Šta je novo?

64bit i 32bit sistem i kolicina RAM-a?

mladenius

Slavan
Učlanjen(a)
27.07.2008
Poena
320
Elem ovako
Interesuje me da li ce 32bit verzija neke distribucije videti svih 4 giga rama?
Meni se cini da hoce ako je kernel valjda PAE kao sto je npr slucaj kod SUSE-ta i Fedore?
Molio bi za odgovore, treba da instaliram linux na jednu masinu sa 4 giga rama i necu da stavljam 64bit samo zbog kolicine RAM-a ako ne moram - kompajliranje kernela i slicne egzibicije takodje ne dolaze u obzir :smoke:

Elem ovako
Interesuje me da li ce 32bit verzija neke distribucije videti svih 4 giga rama?
Meni se cini da hoce ako je kernel valjda PAE kao sto je npr slucaj kod SUSE-ta i Fedore?
Molio bi za odgovore, treba da instaliram linux na jednu masinu sa 4 giga rama i necu da stavljam 64bit samo zbog kolicine RAM-a ako ne moram - kompajliranje kernela i slicne egzibicije takodje ne dolaze u obzir :smoke:

Не знам да ли ти је од помоћи, али на послу користим OpenSuse 11.2 32-bit (нисам компајлирао кернел) и рачунар нормално види свих 4GB RAM-a.

Поздрав.

Imam Fedoru 12 32 Bit PAE iz istih razloga, (PAE ti je u FC 12 32bit podrazumjevani kernel), na laptopu vidi svih 4 GB bez problema... Znaci udri samo :)

Da, ima neka caka da se po procesu ne moze koristiti vise od ~3.5 GB.
Ali u tipicnom desktop okruzenju uvijek je aktivno vise procesa, te se to ogranicenje ne manifestuje.

32b sistemi mogu maksimalno da koriste 3.5 GB ram-a, jer toliko mogu da adresiraju. Ali ovo ne treba da ti bude presudno zato sto vecina, ali ogromna vecina sw je i dalje optimizovana za 32b sisteme (32b sistemi kod privatnih korisnika i dalje cine oko 90% trzista)-mislim obavljace ti posao i jedan i drugi dobro, ali na 4GB ti je svejedno (posto sam 64b OS zauzme vise memorije u startu od 32b). A sto se tice PAE verzije (http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension) ona je u mogucnosti da adresira vise od 4GB Ram-a :)

Skinuo sam Fedoru 13 64bit i imao sam problema sa Skype-om. Ovih dana cu turiti 32bit verziju, pa cu da vidim da li je u tome caka. Imam 4GB, ali mislim da mi, realno, ni ne treba toliko. Neka OS vidi "samo" 3.5GB, sta sad... :)
Kad dodje vreme da mi bude potrebno svih 4GB, malo ce optimizovati i sw. U to sam ubedjen.
:)

Opet ponavljam, 32bitna Fedora 12 i novija po defaultu instaliraju PAE kernel, i bez problema rade sa 4 ili vise GB rama. OS vidi i koristi 4 GB, ogranicenje je da svakoj pojedinacnoj aplikaciji (procesu) ne moze dodjeliti vise od 3.5 GB. Ako imas upaljeno vise programa bez problema ces iskoristiti svih 4 GB ili vise , jedino ako radi neka mem. zahtjevna aplikacija ona nece moci adresirati vise od 3.5 GB

Nazad
Vrh Dno