Šta je novo?

6600 problem s pregrevanjem

• Začetnik teme Začetnik teme Rizmal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Rizmal

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2005
Poena
725
Moja oprema  
Ostale periferije
PS5 Dig + FanatecDD+
Laptop
McBook Pro 15
Tablet
Apple iPad Pro
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 7
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Opet ja s problemom,drugim za 2 dana...
Naime mojoj devojci sam poklonio moj stari cpu i grafiku(AMD thorton 2800+/eagle 6600 256mb) a od druga uzeo plocu posto sam moju prodao...problem je sledeci:komp se 3 puta restartovao od kako je instaliran sistem,i nakon brisanja cmos-a sad sve radi ok ali se graficka i ploca pregrevaju...tacnije pomenuta grafika na ploci kad se nista ne radi dostize temperaturu od 100'C a ploca se greje na 45'C sto je malo mnogo s obzirom da nisu velike vrucine,dok cpu stoji na oko 45'C...

POvecanje temperature grafike i ploce je povezano jer se istovremeno penju njihove temperature,u cemu moze biti problem jer sve sam probao i pregledao i sve je ok osim temperatura pomenutih komponenti...

Odakle ti te temperature? Pipni prstom cooler-e, pa ako ti izgori prst, onda je očitavanje tačno, ali, ako možeš da ga zadržiš na kuleru... onda je očitavanje netačno. Zajednički rast temperature na dve ili tri nezavisne tačke u sistemu (obično slučaj u kućištu) je dokaz da ambijentalna temperatura raste, tj. zagreva se vazduh u nepravilno ili nikako hlađenom kućištu, kovitla unutra i samo jedno drugo zagreva dodatno, dok nešto ne crkne. "Izuj" se brate, 200-300 dinara i ubaci bar jedan ventilator koji izbacuje vazduh straga iz kućišta, prijaće mu.

Odakle ti te temperature? Pipni prstom cooler-e, pa ako ti izgori prst, onda je očitavanje tačno, ali, ako možeš da ga zadržiš na kuleru... onda je očitavanje netačno. Zajednički rast temperature na dve ili tri nezavisne tačke u sistemu (obično slučaj u kućištu) je dokaz da ambijentalna temperatura raste, tj. zagreva se vazduh u nepravilno ili nikako hlađenom kućištu, kovitla unutra i samo jedno drugo zagreva dodatno, dok nešto ne crkne. "Izuj" se brate, 200-300 dinara i ubaci bar jedan ventilator koji izbacuje vazduh straga iz kućišta, prijaće mu.

Kakvo god da mu je resenje u kucistu sto se tice protoka vazduha nemoze grafika da radi na 100c i to na default-u i to u stanju mirovanja.Pa ne duva u komp TA pec da on uzima topao vazduh da bi se ovako ponasao sam rad masine.Tacno je da ce cooler da poboljsa situaciju ali ovde nije rec o protoku vazduha u kucistu nego o nepravilnostima u radu same graficke i ploce tj pregrevanju.

Za D-Devil-a:

Pazi da ti kazem,ova ploca i mozda ne dize mnogo temp,sve zavisi kako ti je pre radila tj na kojoj temperaturi ako se secas ali graficka definitivno je katastrofa.Ona treba da radi na nekih 45-50c ne preko!Ovde definitivno nesto ne stima.Odakle si gledao temp,iz biosa ili everesta ili?Mozda imas neku gresku u sistemu ili su ti pocrkali termalni senzori tj malo odlepili.Moraces to zaista rucno sve da isproveravas pa ako pece pod rukom temperatura jeste ta.P.S.Da ti nije flesh-ovana ploca sa novim biosom?

Idem redom😛ipao sam rukom kulere jeer nisam mogao da verujem da se toliko greje i verujte pece,da stvar bude jos gora,graficku pre no sto sam joj dao ja sam koristio godinu dana i to preOC tako da sam je opremio thermaltake a1919 kulerom s ventilatorima i heatpipe-ovima,tako da cak i OC(i to sa 300/500 na 500/600) kod mene na mojoj abit ploci nije isla preko 70'C,sto se tice hladjenja to je to znaci nikako ne bi smele da budu te temp sto znam i sam i kao sto sam rekao sve sam probao i proveravao i stvar tako stoji ,jednostavno kuleri na cipsetu na ploci i kuler na grafickoj peku na dodir,a temperatre sam proveravao i iz biosa i iz everesta.Da napomeneem pre no sto sam joj dao moj cpu i uzo plocu od druga prvo sam joj dao graficku i takodje je radila normalno na njenoj dosadasnjoj konfiguraciji....ali s ovom msi k7n2 plocom sto sam uzeo od druga kao da se kolje s njom...Ploca nije flesovana i bios je onaj koji je dosao uz nju,kao i drajveri za plocu,jedino da pokusam s novijim drajverima pa da vidim sta ce da bude,jer dok je nisam stavio na tu plocu pri defaultu je bila ladna ko led s pomenutim kulerom(pa cak i preOC je bila ladnija no sad kod nje na ovoj ploci pri defaul-tu),a od kako je na ovu plocu stavljena juce tako se pregreva i ona i ploca....

Poslednja izmena:
Idem redom😛ipao sam rukom kulere jeer nisam mogao da verujem da se toliko greje i verujte pece,da stvar bude jos gora,graficku pre no sto sam joj dao ja sam koristio godinu dana i to preOC tako da sam je opremio thermaltake a1919 kulerom s ventilatorima i heatpipe-ovima,tako da cak i OC(i to sa 300/500 na 500/600) kod mene na mojoj abit ploci nije isla preko 70'C,sto se tice hladjenja to je to znaci nikako ne bi smele da budu te temp sto znam i sam i kao sto sam rekao sve sam probao i proveravao i stvar tako stoji ,jednostavno kuleri na cipsetu na ploci i kuler na grafickoj peku na dodir,a temperatre sam proveravao i iz biosa i iz everesta.Da napomeneem pre no sto sam joj dao moj cpu i uzo plocu od druga prvo sam joj dao graficku i takodje je radila normalno na njenoj dosadasnjoj konfiguraciji....ali s ovom msi k7n2 plocom sto sam uzeo od druga kao da se kolje s njom...Ploca nije flesovana i bios je onaj koji je dosao uz nju,kao i drajveri za plocu,jedino da pokusam s novijim drajverima pa da vidim sta ce da bude,jer dok je nisam stavio na tu plocu pri defaultu je bila ladna ko led s pomenutim kulerom(pa cak i preOC je bila ladnija no sad kod nje na ovoj ploci pri defaul-tu),a od kako je na ovu plocu stavljena juce tako se pregreva i ona i ploca....

Nisam siguran da ce ti driver-i sta pomoci ali pokusaj ko zna,mozda se nesto i promeni.Tu ocigledno iz tvoje price postoji neka ne kompatibilnost izmedju samih komponenti.Kako se ponasa CPU?Jel se i on pregreva?Koja je njemu temp?

cpu je kao sto sam vec napomenuo ladan,45'c sto je ok s obzirom na to da je u sobi u kojoj stoji komp toplije...tako da on nije uzrok pregrevanja.danas sam na putu,pa sutra kad se vrnem videcu dal ce noviji drajveri za plocu i gpu pomoci...

drajveri nisu pomogli ali zamena paste na grafickoj jeste ali ne puno,sad je temp oko 75'C ali ploca i dalje radi na 45'C....definitivno je tu nesto malo nekompatibilno,moracu da potrazim nekog abita definitivno jer pokusao sam svako resenje i eto samo sam graficku spustio a ploca se i daljee greje malo povise...

Ahhhhhhhh vise poludecu s problemima,....

Problem je resen i sad je sve ok sto se tice temperatura i HW-a.Medjutim sad se desava sledece:kad se pokrene video sav je usporen a i neke igre tokom igranja znaju nalo da uspore na trenutak(npr chicken invaders-na 6600 to nikako ne bi smelo da se desava),sumnjam da je u pitanju sada nesto SW-ski(drajveri,kodecci).Pomozite jer ja stavrno vise nemam zivaca za bacanje a ovaj komp mi ih popi sve....

Poslednja izmena:
Ahhhhhhhh vise poludecu s problemima,....

Problem je resen i sad je sve ok sto se tice temperatura i HW-a.Medjutim sad se desava sledece:kad se pokrene video sav je usporen a i neke igre tokom igranja znaju nalo da uspore na trenutak(npr chicken invaders-na 6600 to nikako ne bi smelo da se desava),sumnjam da je u pitanju sada nesto SW-ski(drajveri,kodecci).Pomozite jer ja stavrno vise nemam zivaca za bacanje a ovaj komp mi ih popi sve....

Sve reseno,drajveri su bili problem....:wall:

Nazad
Vrh Dno