Šta je novo?

6800gs & Linux

VicTheTrader

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2004
Poena
309
Da li je neko uspesno instalirao naki linux na masini sa 6800gs i nf4 s939 ?
Probao sam SUSE 10.0 x86_64 i i386 (KDE i Gnome) kao i kubuntu x86_64 i svi imaju iste probleme - ekran u graf. modu posle instalacije je pun djubreta ( zelene i roze linije) . Na linux forumima sam nasao ljude koji imaju iste probleme ali nisam nasao resenje ? runlevel3 je ok, ali cim startujem x server... probao sam sa instalacijom nv drajvera ali na suse 64 nece da se instaliraju ( pobrljavi i tex. mod )

Nvidia je najavila novi drajver koji ispravlja ove neke bagove i dodaje podrsku za ove nove GPUove (ukljucujuci i 61x0+410/430 cipset).

P.S.
Nadam se da si probao da "procistis" malo config fajl za X? Ono, izbacis DRI, itd...

Poslednja izmena:
Mislis na /etc/X11/x11xxx.config ( nisam siguran kako se zove fajl, nemam trenutno linux ), citao sam nesto u readme za suse ali nisam mogao da se snadjem. imas neki how-to ili napisi sta bi trebalo da uradim ( sta je DRI? ) nemam mnogo iskustva sa linuxom, malo suse i debian.

Poslednja izmena:
Prva stvar, uvek pre bilo kakvog editovanja config fajlova je pametno da se napravi kopija tih fajlova. Mozda je najbolje da se napravi neki backup direktorijum i da se u njega iskopira ceo /etc dir - tako ces uvek moci da vidis kako je izgledao inicijalno bilo koji config fajl.

Da, mislim na /etc/X11/(XF86Config ili xorg.conf) fajl. Nadjes sekciju modules i izbacis linije sa GLcore i DRI (stavi se samo # ispred i onda se linija tretira kao komentar):

Kod:
Section "Module"
  Load "bitmap" 
  # Load "GLcore"
  Load "dbe"
  Load "ddc"
  Load "extmod"
  Load "freetype"
  Load "glx"
  Load "int10"  
  Load "record"
  Load "speedo"
  Load "type1"
  Load "vbe"
  # Load "dri"
EndSection

I na kraju config fajla postoji DRI sekcija koja moze kompletno da se "iskomentarise":

Kod:
#Section "DRI"
  #Mode 0666
#EndSection

In simple terms, the DRI enables hardware-accelerated 3D graphics on Linux. More specifically, it's a software architecture for coordinating the Linux kernel, X window system, 3D graphics hardware and an OpenGL-based rendering engine.

Among the design goals for the DRI were:

* Allow high performance utilization of graphics hardware
* Support of a variety of different graphics hardware designs
* Support of multiple, simultaneous rendering by many client programs
* Security to prevent malicious misuse of the system
* Reliability to prevent hardware lockups or system deadlocks
* Portability to allow implementations on other operating systems and system architectures
* Compliance with the OpenGL and GLX specifications
* Integration with the XFree86 project
* Open-source implementation

Problem sa DRI-jem je u tome sto je pravljen davno (vreme voodoa, ati ragea i i810 graficki jezgara); u medjuvremenu drajveri poput nvidijinog rade sami posao akceleracije koji je trebao da radi DRI i potrebno ga je ukloniti da ne bi bilo sudaranja.

Instalacija nvidia drajvera je sasvim jednostavna preko yasta - otvoris i u text modu yast2, izaberes online update, program ti izbaci apdejtove programa i custom drajvere, a ti izaberes sta od toga hoces. Yast skine, instalira i to bi trebalo da je to.

Poslednja izmena:
Hvala na brzom odgovoru. Sto se tice yast-a silna stvar, samo jos nisam uspeo da namestim adsl ruter i prikacim se na net, pa jos pokusavam sa rucnom instalacijom.

Problem resen - instalira se redom: kernel source update ~ 60M [ pri instalaciji, cekirati kernel source ] - restart - yast online update - download nvidia drivers - i to je to, nema vise sta da se podesava, opengl radi hardverski odmah, sve ok.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno