocljiva, o shimmering-u da ne pricam. Bilo je igara(a tu je i FC) gde dok se kreces u daljini teksture rade kao na pokretnim stepenicama :d i to se nije moglo srediti ni sa jednim drajverima, cak je najbolje bilo sa 66.93. Da li da pricam o cuvenoj (ne)kompatibilnosti izmedju 6800GT i NF3? Drugom prilikom 😀. Posle sam opet presao na 9800XT i bio zadovoljan-opet 🙂. Zbog "smrdljivog" DFI ultra -d sam presao na PCI-E karticu ovaj put 6600GT i do prve prilike za nekim Ati-jem ce raditi kod mene. Znaci, ponavljam...moje skromno misljenje zasnovano na licnom iskustvu.

Lepa stvar su argumenti, ali ima nesto sto se zove opsti utisak i koliko god da ATi ima konkretnih argumenata ni jedan nije dovoljno ubedljiv da prevlada pomenuti utisak. Prema tome 6800GT.

Developeri ce se vise okrenuti Nvidiji,odnosno vise ce koristiti GeForce za razvoj slijedece generacije igara zbog naprednijih mogucnosti,ustvari vec su poceli.

Znaci definitivno GeForce(moje argumentirano misljenje).

Kanadjani su bili stekli prednost,uzeli dio trzista,i onda nastupa ono klasicno kurcenje,podcijenjivanje,glupo je to.

Ne valja podcijenjivati,jer Nvidija je Nvidija(ovo je ko ona,Intel je Intel). 😀 😀

Poslednja izmena:
obe kompanije imaju odlichne proizvode iza sebe, govoriti okupovini karte za duze koriscenje (2-3 god.) u uslovima u kojima se novi modeli izbacuju u roku od par meseci je vrlo diskutabilno. Da li znate neku igru koja koristi Shader-e 3.0 osim FarCry-a uz patch, HDR podrzava i ATI tako daje pitanje zasto ga programeri Crytek-a nisu implementirali ostaje otvoreno. R520 se ocekuje uskoro i naravno podrzava S 3.0.

rushko je napisao(la):
FarCry uz patch podrzava HDR i ATI tako daje pitanje zasto ga programeri Crytek-a nisu implementirali ostaje otvoreno. R520 se ocekuje uskoro i naravno podrzava S 3.0.
Mission Pack za FC koji dolazi najesen ce imati HDR za ATi, ako sto je to bilo demonstrirano u onom "Project" demou.
R520 ce biti dostupan (malo) sirim narodnim masama od prilike u isto vreme, tako da ja ne bih rekao da on dolazi "uskoro"... nije bas daleko, ali nije ni blizu... ma pojam vremena i relativizam :d
(Rale pogledaj PM)

Jos jednom - X800Pro VIVO za AGP (ima Gigabyte i Club3D u prodaji) moze da se fleshuje u X800XT PE. Kosta oko 360 bez poreza *IMTEL* i mislim da je najpovoljnija varijanta. Dok se ne prodaju, mislim. Kada je PCI-E u pitanju, onda nema price, posto 6800GT za PEG kod nas ne postoji, tako da je resenje X800 XL za 389 evra *PAKOM*

U svakom slucaju, gledam PCI-E, jer planiram da pređem na NF4 uskoro.

Zna li se kad ce krenuti u malo masovniju prodaju PCI-E kartica kod nas?

A1200 je napisao(la):
Ja bih u 9 sluchajeva od 10 uzeo 6800GT ispred x800Pro. Fleshovana ili ne.

Common sense. 🙂

Pa gresis, kako da ti kazem 😉 Mislim, 6600GT je super, ali je daleko od toga da je toliko bolji da je common sense kupiti ga u odnosu na konkurenta... Predrasuda, navijanje ili neznanje?

2 byMax: Covek je mislio na 6800GT, a ne na 6600GT.Kada se 6800GT klokne moze da i prestigne neklokovan x800pro@xt.

ko je lud da klokuje toliko brze karte?
u najzahtevnijim igrama na high setovanjima one guraju po 100 frejmova, sto je vise nego dovoljno
isti ku*ac da li imas 100 ili 120 fps-a.
ne razumem logiku klokovanja tih karti osim ako si O\c freak

sale prdez je napisao(la):
ne razumem logiku klokovanja tih karti osim ako si O\c freak

Pa vecina ovde jeste... Ja nikada nisam drzao grafiku na defaultu, to mi nekako kao da vozim auto sa pola gasa 😀

o.k. onda
mada ja nikad ne bih skracivao radni vek skupocene kartice da bih imao 120 umesto 100 fps-a.

The pocetnik je napisao(la):
2 byMax: Covek je mislio na 6800GT, a ne na 6600GT.Kada se 6800GT klokne moze da i prestigne neklokovan x800pro@xt.

Da, bio je lapsus u prethodnom odgovoru. A 6800GT kad se klokne ne moze da prestigne X800 XT PE nigde, osim u Doom-u III.

byMaX je napisao(la):
Da, bio je lapsus u prethodnom odgovoru. A 6800GT kad se klokne ne moze da prestigne X800 XT PE nigde, osim u Doom-u III.

Zasto porediti 6800gt i X800 XT PE?

Nazad
Vrh Dno